Darülaceze’de Vefa Eden “Kara Fatma”ya 59 yıl sonra anıt mezar


kara_fatma_625-jpg20140614161719

 

 

Türk Kızılayı’nın, milli mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren, gerektiğinde yaralarını saran ve üsteğmenlik maaşını Kızılay’a bağışlayan “Kara Fatma” lakaplı Erzurumlu Fatma Seher Erden için Kulaksız Mezarlığı’nda yaptırdığı anıt mezar, törenle açıldı.

 

Törene, Fatma Seher Erden’in akrabalarının yanı sıra Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ve yönetim kurulu üyeleri, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi, “Milli Mücadelede Bir Kadın Üsteğmen Kara Fatma” kitabının yazarı İlknur Bektaş, Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.

 

Törende konuşan Akar, Fatma Seher Erden’in 1888’de Erzurum’da doğduğunu, Balkan ve 1. Dünya savaşlarına katıldığını, Kafkas Cephesi’nde ailesinden dokuz-on kadınla savaştığını anlattı.

 

Eşi Derviş Bey’in Sarıkamış’ta şehit olduğu haberini aldıktan sonra memleketi Erzurum’a dönen Erden’in, 1919’daki kongre günlerinde, Mustafa Kemal’le bizzat görüşebilmek için Sivas’a gittiğini kaydeden Akar, şöyle konuştu:

 

“Fatma Seher Hanım, Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. Aldığı talimatla İstanbul’a gitti, çeşitli görevler yaptı. Kızılay da Kurtuluş Savaşı’nda çok büyük yararlılıklar gösterdi. Fatma Seher Hanım’ın Kızılay ile tanışması da muhtemelen bu vesileyle oldu. İzmir’in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir’e geçerek, kurtuluşu için savaştı. 300 kişiyi aşkın birliği ile I. ve II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde çarpıştı. Yunan kuvvetlerine esir düştü ancak kaçmayı başardı. Onbaşı rütbesi ile neredeyse sadece kadınlardan oluşan birliği ile düşmanın cephe gerisine bir saldırı düzenledi ve aralarında bir Yunan subayı toplam 25 esir askerle geri döndü. Fatma Seher Hanım, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu. Erden, emekli maaşını Kızılay’a bağışladı.”

DİĞER HABERLER
Profesör Şükrü Kızılot’u kaybettik

 

“Kara Fatma”yı İlknur Bektaş’ın kitabından öğrendiklerini ifade eden Akar, “Kara Fatma’nın bizim için sembolik bir önemi vardır. Çünkü daha o yıllarda Kızılay’a güveni temsil eder” dedi.

 

 

Darülaceze’de vefat etti

 

Fatma Seher Erden’in 2 Temmuz 1955’te İstanbul Darülaceze’de vefat ettiğini belirten Akar, Türk Kızılayı’nın, vefa borcunu ödeyerek, Fatma Seher Erden’e anıt mezar yaptırdığını aktardı.

 

Akar, Kızılay’ın kurucularından Doktor Abdullah Bey ve Kırımlı Aziz Bey’e de mezar yaptırdıklarını hatırlattı.

 

Törende konuşmaların ardından üzerinde “Türk Kızılayı Bağışçısı Gazi Üsteğmen Fatma Seher Hanım namı-ı diğer Kara Fatma 1888-1955. Ruhuna Fatiha” yazılı anıt mezarın açılışı yapıldı. Törende, daha sonra Kur’an-ı Kerim okundu ve şehitler için dua edildi.

AA

 

Sefalet Çektirmekten Utanmadığımız Kahramanlarımız 

https://www.ciftlikdergisi.com.tr/sefalet-cektirmekten-utanmadigimiz-kahramanlarimiz.html


14 Haziran 2014. 18:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x