Laboratuvarda üretilen etten yapılan ilk köfte bugün pişecek


800px-Eidpakistan

Dünyada bir laboratuvarda üretilen ilk köfte bugün Londra’da bir basın toplantısıyla tanıtılacak.

Bilim adamları, bir inekten aldıkları hücreleri, Hollanda’daki bir enstitüde, laboratuvar ortamında üreterek kas liflerine dönüştürdüler.
BBC, 330 bin dolar değerindeki projenin yürütüldüğü bu laboratuvara girdi ve projenin ayrıntılarını araştırdı.
Projenin arkasındaki isim Maastricht Üniversitesi’nden Profesör Mark Post, “Bugün, laboratuvarda, hücrelerden üretilen dünyanın ilk köftesini size sunacağız. Bu çalışmayı yapmamızın başlıca nedeni, canlı hayvan üretiminin çevre için iyi olmaması, üretimin talebi karşılamaya yetmeyecek olması ve bunun, hayvanların refahı için de uygun bir ortam olmaması” dedi.
Araştırmayı yürüten bilim adamları, bir ineğin kas hücrelerinden elde edilen kök hücreleri, laboratuvarda çeşitli kimyasal ve besleyici maddelerle çoğalttılar. Üç hafta içinde elde ettikleri bir milyondan fazla kök hücreyi küçük kaplara paylaştırdılar. Kök hücreler bu kaplar içinde üremeye devam ederek bir santimetre uzunluğunda ve birkaç milimetre kalınlığında kas liflerine dönüştüler.
Bu kaplardaki lifler donduruldu ve üretime devam edildi. Yeterli miktarda kas lifi elde edildiğinde ise bu etler biraraya getirildi ve ilk laboratuvar köftesi ortaya çıktı.
Ana hücreler
Kök hücreler, vücutta özel doku ve organların, sinir hücreleri ve deri hücrelerinin oluştuğu ‘ana hücreler’.
Pek çok tıp kurumu, kök hücreleri kullanarak, organ nakilleri için insan dokusu oluşturma çabasında.

DİĞER HABERLER
GIDANI KORU büyükşehir belediyeleriyle hız kesmeden devam ediyor

Profesör Post ise aynı tekniği ve teknolojiyi, gıda için kullanılacak yağ ve kas hücrelerine dönüştürmeyi istiyor.

Araştırmacılar, bu teknolojinin, ‘artan et ihtiyacı’ olarak tanımladıkları sorunun çözümünde sürdürülebilir bir çözüm olabileceğini belirtiyorlar.

Bu teknolojiye karşı çıkan gruplar ise, daha az et yemenin, gıda sıkıntısıyla baş etmekte daha kolay bir çözüm yolu olduğunu savunuyor.

Çalışmalar sürüyor

Bilim adamları, başlangıçta rengi beyaz olan eti, olabildiğince gerçeğine yakın bir şekilde üretmek istiyor. Araştırma ekibinden Helen Breewood, oksijen taşıma özelliğine sahip olan kas proteini miyoglobin ekleyerek ete kırmızı rengini vermeye çalışıyor.

Breewood, “Normal ete benzemezse, normal et lezzetinde olmazsa, bunun işe yarar bir alternatif olduğunu söyleyemeyiz” diyor.

Bu konudaki çalışmalar hâlâ sürüyor.

Bugünkü basın toplantısı için pişirilecek olan köfteye kırmızı et rengini vermek için pancar suyu kullanılmış. Araştırmacılar ayrıca köfteye lezzet vermek amacıyla ekmek, karamel ve safran da katmışlar.

Profesör Post, yaptıkları ilk denemeler ışığında köftenin lezzetini ‘harika’ diye tanımlayamayacağını ancak yenilecek kadar iyi olacağını söyledi.

Bu aşamada bilim adamları uzun zamanda sadece küçük miktarlarda et üretebiliyor. Araştırmacılar daha fazla üretim için, oksijen ve hücrelere sağlanacak gıdanın kök hücrelere ulaşımı ve dolaşımı için sunî yöntemler uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.

DİĞER HABERLER
AB süt sektörüne sözleşme güvencesi geliyor

BBC TÜRKÇE

Kıvamı mükemmel
Kök hücreden üretilen dünyanın ilk köftesi, dün İngiltere’nin başkenti Londra’da pişirilip yendi.
‘Frankenburger’, “yapay burger” olarak da adlandırılan “kök burger”, Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden bilim adamlarının beş yıllık çalışması sonucu laboratuvar ortamında kök hücrelerden üretilmişti. Bilim dünyasının günler öncesinden beklediği basın toplantısı dün yapıldı ve İngiliz şef Richard McGowan “kök burger”ı pişirdi, Avusturyalı gıda araştırmacısı Hanni Ruetzler ve ABD’li gazeteci-yazar Josh Schonwald da tattı.
Avusturyalı gıda araştırmacısı Ruetzler, “Oldukça yoğun bir tat, ete yakın.Kıvamı mükemmel. Fakat tuz ve biber atabilirdim” dedi. Gurme Schonwald ise “Ağızda bıraktığı tat et gibi. Ama yağsız. Isırırken hamburger tadını hissettim” yorumunu yaptı.
Projenin arkasındaki isim biyolog Dr. Mark Post ise “Çok iyi bir başlangıç. Kök hücreden et üretebileceğimiz kanıtlanmış oldu” dedi. Araştırmaya 250 bin sterlinlik maddi destek veren ve adı gizli tutulan kişi de dün ortaya çıktı.
FİNANSMAN GOOGLE’IN KURUCUSUNDAN

Google’ın kurucularından, dünyanın en zengin adamlarından biri olan Sergey Brin, Guardian’a yaptığı açıklamada projenin finansmanın kendisi olduğunu açıklayarak “Bazen bir teknoloji çıkar ve dünyayı değiştirecek kapasiteye sahiptir” dedi.
Hayvan hakları örgütü PETA ise araştırmaya “hayvanların acı çekmesini büyük ölçüde azaltacağı için” destek verdi. PETA sözcüsü yaptığı açıklamada, kök hücreden et yapılmasını hayvanları koruyacağı gibi karbon emisyonunu azaltacağını, su kaynaklarını koruyacağını, daha güvenli gıdayı sağlayacağını söyledi.
PETA’DAN DESTEK

DİĞER HABERLER
CHP'den 'tarım' seferberliği

Hayvan hakları örgütü PETA araştırmaya “hayvanların acı çekmesini azaltacağı için” destek verdi. PETA sözcüsü, kök hücreden et yapılmasını hayvanları koruyacağı gibi karbon emisyonunu azaltacağını söyledi.

 


5 Ağustos 2013. 13:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x