Hapishane’de Koşer (Helal) menü


20122013u6RtJvMuBm1qK7k2

 

ABD’nin Florida eyaleti aldığı bir karar ile talep eden Yahudi mahkumlara koşer (Helal) yemek verileceğini açıkladı.
Miami Herald gazetesinin haberine göre, eyalet yönetimi bunu yapmasını gerektirecek federal bir yasa olmadığı halde dindar Yahudi mahkumlar için bu hizmeti sunacağını açıkladı.

 

Eyaletin koşer (Helal) hapishane menüsü kararı 13 Yahudi mahkumun dini gereklerini yerine getiremediklerini iddiası ile açtıkları davanın sonuçlanması ile geldi.

 

Mahkumların iddiası şöyle idi: “Hapishanede koşer (Helal) yemek yemeyerek Yahudi dininin bize emrettiği şekilde yaşamaktan mahrum oluyoruz, dolayısı ile bu durum ABD Anayasası’nda garantiye alınan kişisel haklardan din özgürlüğüne muhalefet etmektedir.”

 

Şimdi Florida yöneticilerini endişelendiren en önemli konu koşer menünün finansmanı, çünkü bu yasadan evvel hapishanede koşer (Helal) menü talep eden kişilerin eyalete ekstra maliyetleri 1,1 milyon dolar iken, kanundan sonra yemek kalitesi dolayısı ile bu menüyü talep edeceklerin tahmini miktarına göre maliyet 54 milyon dolar!

 

 

Koşer veya Kaşer Nedir?

 
Koşer veya Kaşer, (İbranice: כשׁר; Sefarad Yahudilerince Kaşer, Aşkenaz Yahudilerince Koşer diye telaffuz edilir),

 

 

Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan helal ürünlerdir. Bunları belirleyen kurallara ise Kaşerut ya da Kaşrut kuralları adı verilir.

DİĞER HABERLER
Ender Yarsan'ın "Veteriner Hekimlikte Antibiyotikler" kitabı 3. baskısını yaptı

 

 
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat’ta verilmiştir. Buna göre:
Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.

 

 
Her türlü böcek, sürüngen ve kemirgenin yenilmesi yasaktır.

 

 
Kuşlardan Tevrat’ta ismi geçen yirmi kuş dışında kalanların yenilmesi yasaktır.

 

 
Balıklardan pullu ve yüzgeçli olanlar dışında kalanların, kabuklu hayvanların (midye, istiridye) ve ahtapot, kalamar, ıstakoz, karides, kerevit, yengeç, deniz kestanesinin yenilmesi yasaktır.

 

 

 

Yenilmesi yasak olan hayvanlardan çıkan yumurta, süt gibi her türlü ürünün (bal hariç) yenmesi yasaktır.

 

 
Yenilmesi serbest olan hayvanların kesiminin şehita adı verilen özel bir kesim tekniği ile bu işin eğitimini almış ve anatomi bilgisi olan şohet adında yetkili tarafından yapılması gereklidir.

 

 
Şehita eğitimini almamış kişi tarafından veya şehita kurallarına uyulmadan yapılmış kesim hayvanın etini trefa (mundar) hale getirir.


22 Aralık 2013. 19:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x