Gıda Sektörüne Katı Kurallar Geliyor…!

Gıda sektöründe faaliyet gösterebilmek için “hijyen şartlarına uyum” öncelikli şart haline getiriliyor. Gıda üreticileri, hem işyerleri hem de bu işletmelerde ürettikleri gıdalar için Tarım ve Köyişleri Bakanlığından onay veya kayıt alacak. Onay kapsamında bulunan işletmelerin AB’nin istediği hijyen şartlarını, kayıt kapsamında bulunan işletmelerin ise genel hijyen şartlarını yerine getirmesi gerekiyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu yıl çıkarılan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde, gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemek üzere yönetmelik taslağı hazırladı.

Taslak ile mevcut mevzuattaki gıda işletmeleri için “çalışma izni” ve “gıda sicili” uygulaması kaldırılırken, gıda sektörü üretim ve satışında “hijyen kurallarına” öncelikli şart haline getiriliyor. Taslak ile perakende satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ilk defa kayıt kapsamına alınıyor. Bunun, 20 bin civarında gıda üretim yeri yanında, 350 bin civarında gıda satış ve toplu tüketim yerinin bakanlığın denetimi altına girmesi anlamına geldiği belirtiliyor.
Yönetmelik taslağıyla işletmeler, “Onaya Tabi Gıda İşletmeleri” olarak 13 gruba ayrıldı. AB gıda mevzuatının büyük bir bölümü hayvansal ürünlerden kaynaklanan riskler üzerine yoğunlaştığı için, AB mevzuatına uygun olarak, insan sağlığı açısından daha fazla risk taşıyan gıda sektörlerine “onay” zorunluluğu getirildi. Buna göre, onaya tabi işletmeler şöyle:
“1- Et ve Et Ürünleri Üreten İşletmeler,
2- Süt ve Süt Ürünleri Üreten İşletmeler,
3- Su Ürünleri, Canlı Çift Kabuklular, Kurbağa Bacağı ve Kara Salyangozu İşleyen İşletmeler,
4- Yumurta ve Yumurta Ürünleri Üreten İşletmeler,
5- Jelatin ve Kollagen Üreten İşletmeler,
6- Eritilmiş Hayvansal Yağ ve Don Yağ Üretimi Yapan İşletmeler,
8- Takviye Edici Gıdaları ve Fonksiyonel Gıdaları Üreten İşletmeler,
9- Alkollü İçki Üreten İşletmeler,
10- Alkolsüz İçecek Üreten İşletmeler,
11- Bal Üreten ve Paketleyen İşletmeler,
12- Bebek Maması Üreten İşletmeler,
13- Kuru Meyve İşleyen İşletmeler.”
Taslağa göre, 13 grupta toplanan onaya tabi gıda işletmeleri, kanunun ilgili maddelerinde belirtilen hükümler ile Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nde yer alan şartları yerine getirerek onay almak zorunda. Onaya tabi gıda işletmeleri onay almadan faaliyette bulunamayacak.
Gıda işletmesinde yapılan denetim ile Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nde yer alan altyapı ve ekipman şartlarını karşıladığının belirlenmesi durumunda gıda işletmesine “şarta bağlı onay” verilecek. Şarta bağlı onayın verilmesinden sonra maksimum 3 ay içinde gerçekleştirilen yerinde denetimde işletmenin Kanun’un ilgili maddelerinde belirtilen hükümler ile Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nde belirtilen tüm şartları karşıladığının belirlenmesi durumunda, gıda işletmesine “tam onay” verilecek.
Gıda işletmesinde belirgin bir ilerleme kaydedilmiş olmasına rağmen henüz tüm şartlar karşılanmıyorsa, Bakanlık şarta bağlı onayın süresini uzatabilecek ve bu süre 6 ayı geçemeyecek.
Gıdaların onaylanması
Onaya tabi gıda işletmeleri, ürettikleri gıda için de bakanlıktan onay alacak. Bakanlık, onaya tabi işletmeler tarafından üretilen gıda için “gıda onay belgesi” düzenleyecek ve “onay numarası” verecek.
Türk Gıda Kodeksi’nde tanımı yapılarak tebliği yayımlanmış veya yayımlanmamış ürünler için farklı başvuru yapılacak.
Kayıt kapsamındaki işletmeler

9 Kasım 2010. 13:48