Okul sütü ihalesi yapıldı


Türkiye genelinde 7,2 milyon öğrenciye ‘Okul Sütü Programı’ kapsamında dağıtılacak süt kutularının üstünde rakamlarla süslenmiş ‘Okul sütü, akıl küpü’ yazacak

1   -Bir yüzünde ”Biz geleceğiz, gelecek bizim. Sağlıklı büyüme ve gelişme için süt içelim” ibaresinin de bulunacağı süt kutusunun üzerinde, ayrıca öğrenciler için çeşitli uyarılar da yer alacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hazırladığı ”Okul Sütü Projesi” kapsamında öğrencilere dağıtılacak süt kutularının üstünde rakamlarla süslenmiş ”Okul sütü, akıl küpü” yazacak.

Pipetli süt kutularının bir yüzünde de ”Biz geleceğiz, gelecek bizim. Sağlıklı büyüme ve gelişme için süt içelim” ibaresi yer alacak.   Süt kutularının üzerinde ayrıca öğrenciler için uyarılar da bulunacak. Uyarılar, ”Süte alerjisi olanlar öğretmenine haber vermelidir”, ”Kutuyu açtıktan 30 dakika içinde süt tüketilmelidir”, ”Bombeli ve tahrip olmuş kutulardaki süt içilmemelidir”, ”Kutular serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir” şeklinde sıralanacak.   200 mililitrelik kutular halinde 32 bin 526 okulda eğitim gören öğrencilere ulaştırılacak süt kutularında, ayrıca ”para ile satılamaz” ibareleri de bulunacak. Sütün besin değeri, enerjisi, karbonhidrat, yağ, protein, kalsiyum oranı ile günlük ihtiyacı karşılama oranı bilgilerinin de yazılı olacağı kutuların üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi’nin de amblemleri yer alacak.   Özel okullar hariç ana sınıfından beşinci sınıf dahil ilköğretim okulu öğrencilerini kapsayacak okul sütü programı bu yıl uygulamaya konulacak.

  -Teknik özellikler-  

Okul sütü programı kapsamında dağıtılacak UHT içme sütleri, yasal mevzuatta belirtilen kriterleri taşıyacak. Birim ambalajlar, kapatılmış olacak, delinmiş veya yırtılmış, bombe yapmış olmayacak. Birim ambalajlarda akma ve/veya sızma görülmeyecek.   Koliler su ve nemden hasar görmeyecek şekilde, uygun ölçülerdeki paletlere bağlı ambalajlanacak. Her ambalajda aynı sınıf, tip, tür ve büyüklükte ürün bulunacak.   Koli üzerinde ”Okul Sütü Programı kapsamında üretilmiştir. Para ile satılamaz” ibaresi yer alacak.   Nakliye ambalajları yırtılmış, ıslanmış ve nakliye ambalajlarının iç yüzeyine nüfuz edecek şekilde kirlenmiş olmayacak.   -Denetim ve numune alma-   Okul Sütü Programı kapsamında her bir okul kendine sevk edilen sütlerin her bir partisinden en az 3’er adet ürünü şahit numune olarak raf ömrünün sonuna kadar gerektiğinde analiz edilmek üzere saklayacak. Okul Sütü Komisyonu sorumlu olduğu ildeki her bir üreticinin minimum iki farklı parti ürününe gerekli analizleri yaptıracak. Son tüketim tarihi aynı olan sütler bir parti sayılacak.

DİĞER HABERLER
"Hazine, TMO'nun elini güçlendirmeli"

Yükleniciler UHT okul sütünün temininden teslimine kadar her aşamada Bakanlık ve/veya Okul Sütü Komisyonunca haberli veya habersiz denetlenebilecek.   Bakanlık gerekli gördüğü üretim, taşıma, depolama, dağıtım aşamalarında; ürün bütününü temsil edecek miktarlarda ve Türk Gıda Kodeksi Mevzuatı’na uygun numune alacak.

Okul Sütü Komisyonu dağıtımı yapılacak her parti ürün için numune alacak. Alınan bu numunelerin analiz ücreti yüklenici/yükleniciler tarafından karşılanacak.

