“Kırmızı et üreticide 25, kasapta 45 lira”


 

alaiye_kasap2_4

 

Balıkesir, Karesi ve Altıeylül Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, kırmızı ette oluşan yüksek fiyatlara ilişkin, “Üreticilerimiz en az bir yılda yetiştirdiği besili hayvanı kasaba kilosu en yüksek 25 liradan teslim ederken, aynı gün içinde kasabın et reyonunda fiyatı 40-45 lira oluyor” dedi

 

Balıkesir, Karesi ve Altıeylül Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, kırmızı ette oluşan yüksek fiyatlara ilişkin, “Üreticilerimiz en az bir yılda yetiştirdiği besili hayvanı kasaba kilosu en yüksek 25 liradan teslim ederken, aynı gün içinde kasabın et reyonunda fiyatı 40-45 lira oluyor” dedi.

 

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir’in, hayvan varlığı açısından Türkiye’de 5. sırada yer aldığını ve kırmızı et üretiminde söz sahibi bir il olduğunu söyledi.

 

İlde, geçen yıl yaklaşık 147 bin büyükbaş ile 445 bin küçükbaş hayvanın kesime gittiğini vurgulayan Şimşek, aylık ortalama 3 ila 4 bin ton kırmızı et üretiminin yapıldığını anlattı.

 

Ülkede kırmızı et tüketiminin arttığını ancak besilik hayvan üretiminin aynı oranda artmadığını ifade eden Şimşek, “Bakanlığın besilik hayvan üretimini desteklemesi gerekiyor. Süt hayvanlarına gayet büyük destekler verildi, şu anda ülkede tüketim fazlası süt bulunuyor. Aynı şekilde besilik hayvana da destek verilirse sorunlar aşılabilir” ifadesini kullandı.

DİĞER HABERLER
Ege Bölgesi 100 dolarlık ithalat için 157 dolar ihracat gerçekleştirdi

 

-“Yüksek fiyat üreticiden kaynaklanmıyor”

 

Kırmızı ette oluşan yüksek fiyatların üreticiden kaynaklanmadığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

 

“Et fiyatlarının yüksek olduğuna yönelik bilgiler, hem üreticimizi hem de tüketicimizi rahatsız ediyor. Üreticilerimiz en az bir yılda yetiştirdiği besili hayvanı kasaba kilosu en yüksek 25 liradan teslim ederken, aynı gün içinde kasabın et reyonunda fiyatı 40-45 lira oluyor. Ayrıca hayvanın değişik yerlerinden özel kısmını tüketicilere çok yüksek fiyatlara satıyorlar. Maliyeti göz önünde bulundurulduğunda, tüketicilerin eline ulaşan fiyatlarla kıyaslandığında, yüksek ücretlerin üreticiden değil, tamamen tüketiciye son noktalarda ulaştıran et dükkanları ile kar marjını yüksek tutan kişilerden kaynaklandığı açık bir şekilde ortada. Nitekim Bakanlığımız tavan fiyat koyarken tüketici fiyatını da üretici fiyatını da söyledi. Üreticide fiyat 2 lira düşerken, kasap ve marketlerde 10-15 lira fiyat farkının olduğu görüldü. Bu da kar marjını çok yüksek tutarak tüketiciye ulaştırıldığının göstergesidir.”

 

Ayrıca hayvan varlığının Türkiye’de yeterli olduğunu belirten Şimşek, et ithalatının acil durum dışında gerçekleşmesinin üreticiye zarar vereceğini bildirdi.

 

Şimşek, et ithalatı yerine üreticiye destek vermenin daha akıllıca olduğunu vurgulayarak, yüksek fiyatlarla ilgili, üreticinin sorumlu gösterilmemesini istedi.

DİĞER HABERLER
İzmir'de 23 Kontrol Görevlisi Daha Eğitimini Tamamladı

 


23 Şubat 2016. 11:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x