Kars’ta Hayvancılık Masaya Yatırıldı


dsc_0815 (1)

Turgay KAYA – Tacettin DURMUŞ / KARS (ÖLÇEK)

Kars Kafkas Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı 7. Ulusal Reprokoduksiyon Suni Tohumlama Bilim Kongresi’nin ardından Kars Kalesi’nde gerçekleştirilen Hayvansal Üretim, Döl Verimi ve Suni Tohumlama konulu bir panele katılan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Türkiye’de hayvancığını dününü ve bugününü masaya yatırdı.

140 bilim insanının katıldığı panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, konuşmasında geçmişten günümüze Türkiye’de hayvancılığın fotoğrafını çekeceğini belirterek mevcut hükümeti değil geçmişten günümüze hayvancılığın ihmal edildiğine dikkat çekti.

Hayvancılık sektörünün ekonomik ve sosyal yönden pek çok fonksiyona sahip olduğuna vurgu yapan Tuncer, ülkemizin bu fonksiyonlardan kaçını Türkiye’de yerine getirebildiğinin irdelenmesi getirdiğine de vurgu yaptı.

Geçmişten günümüze hayvancılıkta yanlış politikaların uygulandığını belirten Tuncer: “Türkiye’de özellikle 50’lerden sonra bitkisel üretimin ön plana çıkmasıyla hayvancılık ikinci plana itildi. Böylece çayır ve meralarımızı tahrip ettik. Hükümet tarafından bitkisel üretime destek verilince insanlarımız çayır ve meraları buğday ekilen alanlara dönüştürdü. Bugün çayır ve meralarımız rakam olarak 13-14 milyon hektardır ama gerçek reel rakamlar 8 milyon hektardır.” Dedi.

DİĞER HABERLER
Kümes Hayvancılığı Üretimi, Haziran 2014

HAYVANSAL ÜRÜNLERİ DESTEKLEYEN BÜTÜN KURUMLAR ÖZELLEŞTİRİLDİ

Geçmiş yıllarda hayvansal ürünleri destekleyen bütün kurumlar özelleştirildiğini de belirten Tucer: sunumunda şöyle konuştu:

“Et Balık Kurumu son anda 7’si elde kalmak üzere donduruldu. ‘Bunlar özelleştirilmesin’ demiyoruz ama gerçek anlamda özelleştirilsin. Ama siz et balık arazilerini ve kombine arazilerini satıp AVM yaparsanız hayvancılığı bitirirsiniz. Yine geçtiğimiz günlere bakarsak bu hükümetin hayvancılığa verdiği bir destek var. Bu umut verici fakat bir yanlışlık var. Bir yandan destekler var, bir yandan da hayvancılığın geldiği durum ortada. Ya verilen destekler yerine ulaşmıyor ya da yanlış adreslere gidiyor. Ama sonuç olarak bugün bulunduğumuz nokta belli.

 

2007-2008 YILINDA 1 MİLYONA YAKIN SÜT İNEĞİ KASABA GİTTİ

Eğer bugün itibari ile önlemler alınmazsa bu tehlikelerin olduğu ileri sürülüyor. Bunun sonucu ne oldu. Damızlık hayvanlar kasaba gidince, 2,5 yıl önce 2010 Nisan ayında ithalata başvurduk. İç piyasa et fiyatlarının yükselmesini önleyecek düşüncesi ile ama bugünkü fiyatlara baktığımızda buda doğru değil. Halen eti en yüksek fiyatta yiyen bir ülkeyiz. Biz ithal ete karşı çıktık ve dedik ki bu çözüm değil. Bunu iç üreticimizi destekleyerek hayvancılığımızı kurtarabiliriz dedik. Şimdi bir karşılaştırma yapalım. Destek ne kadar verilmiş? Bu sürede ithalata ne kadar para ödemişiz? Bunlar TUİK rakamlarıdır. 2010 yılı itibariyle toplama baktığımız zaman 4. 8 milyar TL ithalata harcamışız. Hayvancılığa da 4.4 milyar destek verilmiş. Bu çok iyi bir rakamdır ve geçmişle karşılaştırıldığında ama…

DİĞER HABERLER
Yumurtanın ateşini düşürdüler...!

URUGUAY, MACARİSTAN VE AMERİKAN ÇİFTÇİSİ İTHALAT YAPTIĞI İÇİN TÜRKİYE’YE DUA EDİYOR

Bu ülkeleri hayvan ithalatı yaparak sevindirdik. Olumlu bir gelişme de var tabi ki. Yem bitkileri desteği de çok iyi. Yem bitkilerine ayrılan oran yüzde 101 iken, ekilebilir alan içinde bugün yüzde 10’lara çıktı. Bu güzel bir şey ama son yıllarda bir düşmede var dikkat ederseniz. 2007 yılında 5 milyon 730 bin kuru ot elde edilirken, bugün 3 milyon 600 bin ot elde ediliyor. Bunlarda TUİK rakamlarıdır. Biraz gerileme var. Verilen destekler parasal olarak yem bitkilerine 2008’de 9 milyona çıkmış ve 2012 de ise bir düşme var.

SAMAN SORUNU

Geçtiğimiz yıl saman ithal ettik. Bunun sebebi ise ‘kuraklık’ denildi. Ama ülke olarak biz geçmişte çok daha büyük kuraklıklar yaşadık. Geçmişte ki hayvan sayımız bugüne göre daha fazlaydı. Kaldı ki ülkemizde ki toprakların yüzde 75’inde buğday ekimi yapıldı ve buda saman demekti. Kars’ta ‘2 bin ton saman ithal ettik’ ve “çiftçimiz bir ineğini satıp 1 ton saman alma derdine düştü.” Şeklinde Kars basında çıkan haberler okuduk. Bu konularda Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu’nun bir demeci var. ‘maliyeti ne olursa olsun saman 50 kuruştan çiftçiye verilecek.’ Diye… Bunlar basından aldığım bilgilerdir.

DİĞER HABERLER
Deniz yıldızları karaya vurdu

BİZ GERÇEKTEN KALİTELİ KABA YEM SORUNUNU ÇÖZMEDİĞİMİZ SÜRECE SIĞIRCILIĞI, SÜT SIĞIRCILIĞINI, KOYUNCULUĞUN SORUNLARINI ÇÖZEMEYİZ

Kaba yem yetersizliğini mutlaka çözmek zorundayız. Kars’ın çok büyük bir potansiyel olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Meralarımız çok iyi değerlendirilirse bir şeyler elde edebiliriz. Şimdi 2012 yılında süt fiyatları en iyi şartlarda 80-90 kuruştur. Yem fiyatlarına baktığımız zaman konsantre yem fiyatları besi için 90 kuruş, süt inekleri için 88-90 kuruş, yonca 60 kuruş, çayır otu 55 kuruştur. Tabi şimdi sezon saman sezonu. Saman Afyon’da 30 kuruş, Aydın’da 40 kuruş, yani 1 kg sütle 1 kg saman zor alınıyor. Oysa en ideali 2 kg süt alabilmektir.”
http://www.siyasalbirikim.com.tr/haber.php?haber_id=17259

 

 

 

 


7 Temmuz 2013. 11:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x