Kanatlı Ürünlerinde Devletin verdiği teşvikle İhracat Sıkıntılı…!


Kanatlı Ürünlerinde Devletin verdiği teşvikle İhracat Hayal…!

 Serdar KONURALP

Türk kanatlı sektörünün ihracatla ilgili sorunları çözülmeden ihracatın hayal olduğu tüm çevrelerce doğrulandı.

Kanatlı sektörü tüm olumsuzluklara rağmen son yıllarda ihracat konusunda rekor üstüne rekor kırıyor.Kanatlı sektörü 2011 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 80’lik bir artışla,420 milyon $ ihracat seviyesine ulaştı.

Fakat bu gelişme son günlerde gerilemiş gibi görünüyor.Bu başarının sürebilmesi,girilen yurt dışı pazarlarda sektörün kalıcı olabilmesi için ihracat desteklerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nin 20.Ocak 2012 tarihli sayısında;birlik,üye ülkelerin piliç ihracatçıları için  uyguladığı ihracat desteğini 325 Euro/ton  olarak devam ettirdiğini açıklamıştı.Bizim ülkemizde isesektör kuruluşlarımız için aynı paralelde uygulanan ihracat desteği sadece 75 $/ton.

Bilindiği gibi son olarak ülkemize kanatlı ürünleri ithalatı için uyguladığı yasağı kaldıran Suudi Arabistan,yakın zamanda kapılarını Türk kanatlı sektörüne açmıştı.

Coğrafi durumu nedeniyle,bu ülkeye ihracat gerçekleştiren rakip ülkelerden çok daha yakın bir durumda bulunan Türkiye,2011 yılında 840 bin ton ithalat gerçekleştirdiği kaydedilen bu pazar için,önemli bir tedarikçi potansiyele sahip.

Lezzeti,tazeliği ve kalitesi ile tercih gören Türk pilicinin,dünya dünya beyaz et ihracatçıları ile yarışabilmesi için verilen destek miktarının yükseltilmesi gerekiyor.Bu başarıyı yakayan Türk ihracatçıların devletten beklediği teşviki ilgililerinin yeniden değerlendirmesi bekleniyor.

DİĞER HABERLER
Beypiliç Üretici Semineri

500 $/ton olarak başlatılacak bir ihracat desteği yıllar boyunca azaltılarak hatta sıfırlanabilir.

Bu konu ile ilgili olarak Banvit’in aylık yayınladığı Banvitaş Birlikte elele,yayınında ele aldığına göre,”İhracattaki başarının devamı için “Bölgelendirme” şarttır” deniliyor.

 İhracatın devamlılığı için bölgelendirmenin şart olduğu belirtilirken,şu ikaz yapılıyor:

“Kuş gribi nedeniyle neredeyse ihracat yapamaz duruma gelen sektörümüzün tekrar aynı sıkıntıları yaşamaması adına bu çağdaş uygulamaya geçilmesi bir gereklilik.Ülkeyi bölgelere ayırdıktan sonra,sadece hastalığını çıktığı bölgeden ihracatın yasaklanması,ihracat kapılarının ülkemize tamamen kapanması tehdidine de çözüm getirebilir.Pek çok ülkede uygulanan bi istem,sektörün ve ülkemizin kalkınmasına yönelik gelebilecek olası bir sekteyi de engellemiş olacaktır.

 

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın “Bölgelenderme” sistemini bir an önce uygulamaya alması bu bakımdan büyük önem taşıyor”


9 Mayıs 2012. 14:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x