Meslek İçi Eğitimin Danıştaydan İptali Veteriner Derneklerinde Görüş Ayrıcalığı Yarattı


Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet copy

 

15.Ekim.2011 tarih ve 28085 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü giren ” VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE ve POLİKLİNİK “  Yönetmeliğinin  6. madde 1. fıkrasının ( g ) bendi,9. maddenin 1. fıkrasının  ( e ) bendi ve 19. maddenin 1. fıkrası Veteriner Hekimler Derneği’nin başvurusu üzerine Danıştay durdurma kararı verdiğini haber olarak sizlere vermiştik.

 

Bu karar ile ilgili olarak görüşlerini açıklayan Veteriner Konseyi aşağıdaki yazılı açıklamayı verdi:

 

VETERİNER HEKİMLER DERNEĞİ; BAKANLIK TARAFINDAN ÇIKARTILAN VETERİNER HEKİM UZMANLIK YÖNETMELİĞİNİ İPTAL ETTİRDİKTEN SONRA YİNE BAKANLIK TARAFINDAN ÇIKARTILAN HİZMET İÇİ EĞİTİM UYGULAMASININ YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI KARARINI ALDI…  

 

Değerli Meslektaşlarım;  

 

Muayene ve Poliklinik açmak üzere müracaat eden Veteriner Hekimlerin mesleki faaliyetleri, ilgili mevzuatlar ve işyerlerinin özellikleri konusunda eğitilmesi hususunda TVHB’ne verilen yetkinin bir başka mesleki örgüt tarafından iptal ettirilmesi saygıyla karşılanabilirdi.  

 

Ancak; Bir yandan Mesleğimizin kamuoyu nezdinde en iyi şekilde uygulanmasını sağlamak diğer yandan da mesleki hak ve özlük haklarımızı korumak uğruna dışarıdan yapılan müdahalelere karşı mücadele verilirken, mesleki hakkı koruma adına Veteriner Hekimler Derneğinin girişimi ile bir yetkinin iptal edilmesi manidardır. Benzer girişimle Uzmanlık Yönetmeliği de söz konusu dernek tarafından iptal ettirilmişti. Görülüyor ki kazanılan bir yetkinin iptalı için diğer mesleklerin dava açmasına gerek kalmamaktadır.   Ayrıca söz konusu yönetmelik, Bakanlık tarafından çıkarılmış ve yürütme sorumluluğu da Bakanlığa ait olduğu, TVHB ve odaların mevzuatın ilgili maddelerinin hükmünü yerine getirmekle sorumlu olduğu açık iken, bazı kişilerce meslektaşlarımızın yanlış bilgilendirilmesinin amacı da anlaşılamamıştır.  

 

DİĞER HABERLER
Hakkı Bahar: İhracat demek, bedava ve nitelikli finansın ülkemize girmesi demektir.

Her ortamda Mezuniyet sonrası ve Hizmet içi Eğitimden bahsedildiği bir çağda; Veteriner Hekimler Derneğinin bu girişimi, daha başlangıçta mesleki eğitim çabalarımızı durdurmuştur.      

 

Değerli Meslektaşlarım,   Gelişmiş dünya ülkelerinde veteriner hekimlik mesleği toplumda en saygın mesleklerden birisidir. 

 

Özellikle ABD ve AB ülkelerinde de hem saygınlık hem de gelir düzeyi açısından ilk sıralarda yer almaktadır. Bu ülkelerde veteriner hekimlerin mezuniyet sonrası eğitimlerine baktığımızda, çok üst düzeylerde olduğunu görürüz. Özellikle ABD de bu eğitimler 4 yıla kadar uzayabilmektedir. AB ülkelerinde ise bir muayenehane açmak için bu alanda en az 2 yıl süreyle staj yapmak gerekir. Gıda alanında resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim olabilmek için belirlenen konuları kapsayan bir sınavı kazanmak ve en az 200 saatlik bir uygulama sürecinden geçmek gerekmektedir.

 

Ülkemizde de; Mesleğimizle ilgili yapılan her toplantıda mezuniyet sonrası bazı eğitimlerin verilmesi, muayenehane açacak veteriner hekimlerin mutlaka bir staj dönemi geçirmeleri gereği vurgulanmaktadır. Hatta “Türk Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin Yürütülmesine ilişkin Uygulama Yönetmeliğinde” Veteriner Hekimliği Sürekli Eğitim ve Gelişimi (VETSEG) başlığı altında veteriner hekimler için detaylı bir eğitim programı öngören düzenleme yapılmıştır.

 

DİĞER HABERLER
“Mandalina Şenliği” düzenleniyor.

Buna rağmen, Bakanlığın çıkarttığı ancak, TVHB Merkez Konseyi, bazı oda başkanları ve Veteriner Hekimler Derneği’nin de katılımı ve bilgisi dahilinde hazırlanmış olan “Veteriner Hekim Muayenehane ve Poliklinik Yönetmeliği” gereği, muayenehane açacak veteriner hekimlere yeni yasal düzenlemeler, deontoloji kuralları, laboratuara marazi madde gönderme, hayvan refahı gibi muayenehane veteriner hekiminin ihtiyaç duyacağı temel bilgileri içeren 20 saatlik bir eğitim alması, muayenehanesi olan veteriner hekimler için de yeni yasal düzenlemeler nedeniyle 10 saatlik bir eğitim alması yönetmelikte yer almıştır. Ancak Veteriner Hekimleri derneğinin bu maddeler için açtığı dava sonucu “yürütmenin durdurulması kararı”verilmiştir.

 

6343 sayılı kanun veteriner hekimliği mesleğinin kamu ve kişi yararına en iyi şekilde uygulanması konusunda TVHB  (Merkez Konseyi, Odalar, Haysiyet Divanları) sorumlu tutmaktadır.

 

Bakanlık tarafından 6343 sayılı yasaya atıfta bulunularak çıkartılan yönetmeliğin uygulanmasında  ne yazık ki kendi kanunumuz önünüze engel olarak çıkartılmaktadır.    Hemen her meslekte, mezuniyet sonrası staj veya hizmet içi eğitim süreci vardır. Ve bu uygulamalar bu mesleklere önemli kazanımlar sağlamaktadır. Bu nedenle, mesleğimizin yararına olacak uygulamaların yargıya taşınması mesleğimizin zararına olmaktadır.   Saygılarımla  

 

Talat GÖZET  

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı  


13 Mart 2013. 17:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x