Mudurnu Evlerinde Bütçeye ve Lezzete Yatırım..


Anadolu’nun  ipekyolu üzerindeki eski duraklarından Mudurnu yaşadığı eski uygarlıklarıyla, eski örf ve geleneklerini günümüze taşıyan  nadir ilçelerimizdendir. Mudurnu da yazın bitimiyle her yıl tatlı bir telaşla kış  hazırlıkları başlar.

Meşhur  Bolu yöre Bolu mutfağının zengin  yemek kültürüyle değerli hanımlarımız büyüklerimiz kışın ne pişireyim derdine son vermek için kolları sıvayarak hem keseye hem de lezzete  doğal üretim teknikleriyle yatırım yaparlar. Mudurnu  evlerinde cam kavanozlar da bez torba  ve tahta toprak kaplarda  mazlada (bodrum katlarında),ev  altlarında serinde bozulmadan muhafaza edilmek üzere ,  güneşte kurutma, elde doğal üretim teknikleriyle ,geleneksel  yiyecekler yıllardır  hazırlanıyor. Hazırlıklar yeterli miktarda  her hafta kuru sebzeler için sırasıyla taze domates ,biber,yeşil fasulye, bamya,ince kınnap(iplere) yorgan iğnesi ile  dizilip güneşte kurutmaya bırakılır. Taze  sebzelerden evde cam kavanozlarda  pastörize( kaynatma ) yöntemiyle  konserveler hazırlanır.

Çorbalık  domates, biber,kızılcık meyveli sebzeli  tarhanalar,erişteler,  ahşap teknelerde  elde yoğurup ince pazı hamuru  işlendikten sonra  elle avuç  içiyle ufalanır ,makarna erişteleri de komşuların yardımıyla sıra ile keskin bıçakla tahta masada aynı uzunluk ende takırdı ile   hızla kesilir bir gün güneşte kaldıktan sonra odalarda bakır tepsilerde  kurutulmaya bırakılır bütün evi ekşimsi koku kaplar bu arada çakıcılar bıçakçılar da nasiplenir ,arkasında mevsimin son ucuz domatesleri ,düzgün kırmızı tatlı iri biberler  pazardan alınır kaynatılıp süzekden geçirilip güneşte bolca tuzla karıştırılıp koyu kıvama gelince  cam kavanozlara  konulur. 
Sıra turşuya gelir bostanlardan pazardan en güzel biber, domatesler, soğan ,sarımsak ,fasulye mevsimine göre sebzelerle ,meyvelerden de erik, meşhur boz armut turşuları toprak fıçılara kurulur üzerine derelerden tepelerden ağır yuvarlak ,düz kaya ,taş parçasıyla üsten sıkıştırılır kapağı hava almasın diye bezle kapaklanır.

Farklı mevsimlik rengarenk  çilek  ,vişne, portakal,gül, reçelleri de   cam kavanozlara konulur .Sıra yine güneşte kurutulmak üzere  elmalardan hoşaflık (kompostoluk), erik çeşitlerinden de kaynatılıp süzdürüldükten sonra uzun tahta üzerinde  pestil ,şerbetlik elde edilir sofralarda tatlı çeşidi  olarak yer alır,aynı şekilde sıra yoğurdu torbada  süzdürüp bolca tuzlayıp  ahşap pencere ön alt pervazında güneşte üzeri   tülbent bezi örterek rutubet ve tozdan korunması için her gün bir yönünü kuruması için çevirerek meşhur makarnalık keş peyniri elde edilir.
 
Davarı (keçi , koyun  sürüsü) olanlara temizliğinden emin olunan her yıl aynı şahsa kahvaltılık  keçi peyniri siparişi verilip soğuk mahzenlerde korumaya alınır katık ederek  çabuk bitmesin diye tüketilir. Kuru bakliyat için iri bakla, fasulye, nohut,mercimek de köylerden pazardan alınır,birkaç çuval patates, soğan tedarikiyle sıra mutfağın et ihtiyacına gelir oda her yıl kurbanda kesilen büyük ,küçük başlardan kavurma,kıyma,tavalarda  içyağıyla  bol tuzlu kavrulup dondurulur  bir kış boyu evin et ihtiyacı karşılanır arada misafir geldiğinde dışarıdan et satın alınır veya evlerde beslenen tavuk ,ördek, hindiler,koyunlar kesilir  böylelikle evin çay, şeker, yağ, masrafları haricinde   mutfak masrafı olmaz bu nedenle  sağlıklı tasarruf  dolu bir yıl yaşanır.

Anadolu da özellikle köylerimizde Mudurnu da Yazın sayılı son günlerinde karıncalar misali çalışan  kültürümüzü  yaşatan  geleceğe taşıyan ,ev hanımlarımız,  annelerinden, büyüklerinden öğrendikleri ve kendi uygulamalarıyla elinden gelen her şeyi   yaparak  lezzetli kışlık yiyecekler için  uğraş veriyorlar  darısı büyük şehirlerde yaşayanlara. İmkanı olmayan büyük şehirlerde yaşayanlarımızda günlük tüketimleri için satın aldıkları gıdaların özellikle içindeki maddelere ambalajlarına dikkat etmelerini evde yapabilme imkanı olan herkesin  konserve türlerini evde hazırlamalarını sağlığa,lezzete  ve bütçelerine yatırım yapmalarını tavsiye ederek sağlıklı mutlu günler dilerim.

Uğur Türesin Mudurnu Haber


Yazan - 7 Ekim 2010. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x