Pfizer’ın vitamini ‘dolma’ çıktı


İlaç üreticisi Bayar’ın multivitamini One A day’dan sonra bu kez de Pfizer’ın iddialı ürünü Centrum isimli vitamininin “sağlığı desteklediği” bilgisi ile satılamayacağı açıklandı.

 

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sağlık sektöründe yaşananlara ilaç sektöründeki çürümüşleri anlattı:

 

Dünyanın en büyük ilaç üreticisi Pfizer’ in “Centrum” isimli multi-vitamin hapları bundan böyle “meme ve bağırsak sağlığını desteklediği” iddiasıyla satılamayacak.

 

Amerika’ da kısa adı CSPI olan Center for Science in the Public Interest (Kamu Yararına Bilim Merkezi) kuruluşun itirazları sonucu, Pfizer’ in Tüketici Koruma bölümü ürünlerinden “meme ve kalın bağırsak sağlığını desteklediği” bilgisini kaldırma kararı aldı.

 

Bunlardan “meme sağlığını desteklediği” iddiası “Centrum Ultra Women’s” ve “Centrum Silver Women’s”, “kalın bağırsak sağlığını desteklediği” ise “Centrum Ultra Men’s” ve “Centrum Silver Ultra Men’s” isimli ilaçlarda yer alıyordu.

 

CSPI geçen sene Pfizer’ e bir mektup göndererek vitaminlerde yer alan sağlık iddialarını dava tehdidiyle sorgulamıştı.

 

CSPI, bu iddiaların insanlarda meme ve kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu olduğu algısını yarattığını belirtiyor ve itirazını ilaçta bulunan D vitaminin kansere karşı koruyucu olduğunun kesin olarak kanıtlanmadığı gerekçesine dayandırıyor.

 

CSPI hukuk müdürü Steve Gardner diyor ki:

 

“Birçok tüketici böyle bir hapı almakla sağlıklı olmak, hastalıklardan korunmak için gerekli olan tüm mineral ve vitaminleri aldığına inanıyor. Bu onlar için adeta ucuz bir sigorta poliçesi gibi ama insanları, bunların kansere karşı koruma sağlayacağı düşüncesine sevk ederek aldatmak doğru değil.”

DİĞER HABERLER
15 Temmuz Şehitleri Saraçhane'de Yaşayacak

 

CSPI, 2009’ da meşhur “One A Day” isimli vitamin hapında bulunan selenyumun prostat kanseri riskini azalttığı iddiasına karşı dava açmış ve üretici firma Bayer bu iddiayı geri çekmek zorunda kalmıştı.

 

Hükümetin sağlıkla ilgili kılavuzlarına danışmanlık yapan U.S. Preventive Services Task Force (Amerika Önleyici Hizmetler Görev Gücü) adlı kuruluş da geçen ay, D vitamininin kanser riskini azalttığına veya kanserin tekrarlamasını önlediğine dair yeterli delil olmadığını bildirdi.

 

Pfizer’ in kabul ettiği diğer değişiklikler

 

Pfizer, diğer Centrum ürünlerinin etiketlerinde şu düzenlemeleri yapmayı da kabul ediyor:

 

BİR: Kalp sağlığı ile ilgili bilgileri güncellemek

 

İKİ: Bunların kolesterol düşürücü ilaçların yerini alamayacağı uyarısını yapmak. (Bu başlı başına ayrı bir yazı mevzuu).

 

ÜÇ: Vitaminlerin etiketlerinde enerji takviyesi yaptığı iddiası yerine doğrudan enerji takviyesi yapmadığı sadece metabolik fonksiyonları desteklediği bilgisini yazmak.

 

Firma, bu değişiklikleri 30 gün içinde internet sitesi ve reklâmlarında; 6 ay sonra satıştaki vitaminlerin etiketlerinde yapmış olacak.

 

CSPI’ nin tavizleri ve Pfizer’ in açıklaması

 

CSPI, bu değişikliklerin yapılması şartıyla Centrum hapları ile ilgili olarak Pfizer’ i dava etmemeyi ve çeşitli Centrum ürünlerinde yer alan “kemik ve göz sağlığını kuvvetlendirir” iddialarına ses çıkarmamayı kabul ediyor.

