Güvenli olmayan ürün geri çağrılabilecek


ayipli-mal-nasil-iade-edilir_646x340

 

Yeni ‘ürün’ kanunu yürürlüğe girdiğinde, nihai kullanıcının elindeki güvenli olmayan ürünler imalatçı veya ithalatçı tarafından geri çağrılabilecek.

 

 

 

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, mevcut kanunda “geri çağırma” işlemi düzenlenmediği için Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) riskli ürünlerin bildirim sistemi RAPEX’e üye olamadığını belirterek, “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağının yürürlüğe girmesiyle, nihai kullanıcının elindeki güvenli olmayan ürünlerin imalatçı veya ithalatçı tarafından geri çağrılmasına imkan sağlanacak.” dedi.

 

Elitaş,  “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağı”na ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye’de ürün güvenliği sisteminin temelini oluşturan ve en üst düzeydeki yatay mevzuat olan “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun”un 2002 yılından itibaren uygulamada olduğunu anımsatan Elitaş, bu alanda uyumlaştırılması gereken AB mevzuatında yapılmış değişikliklerin, bu değişikliklerin ürün güvenliği ve denetimi alanında izlenebilirlik, geri çağırma, ürün sorumluluğu tazminatı gibi önemli yeni düzenlemeler içermesi, ihlallere uygulanan cezaların caydırıcılığını kaybetmesi ve ticari hayatta günden güne önemi artan e-Ticaretin ürün güvenliği denetimleri boyutuyla kapsama alınması gerekliliği nedenleriyle kanunun güncellenmesi ihtiyacının ortaya çıktığını bildirdi.

SATiLAN_2

Mustafa Elitaş, bu amaçla ilgili tüm taraflarla işbirliği halinde 2013 yılı başında başlatılan çalışmalar doğrultusunda adı geçen kanunu tadil ederek onun yerine geçecek “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağı”nın hazırlandığını ve geçen yıl mayısta Başbakanlığa sevk edildiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Çağlayan büyük tezgahı deşifre etti

 

‘Güvenli olmayan ürünün takibi sağlanacak’

 

Taslağın hükümet değişikliği nedeniyle yeniden değerlendirilmesi için iade edildiğini ifade eden Elitaş, taslağın bu yıl şubatta yeniden görüş alınmak üzere ilgili kurumlara gönderildiğini, yapılacak nihai değerlendirme sonrası tekrar Başbakanlığa sevk edileceğini kaydetti.

 

Taslağın yasalaşmasıyla “üretici” tanımının genel kavram olmaktan çıkarılarak “imalatçı”, “yetkili temsilci”, “ithalatçı” ve “dağıtıcı” kavramlarının ayrı ayrı düzenlenerek yükümlülüklerin farklılaştırılacağına dikkati çeken Elitaş, düzenlemeyle ürünü piyasada bulunduran her bir iktisadi işletmeciye ürünü kimden aldığını ve kime sattığını yetkili kuruluşlara beyan etme zorunluluğu getirileceğini, böylece güvenli olmayan ürünlerin piyasada takibinin sağlanacağını bildirdi.

 

Bakan Elitaş, şöyle devam etti:

 

“e-Ticaret platformları gibi elektronik yollarla piyasaya arz edilen ürünlerin takibine ilişkin yükümlülükler getirilecek. Güvenli olmayan bir ürünün sebep olduğu yaralanma ve ölümlerle başka ürünlere verdiği zararlardan dolayı imalatçı veya ithalatçı, zarar görene tazminat ödemekle yükümlü tutulacak. Türk malı imajının dış pazarlarda korunması amacıyla yanıltıcı etiketleme, tağşiş, yanlış içerik beyan etme veya son kullanım tarihinin değiştirilmesi gibi uygunsuzluk hallerinde ihraç edilen veya edilmesi hedeflenen ürünlere ilişkin olarak da yaptırım uygulanabilecek. Mevcut kanunda geri çağırma düzenlenmediği için Türkiye AB’nin riskli ürünlerin bildirim sistemi RAPEX’e üye olamadı. Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağının yürürlüğe girmesiyle nihai kullanıcının elindeki güvenli olmayan ürünlerin imalatçı veya ithalatçı tarafından geri çağrılmasına imkan sağlanacak. İktisadi işletmecinin sorumluluktan kurtulacağı haller düzenlenerek iyi niyetli hareket eden iktisadi işletmecilerin teşvik edilmesi amacıyla yetkili kuruluşların müdahalesi olmadan gerekli adımları atan iktisadi işletmecilere cezai müeyyide uygulanmaması prensibi getirilecektir.”  

DİĞER HABERLER
500 Bin Anaç Koyun ve 250 Bin Düve Projeleri Protokolü imzalandı

7 Mayıs 2016. 17:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x