Makarnada İtalya’nın Rakibi Türkiye…!


Türk makarnacıları, ihracatta dünya birincisi olan İtalya’nın koltuğunu sallıyor.
Kalitesi, teknolojik altyapısı ve bilgi birikimiyle başarı grafiğini yükselten Türk makarnacıları, ihracatta dünya birincisi olan İtalya’nın koltuğunu sallıyor.

Dünya makarna ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sırada olan Türkiye, bu yıl dış satımda iyi bir performans gösteriyor. Sektör 2010 yılının 9 ayında 128 ülkeye 221 bin ton ihracat yaptı, 2009’un yıllık rakamını aştı.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Bozkurt, uluslararası pazarlarda rakip ülkelerin ekonomik ve siyasi güçlerini kullanarak avantajlı bir konumda ihracat yapabildiklerini, bu çerçevede İtalya, Fransa, İspanya ve Yunanistan gibi AB üyesi makarna ihracatçılarının pazarda kotasız ihracat yapabilirken Türkiye’nin kotayla sınırlandırıldığını belirtti.

Türkiye’de iç pazarda sektörün ciddi bir atıl kapasitesi olduğunu ve kapasiteyi değerlendirmek için ihracata yöneldiklerini belirten Bozkurt, şunları söyledi:

”Dünyanın belli başlı makarna üreticilerinden biriyiz. İhracatı kendimize stratejik hedef olarak koyduk. İhracatta geldiğimiz nokta enteresan; 9 aylık rakamımız geçen yılı aştı. Geçen yılki rakamımız 217 bin tondu, 9 aylık rakamımız 221 bin ton. Türkiye’deki toplam tüketimin yüzde 50’si kadar ihracat yapan noktaya geldik. 2010 yılında 300 bin tonluk hedefimiz vardı, o hedefimize doğru gidiyoruz.”

-”DÜNYADA TÜRK MAKARNASI KONUŞULUYOR”-

Bu yılı 200 milyon doların üzerinde ihracatla kapatacaklarını bildiren Murat Bozkurt, ”Önümüzdeki 5 yılda hedefimiz 500 bin ton ihracatı geçmek ve 500 milyon dolar gelir sağlamak. Bu da üretim kapasitemizin yarısından fazlasını ihracat eder noktaya gelmek” diye konuştu.

Yeni pazar arayışlarını sürdürdüklerini ve şu anda 128 ülkeye ihracat yaptıklarını vurgulayan Bozkurt, ”Hedefimiz dünyada Türk makarnasının satılmadığı ülke kalmaması” dedi. Bozkurt, iç piyasada tüketimi artırmanın yanında ihracatı daha çok önemsediklerini belirterek, şöyle devam etti:

”Türkiye dünya makarna ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sırada. İkinciliği güçlendirerek koruyoruz. İtalya’nın ciddi bir makarna geçmişi var, bu bir süreç. Şu anda önümüze koyduğumuz referans İtalya’yı geçmek. Biz dünyada diğer makarna üretici ülkeleri kendimize rakip görmüyoruz. Tonaj anlamında da teknoloji anlamında da bilgi birikim anlamında da kalite anlamında da rahatlıkla boy ölçüşecek durumdayız. Ama bu süreç işi. İtalya makarnası diye marka olmuşlar. Ama bugün dünyada Türk makarnası gerçeği var. 300 bin ton ihracat, 128 ülkeye ihracat az değil. Bugün dünyada İtalyan makarnası ile birlikte Türk makarnası konuşuluyor, üçüncü bile konuşulmuyor.”

”2011’DE MAKARNA TÜKETİMİNİ VE İHRACATINI ARTIRACAĞIZ”-

Makarna tüketiminin ekonomik krizden etkilenmediğini ifade eden Bozkurt, ancak dünyada buğday fiyatlarındaki artıştan dolayı sıkıntı yaşandığını, bunu da Toprak Mahsulleri Ofisi ile omuz omuza vererek aştıklarını, piyasada spekülasyonu önlediklerini kaydetti. Bozkurt, sözlerini şöyle tamamladı:

”2011 yılında ihracatımızı 350-400 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Hammadde konusunda biraz sıkıntı yaşayacağız. TMO ile bu işi iyi yönetmemiz gerekiyor. Hem buğday üreticisi hem makarna tüketicisini olumsuz etkilemeyecek, ama makarna üreticisini de zorda bırakmayacak bir yapıyı oluşturmamız gerekiyor. 2011 yılının hammadde anlamında zor olacağını düşünüyoruz, ama gerek makarna tüketimini gerekse ihracatını artırma çalışmalarımız devam edecek.”


Yazan - 19 Ekim 2010. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x