Gıdalara renklendirici katma dönemi kapandı
Ekmekten konserveye, sucuktan süte kadar yüzlerce gıda maddesine renklendirici madde
katmak yasaklandı. Çocuklarda dikkat bozukluğu yapan 6 renklendirici madde etikette mutlaka
yazılacak.
Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre ekmekte katkı, balda renklendirici yasak olacak.
Domuz ürünleri katkı maddelerinde kullanılamayacak. Çocuklarda dikkat bozukluğu yapan 6
madde, gıda etiketlerinin üzerinde belirtilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği”
Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesi; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde,
gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılamayacak. Yağların içine domuz, sığır ve
balık yağı karıştırılamayacak.
Yönetmeliğe göre ambalajsız ekmekte pide ve bazlamada katkı maddesi kullanılmayacak.
Ambalajlı ve dilimli bazı özel ekmekler ile bazı fırıncılık ürünlerinde ise belirlenen ölçülerde katkı
maddesi kullanımına izin verildi.
Daha sağlıklı olacak
Köftede, et ve tavuk dönerde, pastırmada, sucukta renklendirici yasak olacak. Gıdaların daha
sağlıklı olması için renklendirici kullanımı yasaklanan ürünler şöyle:
Çikolatalı süt, fermente süt (aromalandırılmamış), krema, krema tozu, bitkisel veya hayvansal
katı ve sıvı yağlar, peynir, tereyağı, yumurta, yumurta ürünleri, un, ekmek ve benzeri ürünler,
makarna, mantı, şeker, salça, domates ve biber püresi, konserve domates, domates bazlı soslar,
meyve suyu ve meyve nektarı, sebze suyu, ambalajda veya kurutulmuş işlenmiş meyve, sebze
(patates dahil), mantar, reçel, jöle, balık, kabuklular, et, kümes hayvanları, av hayvanlarının
etleri, kakao ürünleri, çikolata bileşenleri, kahve, çay, bitki çayı, tuz, baharat, şarap, diğer alkollü
içkiler, sirke, bebek ve küçük çocuk gıdaları, bal…