İstanbul, lüferinin kuyruğunu bırakmıyor:


 

 

Slow Fish İstanbul!

 

Page_210 ülkeden yetmişin üzerinde delegenin sunumları ile zenginleştirecekleri ve akademik tartışmalardan çocuklarla atölyelere, film festivalinden yemek yarışmasına pek çok katmanıyla katılıma açık ilk Slow Fish İstanbul, 17 Ekim tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Binası’nda başlıyor.

 

 

Slow Fish İstanbul, bölgesel bir toplantı ve etkinlikler bütünü olup Slow Food İstanbul, Fikir Sahibi Damaklar’ın “İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın” kampanyasını takiben başlattığı ve her yıl Ekim ayının üçüncü haftasonu kutlanan İstanbul’un Lüfer Bayramı ile dönüşümlü olarak iki yılda bir gerçekleşecek.

 

 

Uluslararası Slow Fish kampanyası çerçevesinde gerçekleşen bu bölgesel etkinliğe Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan ve Ukrayna’dan delegeler katılıyor. Balıkçı topluluklarının, aşçılar, akademisyenler ve pek çok çevre örgütünün yanı sıra tüketiciyi de dahil edecek Slow Fish İstanbul sürecinde sürdürülebilir bir geleceğe doğru gayretler birleştirilmeye çalışılacak.

 

17-20 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek bu etkinliğe katılım açık ve ücretsizdir.

 

Slow Fish İstanbul‘da buluşmak dileğiyle.
Slow Fish İstanbul, 17-20 Ekim 2013

 

17 Ekim 2013, Perşembe
—————————————————————————————-
13:00 Açılış
—————————————————————————————-
14:00 Film
Polaris
(2012)
Chico Pereira’nın yönettiği 2012 yapımı bu belgeselde İskoçya teknelerinde, çetin koşullarında çalışan Filipinli göçmen balıkçıların zorlu yaşamlarını konu ediliyor. Balıkçının bir zanaatkar, balıkçılığın da bir zanaat olmadığı bu yeni düzen de herkes birbirine yabancı kalıyor.
—————————————————————————————-
14:30 Sunum
Doç Dr. Adnan Ayaz (Çanakkale Onsekiz Mart Uni., Türkiye)
Lüfer
—————————————————————————————-
14:30 Film
The Secrets of The Delta
(2007)
Despina Pantazi’nin yönettiği ve Thrace Etnoloji Müzesi prodüksiyonu olan bu 2007 yapımı belgeselde, Türkiye-Yunanistan sınırını belirleyen Meriç nehirinin iki yakasından, tarih boyunca yaşanmış, bugünlere ektarılan balıkçı hikayeleri anlatılıyor
—————————————————————————————-
15:00 Sunum
O. Bülent Artüz (MAREM, Türkiye)
MAREM projesi
—————————————————————————————-
15:30 Film
The Slow Food Story
(2013)
Stefano Sardo’nun yönettiği 2013 tarihli film gıda üzerinden kültürel bir muhafaza savaşı veren bir grup adamın hikayesini anlatıyor.
—————————————————————————————-
17:00 Panel
Denizlerin Kaybolan Kültürü: Nuh’un Gemisi ve ESSEDRA projesi
Dassislava Dimitrova (Slow Food Sofya, Bulgaristan)
Ahmet Örs, (Mutfak Dostları Derneği, Türkiye)
Michele Rumiz (Slow Food HQ, İtalya)
—————————————————————————————-

18 Ekim 2013, Cuma
—————————————————————————————-
10:00 Sunum
Prof. Fikret Adaman (Boğaziçi Uni., Türkiye)
Müştereklere Dair Meselelerimiz
—————————————————————————————-
10:30 Sunum
Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş (Karadeniz Teknik Uni., Türkeye)
Sürdürülebilir Balıkçılık
—————————————————————————————-
10:30 Film
Polaris
(2012)
Chico Pereira’nın yönettiği 2012 yapımı bu belgeselde İskoçya teknelerinde, çetin koşullarında çalışan Filipinli göçmen balıkçıların zorlu yaşamlarını konu ediliyor. Balıkçının bir zanaatkar, balıkçılığın da bir zanaat olmadığı bu yeni düzen de herkes birbirine yabancı kalıyor.
—————————————————————————————-
10:30 Film
The Salmon Confidential
(2013)
Twyla Roscovich’in yönettiği 2013 yapımı belgesel Biyolog Alexandra Morton’ın British Colombia kıyılarında yetişen bir tür olan vahşi somon balıklarında tespit ettiği bir virüs salgını üzerine yaptığı araştırmayı ve bölge için kültürel, ekonomik ve ekolojik anlamda çok değerli olan vahşi somon, böylesine ciddi bir tehlike altındayken, ekonomik ve siyasi çıkarlar yüzünden yapılan hesaplarla gizlenerek, bir felaketin üstünün nasıl kapatıldığını aktarıyor.
—————————————————————————————-
11:00 Sunum
Prof. Dr. Cemal Saydam (Hacettepe Üniversitesi, Türkiye)
Çöl Kumu, Yağışlar ve Sucul Hayatın Bereketi
—————————————————————————————-
12:00 Sunum
Prof. Dr. Saadet Karakulak (İstanbul Üniversitesi, Türkiye)
İstanbul’un dalyanları
—————————————————————————————-
12:00 Panel
Göllerin Hikayesi
Ilinka Vaselinovik (Slow Food Drojan, Makedonya)
Vanco Stajanovski (şef, Makedonya)
Prof. Angela Vasilevska (Ohri Üniversitesi, Makedonya)
Mustafa Sarı (Van Üniversitesi, Türkiye)
—————————————————————————————-
12:00 Panel
El Ele Veren Kampanyalar
Tan Morgül (yazar, Türkiye)
Hilal Atıcı (Greenpeace Akdeniz)
Defne Koryürek (Slow Food İstanbul, Türkiye)
Müfit Çıkrıkçıoğlu (SF 2011, Cenova delegesi, Türkiye)
—————————————————————————————-
13:00 Film
Boğaziçi Balıkları
(2012)
Bugün ‘seninki kaç santim’, ‘küçük balık yoksa büyük balık da yok’, ‘İstanbul lüfere hasret kalmasın’, ‘yemiyorsak sebebi var’ gibi kampanyalar yapılmasını gerektirecek noktaya nasıl geldik? “Boğaziçi Balıkları” belgeselinin serüveni bu soruların yanıtlarını merak etmekle başlamıştı. Karekin Deveciyan’ın yüzyıl önce yazdığı kitaptaki onlarca balık nereye gitmişti? Ki kaybolan sadece balıklar da değildi. Denizle iç içe bir şehrin kültürü yok olmuştu. Belgesel film, mazide kalanlara duyulan özlemi hatırlatırken nostaljinin romantizminde kaybolmamayı ve bugünün mücadelesine bağlanmayı hedefledi. ‘Kaybedilenleri elbette hatırlamalıyız ama bu hatırlayış elimizde kalana sarılmamızı sağlamalı’ inancıyla pek çok balıkçıyla görüşmeler yapıldı, anılar, fotoğraflar toplandı. Sadece balıkçılardan değil konuyla ilgili yazarlardan, amatörlerden, akademisyenlerden ve sivil toplum örgütlerinden de görüş alındı.Aşırı avcılıktan kirliliğe, Boğaz’ın özelliğinden küresel nedenlere pek çok konu zaman zaman anlatımı kolaylaştıran grafik animasyonlarla yansıtıldı.


DİĞER HABERLER
Yem Fiyatları Besicileri Zorluyor
16 Ekim 2013. 15:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x