Cemil Çiçek, Musevi vatandaşların Roş Aşana Bayramını kutladı


1382560822_80c9bec1b6

 

 

Cemil Çiçek, Musevi vatandaşların Roş Aşana Bayramı sebebiyle mesaj yayımladı

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tarih boyunca çok sayıda medeniyetin hayat bulduğu Anadolu coğrafyasındaki kültürlerin dostça buluştuğunu, farklı inanç mensuplarının huzur ve barış içerisinde özgürce yaşayarak eşsiz miraslar bıraktığını ifade etti.

Çiçek, Musevi vatandaşların Roş Aşana Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

“Musevi vatandaşlarımızın Roş Aşana Bayramı’nı en içten duygularımla kutlarım. Hoşgörü, kardeşlik ve dayanışma ortamında asırlardır bir arada yaşadığımız Musevi vatandaşlarımızın Roş Aşana Bayramı’ndaki duygularını hep birlikte paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Tarih boyunca çok sayıda medeniyetin hayat bulduğu Anadolu coğrafyasındaki kültürler dostça buluşmuş, farklı inançların mensupları huzur ve barış içerisinde özgürce yaşayarak bizlere eşsiz miraslar bırakmıştır. Dünya milletleri arasında bizleri farklı kılan bu zenginlikleri yaşatarak dayanışma içerisinde geleceğe taşımak hepimizin ortak sorumluluğudur. Roş Aşana Bayramı’nın Musevi vatandaşlarımıza ve tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum.”

 

İnsanlığın Doğum Günü: Şana Tova

Nazlı DOENYAS

25 Eylül gün batımında Yahudi alemi 5775. yıla giriyor…

 

Yahudi takvimine göre bugün Roş Aşana bayramının başlangıcı. M.Ö. 5. yüzyılda Babil’e sürgüne gönderilen ve 70 yıl sonra yeniden kutsal topraklara dönebilen Yahudiler Tişri ayının ilk gününü evrenin yaratılışının ilk günü kabul etti. Bu yıl 5769 yıl dolacak.

DİĞER HABERLER
Vefat ve taziye

Yeni yıl tüm dünya ülkeleri ile birlikte ülkemiz musevileri tarafından da geniş etkinliklerle kutlanacak.

 

Roş Aşana, Yahudi takvimine göre Yeni Yıl Bayramı olarak kutlanır. Bu gün ile birlikte “Atseret Yeme Hateşuva” denilen on günlük nedamet ve ibadet günleri başlar.

 

Tişri ayının ilk günü -yılbaşı- Roş Aşana olarak anılır. Bu yıl Roş Aşana Bayramı’nı 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde kutlanıyor.

 

Yargılama dönemi öncesi

 

Yahudi yeni yılı, diğer inanışlarda olduğu gibi neşeli, coşkulu, eğlenceli bir kutlama düzeni ile değerlendirilmez. Roş Aşana son derece ciddi bir kutlamadır.

 

Kefaret günü olan Yom Kippur’a değin geçen 10 pişmanlık gününün başlangıç gününü temsil eder. Bu gün Tanrı’nın geçen tüm yıl boyunca her bir Yahudinin, günlük hayatlarının her gününde neler yaptığını tarttığı günlerin başlangıcıdır.

 

Ama bu yargılama günlerine değin, her Yahudi’nin çok önceden ciddi bir hazırlığa girişmesi gerekir.

 

İbrani takviminin aylarından biri olan Elul, Tanrı’nın yargılama dönemine giden bir önceki aydır. Bir Yidiş atasözüne göre “Elul ayında balıklar bile titrer.”

 

Bu ay içinde bazı Yahudiler mezarlıklarda yatan yakınlarını ziyaret ederek, kendileri için Tanrı’dan affedilmelerini dilerler. Yine bu ay içinde Yahudiler Tora’yı çok sık okurlar. Onu bir kez daha öğrenmeye ve anlamaya çalışırlar.

DİĞER HABERLER
KKÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hayvan Hastanesi açıldı

 

Günlük dualarının içinde özür ve bağışlanma dileği içeren bölümler ve ilahiler bulunur. Roş Aşana’dan önceki son Şabat geceyarısı Selihot adı verilen özür ve pişmanlık duaları okunur.

 

İnsanlar, 1 Tişri’den, 10 Tişri (Yom Kipur)ye kadar olan 10 pişmanlık gününde (Atseret yeme ha Teşuva) içlerinde bu huzursuzluğu duyarak, yaptıkları hataları, kötülükleri hatırlayarak, bunun yanısıra yaptıkları iyi şeyleri de ekleyerek Tanrı’ya bağışlanmak için yakarırlar. Daha doğru bir söylemle o günlerde özellikle yeni hatalar yapmamaya azami dikkat ederler.

 

Her insanın kaderi Roş Aşana’da bellidir ama Yom Kipur’a kadar silinebilir. Sinagoglarda U’ne taneh tokef duası okunur. Bu dua ilk günün anlam ve önemini kapsar. “Kim ölecek ve kim yaşayacak? Kim ateşle ve kim su ile sınanacak?”

 

Evrenin yaratılışı

 

M.Ö. 5. yüzyılda Babil’e sürgüne gönderilen ve 70 yıl sonra yeniden kutsal topraklara dönebilen Yahudiler, Babililerin dili olan Aramice’den tercüme ederek “Taşiru” ayını “Tişri” olarak değiştirdiler. Yüzlerce yıl sonra din bilginleri Tişri ayının 1. gününü dünyanın kuruluşunun 1. günü olarak ve yargılanma günü olarak tespit ettiler. Böylece –Roş Aşana- yani “Yıl başı” kavramı ortaya çıktı. Günümüze kadar Roş Aşana “şofar çalma günü” olarak düşünülür ve uygulanır. Geleneğe göre Roş Aşana gününde şofardan 100 adet ses çıkartılır.

DİĞER HABERLER
İzmir VHO basın açıklaması

 

Roş Aşana ve Kipur günleri arasında tsedaka (hayırseverlik) yapmak gerekir. Bu günlerde ihtiyaçlı olanlara yardımcı olmak bir dindaşlık görevidir. Nehemya kitabının 8:10 bölümünde “Hazırlığı olmayanlara da bir pay gönderin, çünkü bugün Rabbiniz için kutsal bir gündür” şeklinde bir ifade vardır.

 

 


24 Eylül 2014. 23:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x