Hijyenik Gıda Üretimi Projesi ile AB Ülkelerinde İncelemeler Yapıldı
‘’AB Mesleki Eğitim Programı Leonarda Da Vinci Hareketlilik Projeleri faaliyet alanında, 2012-2013 yılı Teklif Çağrısı kapsamında , Avrupa Birliği Bakanlığı -Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca kabul edilen ve desteklenmeye değer bulunarak kabul edilen 2012-1-TR1-LEO02-38024 Proje Numaralı ve “Hijyenik Gıda Üretimi” İsimli proje kapsamında, ilimizde görevli Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri,Veteriner Hekimler, işadamları ve kasaplardan oluşan 25 kişilik grup Avrupa Birliği ülkelerinde mesleki inceleme ve çalışmalarda bulundular.
Hazırlanma, sunum ve koordinatölük aşamaları Müdürlüğümüz yetkililerince gerçekleştirilen projemizde Türkiye Kasaplar, Besiciler Et Ve Et Ürünleri Esnaf Ve Sanatkârları Federasyonu, Ankara, Kırıkkale, Çankırı İlleri Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Kırıkkale Kasaplar ve Celepler Esnaf Odası, Kamberoğulları Hayvancılık İnşaat İç-Dış Ticaret ve İmalat Sanayi Limited Şirketi’de Projemizde Yerel Ortak Statüsünde yer almıştır.
Yurt dışı eğitim faaliyetleri 14-27 Nisan .2013 tarihileri arasında gerçekleşen Projemizde katılımcılarımız, AB Gıda Mevzuatı ve AB Gıda Denetim Sistemi , Yerel ve AB Mevzuatı, Mesleki örgütlenmeler, Denetim hizmetleri,ISO 22000 – Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) konularında A.B. üyesi ülkelerde A.B. standartlarında eğitim aldılar ve pratikler yaptılar.
Katılımcılarımız Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 1785 yılında kurulmuş olan Budapeşte Veteriner Fakültesinde Fakülte Dekanı Profesör Doktor Peter LACSAY eşliğinde 16 Nisan 2013 tarihinde incelemelerde bulundular. Dekan, Macaristan’daki Veterinerlik mesleği eğitim çalışmaları, ders müfredatı, pratik ve teorik uygulamalar hakkında geniş bilgiler verdi ve katılımcılara fakülteyi gezdirdi.
Katılımcılarımız 17.04.2013 tarihinde , Macaristan Et Araştırma Ensitüsünü ziyaret etti. Burada Enstitü Müdürü Dr. Matyus İMRE tarafından katılımcılarımıza yönelik ‘’Et Ürünlerinde Hijyen ve HACCP ‘’ konulu bir seminer verildi.
18.04.2013 günü ise katılımcılarımız Macaristan Kanatlı Eti Üreticileri Birliği’ni ziyaret etti Burada Birlik Başkanı Attila CSORBAİ tarafından ( AB ülkelerinde Kanatlı Yeiştiriciliğinin Dünü Bugünü ve Yarını ‘’ isimli seminer verildi.
Katılımcılarımız gıda sektöründe kullanılan laboratuar malzemelerini üreten
BİOLAB isimli şirkete ve laboratuarlarına 19.04.2013 tarihinde mesleki ziyarette bulundular. Ziyaret esnasında Laboratur müdürü Dr.Anita TÖZSER katılımcılarımıza yönelik olarak ‘’HACCP ve Laboratuar Uygulamaları’’ konulu seminer verdi.
Katılımcılarımız 20-26 Nisan 2013 tarihleri arasında ise AB ülkelerinden Avusturya, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’daki Gıda sektörlerindeki halihazırdaki durumu yerinde inceleyip, ülkemiz gıda sektörü ile mukayeselerde bulunmak üzere teknik geziler gerçekleştirdiler.Gıda üretim işletmelerini, toptan ve perakende gıda sektöründe faaliyette bulunan iş yerlerini gezerek mesleki incelemelerde bulundular.
Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep KIRBAŞ, proje çalışması hakkında;
Bizzat kendim ,katılımcı statüsünde eğitim çalışmalarına dahil oldum. Avrupa Birliği Bakanlığı -Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca desteklenen Projemiz vesilesi ile. AB ülkelerindeki Hijyenik Gıda Üretimi teknolojisi hakkında eğitim aldık ve AB ülkelerindeki Gıda Sektörünün halihazırdaki durumunu yerinde görme imkanı bulduk. Projemizin katılımcılarımızın kazandıkları bilgi ve tecrübeleri etrafındaki meslektaşları ile paylaşmaları sonrasında ilerideki süreçte, İlimiz gıda sektörü açısından da son derece faydalı sonuçlar doğuracağı kanısındayım.dedi.
1 Mayıs 2013. 18:15