İlk Tavukçuluk Dergisi Çiftlik Kuruluşunu Kutluyor


 

İlk Tavukçuluk yayın organı Çiftlik'in ilk sayısı

İlk Tavukçuluk yayın organı Çiftlik’in ilk sayısı.Derginin kapağını tanınmış ressam İhsan Hardal gerçekleştirdi.Kapaktaki foto tavukçuluk sektörünün  duayeni ve Yu-Pi tavukçuluk sahibi Hanri Benazus

 

 

 

1984 yılında modern Türk Tavukçuluğunun gelişmesi sırasında sektörün  ilk organı olarak yayın hayatına atılan ÇİFTLİK Dergisi  32.yılını kutluyor.

 

Türk Tavukçuluk sektörünün duayeni ve Yu-Pi tavukçuluk şirketinin kurucusu Hanri Benazus’un büyük desteği ile yayın hayatına başlayan Çiftlik Dergisi 1984 yılında yine bir duayen olan Prof.Dr.Mahmut Akkılıç’ın ön yazısı ile yayın hayatına girdi.

 

 

Mahmut Akkılıç'ın başyazısı Çiftlik Dergisi

 

Prof.Dr.Mahmut Akkılıç Çiftlik Dergisi ile ilgili beklentilerini şu cümleler ile dile getirmişti:

 

“Türkiye’de tavukçuluk 15-20 yıl öncesine kadar köy ve aile tavukçuluğu halinde yürütülmekte ve bu tavuklar bilimsel,modern yöntemlere göre  bbeslemeye tabi olmadıkları için verimlilikleri de çok düşüktü.Ayrıca bu hayvanlar doğa koşulları ile başbaşa bulundukları için verimleri ilkbahar ve yaz aylarına bağlı kalmakta,sonbahar ile kış aylarında üretimleri kesilmekte idi.

 

Modern tavukçuluğun ülkeye yerleştirilmesi konusunda devletin 30 yıl öncesinde başlayan çalışmaları yararlı oldu fakat yeterli olmadı.

Özel işletmelerin 15-20 yıl once başlayan girişimleri kısa sürede başarıya ulaştı.Modern tavukçuluğun Türkiye’ye yerleşmesinde etken oldu.Daha once “Et Tavukçuluğu”diye bir üretim kesimi yoktu.Modern tavukçuluğun ülkemize getirilmesiyle bu kesimde de büyük atılım yapıldı.Önceleri 6 aylık bir piliç 1200 gram canlı ağırlığa ulaşırken,bugün 6 haftada 1800 gram canlı ağırlık alınabilmektedir.

DİĞER HABERLER
Türkiye’de zeytincilik bitecek mi?

 

Aynı durum “Yumurta Tavukçuluğu”nda da söz konusu.Eskiden olduğu gibi bugün de köy tavuklarından 70-80 adet yumurta alınabildiği halde,günümüzde modern tavukçuluk işletmelerinde bir tavukla yılda ortalama 250 yumurta üretilmektedir.

 

Türkiye’de gerek et,gerekse yumurta tavukçuluğunda çok sayıda ve büyük kapasitede modern çiftliklerin kurulmasına ihtiyaç vardır.Çünkü gelişmiş ülkelerde kişi başına yılda 15-20 kilo tavuk eti ve 250-300 yumurta tüketildiği halde ülkemizde yılda kişi başına 2 kilo tavuk eti ve 70-80 yumurta tüketilmektedir.

 

Hem Türk halkının bu çok değerli gıda maddelerinden fazla miktarda tüketmek surety ile dengeli beslenmesini sağlamak ve hem de yüzbinlerce ton ihtiyaçları olan Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıp ülkemize döviz kazandırmak için tavukçuluğumuzun hızla gelişmesi gerekmektedir.

 

Tavukçuluğumuzun çok çeşitli sorunları vardır.Bunlar;günlük civcivlerin uygun fiyat ve kalitede olması,hayvanların dengeli beslenmesi için kaliteli yem,hastalıklarla zamanında ve etkin bir biçimde savaşılması,işletmelere yeterli miktarda ve düşük faizli kredi sağlanması,taşıma,pazarlama,soğuk muhafaza,paketleme ve ihracatın uygun biçimde yapılmasıdır.Bunlara eklenecek başka sorunlarda vardır.Her geçen gün başka yenileri çıkabilir.

 

İşte bu sorunlara zamanında çözüm bulabilmek için once tüm tavukçuların “Tavukçular Derneği”ne üye olmaları,o’nu maddi ve manevi bakımdan desteklemeleri gerekir.

DİĞER HABERLER
Rusya, Türk işletmeleri kontrol edecek

 

 

Çiftlik Dergisinin yayınına büyük destek veren tavukçuluk dünyamızın duayeni Hanri Benazus genel yönetmenimiz Serdar Konural ile

Çiftlik Dergisinin yayınına büyük destek veren tavukçuluk dünyamızın duayeni Hanri Benazus genel yönetmenimiz Serdar Konuralp ile

 

 

Her türlü sorunun derneğe ve kamuoyuna duyurulması gerek.Dernek çalışmaları  ve gerekse üreticilere yararlı bilgiler verilmesi açısından bir yayın organına mutlak ihtiyaç vardır.Üç yıl once Tavukçular Derneği böyle bir dergi çıkardı.Fakat mali olanaksızlıklar nedeni ile fazla yürütemedi.

 

Şimdi bu konuda hizmet vermek üzere yayınlanmakta olan “ÇİFTLİK” Dergisi’ni kutluyor,yayım hayatının uzun olmasını bekliyor ve başarnılar diliyorum.”

 

Prof.Dr.Mahmut AKKILIÇ

 

1984 yılından itibaren tüm desteğini ve ilgisini bizlerden esirgemeyen sektörümüze ve dostlarımıza şükranlarımızı sunarız

 

ÇİFTLİK DERGİSİ


2 Eylül 2015. 11:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x