-Depolama ve taşıma-  

UHT içme sütünün taşınması ve depolanmasında Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’nde yer alan kurallara uyulacak. Yükleniciler okul sütünü taşımak için yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin verecek şekilde tasarlanmış araçları kullanacak. Okul sütü kolileri birbirine zarar vermeyecek şekilde istiflenecek. Araçlar dış etkilerden etkilenmeyecek ve ısı izolasyonu sağlayacak şekilde kapalı olacak.   Okul sütlerinin dağıtımı, Okul Sütü Komisyonu’nca belirlenecek program ve takvim doğrultusunda başlayacaktır.   Yükleniciler şartnameye uygun ürünü, dağıtım miktarları belirlenmiş okullara, il milli eğitim müdürlüğünün kontrolünde teslim edecek.   Kabul, Okul Sütü Komisyonu veya Okul Sütü Komisyonları’nın uygun gördüğü ilçelerde ve okul idarelerinde kurulan Okul Sütü Kabul Komisyonları tarafından yapılacak.   Dağıtım, en fazla 5 günlük okul sütü tüketim miktarını, tek seferde, haftanın ilk günü saat 10.00’a kadar okul idaresine tutanakla veya sevk irsaliyesi ile teslim edecek.

DİĞER HABERLER
Müsteşar Mirmahmutoğulları: Dünyada 1,3 milyar ton gıda maddesi çöpe gidiyor

Okul Sütü ihalesine 5 firma katıldı

Okul Sütü Programı kapsamında dağıtılacak sütün alımı ihalesine 5 firma katıldı. Pazarlık usulü ile yapılan ihalede, Pınar Süt’ün zarf üzerindeki bilgi eksikliği nedeniyle teklifi geçersiz sayıldı.

-Firmanın itiraz edeceği ve komisyonca itirazın değerlendirmeye alınacağı bildirildi

 -Teklif verilmeyen Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgeleri için tekrar ihaleye çıkılacak  

Türkiye genelinde 7,2 milyon öğrenciye dağıtılacak ”Okul Sütü Programı” kapsamında dağıtılacak sütün alımı için düzenlenen ihaleye 5 firma katıldı.   Katılımcı firmalardan Pınar Süt Mamulleri A.Ş’nin teklif zarfı üzerinde bilgi eksikliği nedeniyle teklifi geçersiz sayıldı.

 ”Pazarlık” usulü ile düzenlenen süt alımı ihalesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan’ın komisyon başkanlığında başladı.   Katılımcı firmalardan iki teklif alınacak ihalenin ilk oturumunda firmalardan ”Yavuz Blok Bims İnşaat Malz. Nak. Gıda Sanayi ve Ticaret Şirketi” İç Anadolu Bölgesi için birim fiyatı 52 kuruştan, 13 milyon 587 bin 743 lira, ”Dimes Gıda Sanayi Ticaret A.Ş.”, Ege Bölgesi için birim fiyatı 50 kuruştan, 9 milyon 628 bin lira teklifte bulundu.   Yörükoğlu Süt ve Süt Ürünleri Ticaret A.Ş., Akdeniz Bölgesi için birim fiyat 52 kuruştan 11 milyon 258 bin 208 lira, Ak Gıda Sanayi Ticaret A.Ş.-Sütaş A.Ş.-Danone Tikveşli Süt Ürünleri A.Ş.-Yörükler-Tat Konserve Sanayi A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Marmara Bölgesi için birim fiyat 48 kuruştan 21 milyon 844 bin 32 lira teklif verdi.

DİĞER HABERLER
Bu yıl " Zeytinde var yılı" olacak !....

-Üç bölge için tekrar ihaleye çıkılacak-  

Komisyon Başkanı Mustafa Kayhan, ihale için 32 firmaya katılım amaçlı davetiye yazıldığını, 19 firmanın da ihale dökümanı aldığını belirtti.   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in talimatıyla ihalede fırsat eşitliğine büyük hassasiyet gösterildiğini ifade eden Kayhan, ihalede süt alım işinin kısımlarına bölündüğünü, her bir bölgenin bir kısım olarak açıklandığını söyledi.   Kayhan, bu şekilde 7 bölge için teklif verilebileceği gibi ülke geneli için de teklif sunma imkanı sağlandığını belirterek, ”İhale iki tekliften oluşacak. Bu ilk tekliften sonra bir ikinci teklif daha alacağız” dedi.

Bir basın mensubunun Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgesi için teklif gelmediğine işaret ederek, bu bölgelerle ilgili durumun ne olacağını sorması üzerine, Kayhan, teklif verilmeyen bölgelerle ilgili yeni bir alım ihalesi yapacaklarını söyledi.

 -Pınar Süt itiraz edecek-  

Pınar süt yetkilileri, teklif geçersiz sayılmasıyla ilgili komisyona itirazda bulunacaklarını belirtti.   Basın mensuplarının konuya ilişkin soruları üzerine de Komisyon Başkanı Kayhan,”önce resmi olarak itirazını yapsın komisyona, değerlendiririz” yanıtını verdi.   Katılımcı firmaların tekliflerini okunduktan sonra dosya incelemesi için kapalı oturuma geçildi.(AA)


12 Nisan 2012. 12:22
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x