Ömer Görener “Kırmızı ve beyaz ette sorun girdi maliyetleri”


Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, kırmızı et sektörüne 4 yıl önce girmelerine rağmen 30 bin büyükbaş hayvana ulaştıklarını belirterek, hedeflerinin 50 bin olduğunu söyledi. Görener, yaptığı açıklamada, hem kırmızı hem de beyaz ette en önemli sorunun girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu belirtti.

Banvit olarak kırmızı ete yeni girdiklerini 2006 yılından beri bu sektörde yer aldıklarını, 2007’den bu yana da yetiştiricilik yaptıklarını aktaran Görener, amaçlarının hayvan üretimini Türkiye’de yapıp hayvancılıkta azalan rakamları bir şekilde desteklemek olduğunu kaydetti. Hayvan sayılarının ve üretimin azaldığı her gün fiyatların yukarılara doğru gittiğini vurgulayan Görener, yetkililerin büyük üreticileri spekülatör olarak tanımlamasına katılmadığını ifade etti. Üreticinin spekülatörlük yapmasının mümkün olamayacağını dile getirdi.

Ömer Görener, “100 üreten 100 satan değil, üretmeyip de çok satanlar bu işi yapabilir. ” dedi. Tavuk Eti tüketim pazarının 1 milyon 500 bin ton, kırmızı et büyük başın ise 600 bin ton civarında olduğunu aktaran Ömer Görener, “600 bin ton dediğiniz zaman 15 lirayla çarparsanız yıllık yaklaşık olarak 9 milyar lira civarında kırmızı et tüketimi, 1, 5 milyon ton tavuk üretimi var. Onu da bugünkü değerlerle 4 liradan çarparsanız tavukta 6 milyar lira yıllık tüketim söz konusu. Bugün Suudi Arabistan da bile kişi başına 48 kilo et tüketiliyor. Bizde tüketilen et miktarı ise 30 kilo bile değil. ” diye konuştu

DİĞER HABERLER
'Yumurta tüketmek göz sağlığına iyi geliyor'

Banvit’in patronu Ömer Görener hayvan ithalatına karşı

“Biz bu işe girdiğimizde 2007’de buzağıyı 400 liradan alıyorduk. Şimdi dört kat fazlasına alıyoruz.  İngiltere’de buzağı 80 Avro, Belçika’da 110 Avro. Biz diyoruzki damızlık birlikleri, besiciler, kamu kesimi bir araya gelelim öncelikle buzağı fiyatını bir yerde tutalım. Türkiye’nin ne kadar damızlığa ihtiyacı varsa ona karar verilsin, damızlık ithalatı bu plan çerçevesinde yapılsın. Ne kadar basi materyaline ihtiyaç var, bu da belirlensin ve ona göre ithalat yapılsın. Ama kesinlikle kesilmiş et ve kasaplık hayvan ithalatı yapılmasın. Çünkü kesilmiş et ve kasaplık hayvan ithalatı yerli besiciliği bitirir. Et Balık Kurumu yeterince etkili değil. Bu ülkede et fiyatını celepler belirliyor.”

Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, gelecek 10 yılda nüfus artışına, ve gelir artışına bağlı olarak gıdanın çok stratejik bir öneme sahip olacağını belirterek beyaz ve kırmızı etin önemine değindi.”Gelecek 10 yılda gıda fiyatları artacak. Türkiye’nin bunu görmesi ve buna göre bir tarım politikası oluşturması gerekiyor. Tahıl ağırlıklı bir desteklemeden vazgeçilerek destekleme modeli değiştirilmeli. Kırmızı ette bir geleneksel yapı var. Yetiştirici 200-300 kiloluk buzağıyı alıp kendi damında besliyor 400-500 kiloya ulaşınca celep alıp kesiyor ve pazara sunuyor. Bizim sistemimiz daha farklı. Biz 60-70 kilo iken alıyoruz 12 ay besledikten sonra kesiyoruz. Haftada 400 hayvanı kendi besi işletmemizden 500 hayvanı da dışarıdan alıp kesiyoruz. İşletmemizden kestiğimiz hayvan kadar yerine yenisini koymaya çalışıyoruz. Fakat hayvan yok.”

DİĞER HABERLER
Çehennem Çukuru...

AB PAZARI ÇOK ÖNEMLİ

Görener”Avrupa Birliği’nden ağırladığımız misyon sayısını hatırlamıyoruz. O kadar çok geldiler ki. İhracat için şartlarımızın uygun olduğunu da kabul ettiler. Fakat bir Türlü ihracat yapamıyoruz. Avrupa Birliği pazarı çok önemli. Yılda 850 bin ton beyaz et alıyorlar. Bunun yüzde 80’i göğüs. Bizim için çok iyi Pazar. Ama bir türlü ihracat yapamıyoruz.”

Anne Görener’den’Para kazanma hevesine engel olmadım

Türk hayvancılık sektörünün önde gelen başarılı işadamı Ömer Görener’i bir de annesi Gülgün Görener’den dinleyelim:

Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener’in annesi Gülgün Görener için oğlunun eğitimi herşeyden önce gelmiş.

Bununla birlikte, Ömer Bey’in girişimci yönünü hep desteklemeyi ihmal etmemiş. “İlkokuldayken Bandırma pazarında pazarcılık (toka, mendil, eşarp satarlardı.) yaparlardı. Erdek’te yazın ağaç gölgesi satar, midye toplayıp kızartırlar, pazar pikniğine çıkanlara satarlar, Kapıdağ’da yürüyüş yapar, kamp kurarlardı” diyen Gülgün Görener, oğlunun küçük yaştan itibaren para kazanma hevesine engel olmadığını söylüyor. Lise bittikten sonra iki oğlunu da ABD’ye eğitime gönderen Gülgün Görener, ‘Burada tüm zorlukların üstesinden geldiler. ABD’de kalmaları için aldıkları tüm tekliflere rağmen dönmeleri ve işin başına geçmeleri bizi çok mutlu etti’ diyor.

DİĞER HABERLER
Dünya Veteriner Hekimler Günü kutlamalarında serbest kürsü

Başarılı işadamı kolay olunmuyor.

 

 

 

 

 

 


9 Kasım 2011. 10:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x