Lades Piliç, 2014’te 50 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor


indir

 

2013 yılında gerçekleştirdiği 35 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye’deki kanatlı eti ihracatında ilk 5 firma arasında yer aldıklarını söyleyen Lades Piliç Genel Müdürü Uğur Uzun, “201 yılında ise ihracatımızı 50 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

 

 

Lades Piliç’in tam entegre bir işletme olduğunu söyleyen Uzun, 35 bin metrekare anaç işletmeleri, 4 bin 800 metrekare kuluçka işletmesi, aylık 12 bin ton yem üretme kapasitesine sahip yem fabrikası, 350 bin metrekare anlaşmalı üretim kümesleri ve 7000 metrekare kesimhanesi ile faaliyet gösterdiklerini aktardı.

 

Uzun, firma olarak yılda 45 bin ton üretim yaptıklarını belirtirken;“Tesislerimizde günlük 130 ton üretim yapıyoruz. Ancak, talebin arttığı önemlerde 150 tona kadar çıkabiliyoruz” dedi. Sektördeki bütün yenilikleri takip ettiklerinin altını çizen Uzun, Türkiye’nin, tavuk eti üreticiliğinde, atılan doğru adımlar ve yatırımlar neticesinde önemle ivme kazandığı,  dünya pazarlarına ucuz maliyetle giren rakiplerine karşı kalite kozunu kullanarak güçlendiklerini bildirdi. Lades olarak, çağdaş bir anlayışla ürünlerini yüksek kaliteyle üreterek insanların yaşam kalitesini yükseltmek hedefinde olduklarını aktaran Uzun, “Üretimin her aşaması kontrol ve kayıt altına alınıyor. Lades Piliç, bugünkü prestijini tüketicide yarattığı gıda güvenliğine borçlu. Çünkü, Lades, en üst düzeyde bio-güvenlik tedbirleri uygulayarak, üretimin her aşamasını kontrol ve kayıt altına alan, konusunda uzman veteriner hekimler eşliğinde yıllık 100 bin ton piliç eti işleme kapasitesine sahip modern tesislerinde, tüm hijyen kurallarına uyarak üretim yapıyor Tavuklarımız sürekli gözetim halinde olup son aşamada İslami usullere uygun olarak kesilip el değmeden paketleniyor. Mevcut tesisimizde saatte 8 bin adet kesim kapasitesine sahibiz” dedi. Lades’in, ülkemizde, tavuk eti sektöründe markalaşan ilk firmalardan biri olduğuna değinen Uğur Uzun, sektörün bu günkü konumuna gelmesinde Lades’in çok büyük bir paya sahip olduğunu belirtti.

DİĞER HABERLER
Bakan Fakıbaba, ASÜD ve USK Başkanı Çallı’dan Süt Sektörü’nü dinledi

1352308767

Uzun, Türk piliç sektörünün gelişimine önemli katkılar sunan Lades Piliç’in 2013 yılında 35 milyon dolar ihracat yaptığını vurgulayarak, “Kanatlı etinin toplam ihracatının yüzde 6’sını gerçekleştirerek, ihracatta da ilk 5’e girdik. Adana’da ise birinci sıraya yerleştik. İhracat yapılan ülkelere İran ve Tacikistan’ı da ekledik.

2014 hedefimiz ise 50 milyon dolara ulaşmak” diye konuştu. Sektörün, özellikle son 3 yıllık süreçte önemli

büyük bir ivme kazandığını belirten Uzun, ihracatta da önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Uzun, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Dubai, Katar, Umman, Bahreyn gibi ülkelerde Türk ürünlerine karşı çok büyük bir istek var. Türk dizileri ve Türkiye ekonomisinde son dönemlerdeki ciddi başarısından dolayı oralarda Türk ürünü tüketmek bir moda gibi oldu. Biz de kaliteli ürünlerimizle Türk piliç eti sektörünü en iyi şekilde temsil ederek ülkemizin yurt dışındaki itibarını güçlendiriyoruz” dedi. 2011 yılında Türkiye’de kişi başı piliç eti tüketimi 19 kilogram iken, bu rakamın geride bıraktığımız 2012 yılında 20 kilonun üzerine çıktığını kaydeden Uzun, toplum bilinçlenip, kültür seviyesi yükseldikçe sağlık açısından faydaları bilimsel olarak açıklanan beyaz et tüketiminin artmaya devam edeceğini söyledi.

 

Türkiye’nin kanatlı eti ve yumurta ihracatının düzenli olarak her yıl arttığını anlatan Uzun sektörle ilgili şu bilgileri verdi: “2012’de 878 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. 2013 yılının ilk 10 ayında geçen yılki rakam yaklaşık olarak yakalanmıştır. Kanatlı eti ve yumurta ihracatının yıl sonunda 1 milyar doları aşması bekleniyor. 2014’te ise 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. 2012 yılı verilerine göre 4,5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan sektörün iki temel ürününü beyaz et ile yumurta oluşturuyor. Sektör yaklaşık 600 bin kişiye istihdam sağlıyor. İhracat ise 2007 yılından beri artıyor.  2012 yılında 527 milyon dolarlık beyaz et ve 350 milyon dolarlık yumurta ihracatı yapıldığı böylece toplam ihracatın 878 milyon doları bulduğu biliniyor. 2013 yılının ilk 10 ayda 833 milyon doları bulan sektörün toplam ihracatının ise yıl sonunda 1 milyar doları aşacağı tahinin ediliyor. Sektörün 2014 yılında 1,5 milyar dolar  ihracat hedefi var. İhracatın önemli bir kısmı Irak’a yapılıyor. 2013 yılında Suriye’ye gerçekleştirilen ihracatın da sürekli arttığı gözleniyor. Ayrıca 2014 yılında hedef pazarlar arasında yıllık 1,5 milyar dolarlık kanatlı eti ve yumurta ithal eden Suudi Arabistan da bulunuyor.”

DİĞER HABERLER
2011 yılı hayvan desteklemesi takvimi

 

“AB ile rekabet edebilecek düzeye ulaştık”

 

Uzun, “Ülkemiz kanatlı sektörü, son yıllarda hızlı bir gelişme gösterip tüm dünya ile  yarışabilecek duruma geldi. Kanatlı eti ve ürünleri sektörünün, gıda sektörü içinde AB ile rekabet edebilecek birkaç alt sektörden biri olmasında; doğru ve bilinçli yatırımlar yanında bu alanın geniş işgücü istihdamı oluşturması, endüstriyel üretime uygunluğu ve gıda alanında çok iyi örgütlenmiş sektörlerden biri olmasının katkısı yadsınamaz” dedi.

 

 


8 Temmuz 2014. 10:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x