Mudurnu Evlerinde Bütçeye ve Lezzete Yatırım..
Anadolu’nun ipekyolu üzerindeki eski duraklarından Mudurnu yaşadığı eski uygarlıklarıyla, eski örf ve geleneklerini günümüze taşıyan nadir ilçelerimizdendir. Mudurnu da yazın bitimiyle her yıl tatlı bir telaşla kış hazırlıkları başlar.
Meşhur Bolu yöre Bolu mutfağının zengin yemek kültürüyle değerli hanımlarımız büyüklerimiz kışın ne pişireyim derdine son vermek için kolları sıvayarak hem keseye hem de lezzete doğal üretim teknikleriyle yatırım yaparlar. Mudurnu evlerinde cam kavanozlar da bez torba ve tahta toprak kaplarda mazlada (bodrum katlarında),ev altlarında serinde bozulmadan muhafaza edilmek üzere , güneşte kurutma, elde doğal üretim teknikleriyle ,geleneksel yiyecekler yıllardır hazırlanıyor. Hazırlıklar yeterli miktarda her hafta kuru sebzeler için sırasıyla taze domates ,biber,yeşil fasulye, bamya,ince kınnap(iplere) yorgan iğnesi ile dizilip güneşte kurutmaya bırakılır. Taze sebzelerden evde cam kavanozlarda pastörize( kaynatma ) yöntemiyle konserveler hazırlanır.
Çorbalık domates, biber,kızılcık meyveli sebzeli tarhanalar,erişteler, ahşap teknelerde elde yoğurup ince pazı hamuru işlendikten sonra elle avuç içiyle ufalanır ,makarna erişteleri de komşuların yardımıyla sıra ile keskin bıçakla tahta masada aynı uzunluk ende takırdı ile hızla kesilir bir gün güneşte kaldıktan sonra odalarda bakır tepsilerde kurutulmaya bırakılır bütün evi ekşimsi koku kaplar bu arada çakıcılar bıçakçılar da nasiplenir ,arkasında mevsimin son ucuz domatesleri ,düzgün kırmızı tatlı iri biberler pazardan alınır kaynatılıp süzekden geçirilip güneşte bolca tuzla karıştırılıp koyu kıvama gelince cam kavanozlara konulur.
Sıra turşuya gelir bostanlardan pazardan en güzel biber, domatesler, soğan ,sarımsak ,fasulye mevsimine göre sebzelerle ,meyvelerden de erik, meşhur boz armut turşuları toprak fıçılara kurulur üzerine derelerden tepelerden ağır yuvarlak ,düz kaya ,taş parçasıyla üsten sıkıştırılır kapağı hava almasın diye bezle kapaklanır.
Farklı mevsimlik rengarenk çilek ,vişne, portakal,gül, reçelleri de cam kavanozlara konulur .Sıra yine güneşte kurutulmak üzere elmalardan hoşaflık (kompostoluk), erik çeşitlerinden de kaynatılıp süzdürüldükten sonra uzun tahta üzerinde pestil ,şerbetlik elde edilir sofralarda tatlı çeşidi olarak yer alır,aynı şekilde sıra yoğurdu torbada süzdürüp bolca tuzlayıp ahşap pencere ön alt pervazında güneşte üzeri tülbent bezi örterek rutubet ve tozdan korunması için her gün bir yönünü kuruması için çevirerek meşhur makarnalık keş peyniri elde edilir.
Davarı (keçi , koyun sürüsü) olanlara temizliğinden emin olunan her yıl aynı şahsa kahvaltılık keçi peyniri siparişi verilip soğuk mahzenlerde korumaya alınır katık ederek çabuk bitmesin diye tüketilir. Kuru bakliyat için iri bakla, fasulye, nohut,mercimek de köylerden pazardan alınır,birkaç çuval patates, soğan tedarikiyle sıra mutfağın et ihtiyacına gelir oda her yıl kurbanda kesilen büyük ,küçük başlardan kavurma,kıyma,tavalarda içyağıyla bol tuzlu kavrulup dondurulur bir kış boyu evin et ihtiyacı karşılanır arada misafir geldiğinde dışarıdan et satın alınır veya evlerde beslenen tavuk ,ördek, hindiler,koyunlar kesilir böylelikle evin çay, şeker, yağ, masrafları haricinde mutfak masrafı olmaz bu nedenle sağlıklı tasarruf dolu bir yıl yaşanır.
Anadolu da özellikle köylerimizde Mudurnu da Yazın sayılı son günlerinde karıncalar misali çalışan kültürümüzü yaşatan geleceğe taşıyan ,ev hanımlarımız, annelerinden, büyüklerinden öğrendikleri ve kendi uygulamalarıyla elinden gelen her şeyi yaparak lezzetli kışlık yiyecekler için uğraş veriyorlar darısı büyük şehirlerde yaşayanlara. İmkanı olmayan büyük şehirlerde yaşayanlarımızda günlük tüketimleri için satın aldıkları gıdaların özellikle içindeki maddelere ambalajlarına dikkat etmelerini evde yapabilme imkanı olan herkesin konserve türlerini evde hazırlamalarını sağlığa,lezzete ve bütçelerine yatırım yapmalarını tavsiye ederek sağlıklı mutlu günler dilerim.
Uğur Türesin Mudurnu Haber