Peynir ve zeytinde ‘tuz’a müdahale
Hükümetin gündeminde ekmekten sonra peynir ve zeytindeki tuz miktarı var.
SAĞLIK Bakanlığı’nın tuzla ilgili çalışmalarına destek veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; peynir ve zeytinle ilgili düğmeye bastı. Bakanlığın gündeminde peynir ve zeytindeki tuz miktarı var. Peynir ve zeytindeki tuzu azaltmak için tebliğ değiştirecek olan Gıda Bakanlığı, “Peynir ve zeytinde kullanılacak maksimum tuz miktarını azaltacağız. Bunu yaparken ürünün korunması için gerekli koşullardan taviz vermek istemiyoruz. Kısa sürede bu düzenleme kesinleşecek” diye konuştu. Şu anda tebliğle ilgili olarak sektörle görüşmeler sürdürülüyor.
TÜKETMEKTEN KAÇINIYORUZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri; peynir ve zeytindeki tuzluluk miktarını azaltmanın; iki ürünün de kalitesini bozmayacak bir yapıda olması gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle şu anda sektörden de gelen görüşler doğrultusunda, tuz miktarlarında yapılabilecek maksimum azaltma üzerinde duruluyor. Bilgi veren bakanlık yetkilileri de, “Bizim dahi yemekten kaçındığımız tuzlu peynir ve zeytinler var. Ancak peynirdeki tuzu azaltmak, asitlik ve acılıkta artışa neden olabilir, peynirin sertliğini engelleyebilir veya fermantasyonda sıkıntılar oluşturabilir. Hassas bir düzenleme olması gerekir ki, peynirin kalitesinde bir sıkıntı olmasın” bilgisini verdi. Şu anda beyaz peynir yapımında yüzde 14-18 düzeyinde salamura (tuzlu su) kullanılıyor. Peynirin sertliğine göre de, salamurada bekletme süresi değişiyor. Salamuranın tuz oranı da her gün değiştiriliyor. –