Medya’da Bilgi Kirliliği” İstanbul’da masaya yatırıldı


Geleneksel-Medya
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından, “Gıda sektörünü kamuoyu nezdinde zan altında bırakan yalan-yanlış-yanlı haberler konusunda  alınabilecek hukuki ve idari tedbirleri değerlendirmek ve ilgili kurumlar bazında yürütülecek çalışmalara ilişkin bir aksiyon planı oluşturularak yol haritası çıkarmak” amacıyla organize edilen toplantı,İstanbul’da yapıldı.
Gün boyu süren toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Kurumu Başkan Vekili Dr. Bekir Keskinkılıç, GTHB Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Selman Ayaz, Neslihan Alper, Şenay Eken, Hukuk biriminden Sıddık  Alpören ile TGDF ve sektör temsilcileri katıldı.
TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu’nun toplantının içeriğini özetlemesinin ardından konuşan Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, bilginin uygun olmayan şekilde topluma ulaştırılmasının toplumda korku, panik yarattığının altını çizdi. Erol, bundan hem kamunun hem sektörün hem de tüketicinin zarar gördüğünü; doğru bilgiye ulaşmanın hukuki, bilimsel bir zeminde ve rasyonel bir anlayışla düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıda söz alan TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz, yaşanan bilgi kirliliğinin sektöre zarar verdiğini belirtti. Türk gıda ve içecek sektörünün 5 yıl içinde en büyük sektör olma hedefine ulaşabilmesi için bu tip engellerden uzaklaşılması gerektiğini kaydeden Akyüz, bu tip haberlere karşın dava açma, ispat etme sıkıntısı yaşandığını söyledi. En temel iki sorunu “Yasal düzenleme ve otorite eksikliği” olarak sıralayan Akyüz, sektörün ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu, ancak Bakanlığın öncelikle aksiyon almasının önemini vurguladı.
Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) adına toplantıya katılan Selçuk Maruflu da, yanlış bilgilerin doğrularla yer değiştirmesi için işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül ise bilimsel dayanağı olmayan bilgilendirmeler karşısında ilk önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı PR danışmanlarının açıklama yapması gerektiğinin altını çizdi.
TGDF Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mehmet Çetin Duruk da hiçbir gıda sanayicisinin halkın sağlığını bozacak bir şey yapmayacağını, tüketicilerin bilgilendirilmesi ve bir bilimsel otorite ihtiyacını vurguladı.
Toplantıya katılan sektör yetkilileri de, bilimsel dayanağı olmayan bilgiler ile tüketicinin kafasının karıştığını, ülkemizde sağlık ve beslenme konusunda araştırmaların yetersizliğini, yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerekliliğini, gıda güvenliği otoritesinin önemini, kamu tarafından yapılacak bilimsel açıklamaların önemini, sektörün de üzerine düşen sorumluluklar olduğunu, etiketlerdeki beyanlarla ilgili sorumlulukların, sektörün otokontrolünün önemini vurgularken, haksız rekabeti önlemek için cezai müeyyidelerin arttırılmasının bir çözüm olabileceğini ifade ettiler.
Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili  Ramazan Ersoy, kirli bilginin iyi bilgiyi kovacağını, kirli bilginin direk tüketici sağlığını etkileyeceğini, firmaların ürünlerinin arkasında durmaları ve bilimsel verileri paylaşmaları gerektiğini bildirdi. Ersoy, akademisyenlerle işbirliği ile kirli bilgiye karşı durulabileceğini vurguladı.
RTÜK Başkanı Davut Dursun ise RTÜK’ün görsel ve işitsel medya sektörünü denetleyici bir kurum olduğunu, ancak TV’ye kimin çıkacağını, ne konuşacağını, uzmanlıklarını düzenleme yetkisinin olmadığını, bunlara engel olamayacağını belirtti. Dursun, yayın kuruluşlarından cevap hakkı istenip doğruların açıklanabileceğini, yapmazlarsa mahkemeden tekzip hakkı alınarak yayınlanmasının sağlanabileceğini kaydetti.
Belli programlara sektör olarak sponsor olunabileceğini, böylece istenilen konuşmacıların programlarda yer alması sağlanarak sektörün kendini ifade edebileceğini vurgulayan Dursun, ürün yerleştirmenin de kullanılabileceğine dikkat çekti.
Buna karşılık TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz, RTÜK Başkanı tarafından önerilen ürün yerleştirme konusunun inceleneceğini, tekzip hakkını kullanma konusunda ise sıkıntı olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Kurumu Başkan Vekili Bekir Keskinkılıç da gıdada esas unsurun kalite olduğunu, sektörün kullandığı teknolojinin iletişimini iyi yapması gerektiğini, kamunun inandırıcılığının önemini, ortak bir şeyler üretme konusunda Bakanlık olarak destek olacaklarını belirtti. Anayasa’da genel sağlık konusunun ele alındığını ancak bunu hayatta uygulamanın zor olduğunu kaydeden Keskinkılıç, bulaşıcı hastalıklarda somut veriler olduğu için işin kolay olduğunu ancak kronik hastalıklarda genel sağlığı etkileyen hususların değerlendirilmesinin sorun olduğunu ifade etti.
RTÜK Başkanı Dursun da genel sağlığa zarar verecek hususların yasada yer aldığını, eğer bir şey kamu sağlığını ihlal ediyorsa yayın ilkesi ihlali olduğunu, bu nitelikte yayının genel sağlığa aykırı olduğu değerlendirilirse yayının ele alınabileceğini belirtti
Kamu düzenini, genel ahlakı ve genel sağlığı etkileyecek hususların somutlaştırılması sürecinde katkı sağlamaya hazır olduklarını vurgulayan Dursun, tv dizilerinin çok izlendiğine de işaret ederek, dizi yapımcıları ile senaryo yazım aşamasında dizi içinde verilmek istenen doğru mesajlarla ilgili görüşmeler yapılmasını önerdi.
Gıdahattı.com/

DİĞER HABERLER
Güçlü Gıdaları Açıklandı
29 Mart 2014. 10:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x