Gıda güvenliği


31712

 

 

Gıda güvenliği

– Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamaya göre milletvekilleri et ve süt ürünleri üzerine konulacak etiketlerde ürünün menşeülkesinin belirtilmesi zorunluluğu getirilmesini istiyor. Yapılan oylamanın üye ülkeler üzerinde yasal açıdan bir yaptırımı bulunmuyor. Milletvekilleri zorunlu etiketleme sayesinde gıda zincirinin daha saydam hale geleceğini ve tüketicilerin gıda ürünlerine daha fazla güven duyacağını savunuyor. Milletvekilleri yasal düzenlemenin büyük baş hayvanların yanı sıra domuz, kanatları hayvanlar, keçi, oğlak, koyun, süt ve süt ürünlerine konulan (ürünün %50’sinden fazlasını oluşturan) içerik maddelerini de kapsamasını istiyor. Milletvekilleri 2013 yılı Eurobarometre istatistiklerine dayanarak şu rakamları savunuyor:

  • AB vatandaşlarının %84’ü sütün kaynağının belirtilmesi gerektiğini düşünüyor.
  • Vatandaşların %88’i et ürünlerinde etiketlendirmenin gerekli olduğunu düşünüyor. (sığır, domuz, koyun, keçi ve kümes hayvanlarının etiketlenmesi zorunluluğu bulunduğu için milletvekilleri bu hayvanlar dışında kalan hayvanlardan elde edilen et ürünlerinin de etiketlendirilmesini istiyor.
  • Avrupa vatandaşlarının %90’ından fazlası işlenmiş gıda ürünlerinin etiketlenmesinin önemli olduğunu düşünüyor.

Milletvekilleri ayrıca AB Komisyonu’nun raporuna göre böyle bir etiketlendirme zorunluluğundan doğacak maliyetlerin çok yüksek olmayacağını ortaya koyduğunu hatırlatıyor.

 

Ayrıntılı bilgi için: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20160321IPR20300/MEPs-reiterate-call-for-ma

 

Kaynak: TÜSİAD Brüksel’de Bir Hafta bülteni 2016/03

DİĞER HABERLER
Roche İklim Mücadelesi için “Işıklarını Söndürüyor”

2 Nisan 2016. 22:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x