 

Pfizer tarafından yapılan açıklamada da şu görüşler yer alıyor:

 

“Şirketimizin Tüketici Koruma bölümü CSPI ile vardığı uzlaşma sonucu Centrum’ un bazı türlerinin etiket ve reklâmlarında değişiklik yapmayı kabul etmiştir. CSPI’ nin itirazları doğru bulunmamakla beraber, meseleye tam bir çözüm bulmak için böyle bir karara varılmıştır.”

DİĞER HABERLER
5 Haziran Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun

 

Çözümden kastedilen “dava edilip milyarlarca dolar tazminat ödememektir”.

 

CSPI’ nin yerinde olsaydım

 

Bugüne kadar bu vitamini meme veya kalın bağırsak sağlığını desteklediği bilgisine güvenerek alan kişilerin ilaç firmasını dava ederek “aldatıldıkları” gerekçesiyle tazminat istemeleri gerekir.

 

Hele de bu vitamini içtiğini kanıtlayan ve kansere yakalanan insanlar bu işten çok kazançlı çıkacaklardır.

 

Vitaminin alt isimleri de ne kadar çarpıcı olduğuna dikkat edin. Bir ilaçta “ultra kadın” veya “ultra erkek” veya “gümüş kadın” veya “gümüş erkek” gibi tabirlerin yer alması da çok yanlış ve tüketiciyi aldatmaya yönelik.

 

CSPI, bence bu isimlere de itiraz etmeli ve hatta tazminat talebinde bile bulunmalıydı.

 

Dev ilaç firması diz çöküyor

 

Daha bir iki gün önce GlaxoSmithKline (GSK) isimli ilaç üreticisinin yaptığı hilekârlıklara karşı 3 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul ettiğini yazmıştım.

 

Dünyanın bir numaralı ilaç üreticisi olan, burnundan kıl aldırmayan Pfizer’ in “bu değişiklikleri kabul etmesini” çok ama çok önemlidir.

 

Bu anlaşma ilaç endüstrinin bilinçli tüketicilerin önünde diz çökmesinden başka bir şey değildir.

 

Öncelikle gereğinden fazla alınan vitaminlerin kanseri önlemek bir yana kanser riskini artırdıkları unutulmamalıdır.

 

Hele de ülkemizde, abuk-subuk diyet yapmayan, normal beslenen insanların (garip gureba dâhil) vitamin hapı içmesi gereksiz hatta zararlıdır. Vitamin hapları ancak kanıtlanmış vitamin eksikliği olanlarda veya bazı özel durumlarda kullanılabilir ki bunların oranı vitamin kullananların yüzde 5’ ini bile geçmez.

DİĞER HABERLER
8 ilde kuvvetli yağış bekleniyor

 

Sadece Centrum’ un değil neredeyse tüm ilaç prospektüslerinin insanları aldatmaya yönelik bilgilerle dolu olabileceğini unutmayın.

 

Gelelim neticeye

 

BİR: CSPI’ nin verdiği tavizler hiç mühim değil. Aklı başında olan herkes “kemik ve gözlere destek olma iddiasının” da palavra olduğunu herhâlde anlamıştır. Anlamayan ise içmeye devam edebilir ve belki bu sayede de akıllanabilir de!

 

İKİ: Aslında böyle bir itiraz CSPİ’ den değil de FDA’ dan (Food and Drug Administration: Gıda ve İlaç Dairesi) gelmeliydi ama artık isminin açılımının “Fatal Drugs Administration” (Öldürücü İlaçlar Dairesi) olduğu söylenen bir örgütten ne beklenir ki?

 

ÜÇ: Sanırım “Pfizer’ in Tüketici Koruma bölümü” tabiri dikkatinizi çekmiştir. Doğrudur; ilaç üreticileri tüketicilerini koruma konusunda çok hassastırlar ve elbette müşterilerinin ölmesini istemezler. Kim altın yumurtlayan tavuğunu kesmek ister ki?

 

DÖRT: Farkına varmışsınızdır: Bizim ot-çöp tüccarları da aynı taktiği kullanıyor; kanıtlanmamış iddialarla insanları kandırıyorlar.

 

BEŞ: Bizde tüketici koruma kuruluşları var mıdır, sesleri çok mu çıkmaz yoksa duyulmaz mı, neden etkisizdirler bilen var mı?

 

Dünyanın en büyük ilaç üreticisini dize getiren CSPI’ yi yürekten tebrik ediyorum. Böyle tüketici örgütlerine bizim de çok ihtiyacımız var. Darısı başımıza!

Kaynak: ahmetrasimkucukusta.com  


8 Temmuz 2012. 21:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x