Ruslar ithal ettikleri Avustralya etinde yasaklı steroid buldu


524391_568842339820691_1175495398_n

 

Avustralya’dan gelen 2 farklı sevkiyat üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında, “steroid trenbolone”’nin pozitif olduğu açıklandı…

 

 

Avustralya’dan gelen 2 farklı sevkiyat üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında, “steroid trenbolone”’nin pozitif olduğu açıklandı. Rusya Federal Hayvan ve Bitki Sağlığı Gözetimi Merkezi (Rosselkhoznadzor) ‘nden yapılan açıklamada, etlerde bulunan, “17b – trenbolone” katkısı sebebiyle, ülkenin ithalat yasasının ihlal edildiği belirtildi. Etler, John Dee Warnick ve Northern Cooperative Meat Co Ltd şirketlerinden sipariş edilmişti.

AHS

 
Steroid yani kortizon

 

 
İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat

 

 

Steroid yani kortizon aslında bizim vücudumuzda üretilen bir hormonun genel adıdır. Bu hormonun vücudumuzda pek çok etkisi ve kontrol edici özelliği vardır. Eksikliğinde halsizlik, yorgunluk, tansiyon sorunları, büyüme ve gelişme sorunları başta olmak üzere, cilt değişiklikleri dahil olmak üzere vücudun bütün sistemleri ağır bir şekilde etkilenir. Biz bugün için bu hormonun farklı sentetik türlerini pek çok hastalığın tedavisinde kullanmaktayız. Çünkü steroidler, romatolojiye bakan yönü ile çok kuvvetli iltihap önleyici ilaçlardır. Bu iltihabı, bildiğimiz mikrobik iltihapla asla karıştırmamalıyız. Çünkü bir enfeksiyon halinde kortizon kullanımı, aksine çok zarar verici de olabilir.

DİĞER HABERLER
Başmakçı Yumurta İhalesi

 

Bizler kortizon yani steroidi, romatizma tedavisinde sıkça kullanır

 

ız. Çünkü kortizon kadar hızlı etkisi olan ve hastayı hızla rahatlatan bir ilaç hala mevcut değildir. Artrit yani eklem şişliklerinde (enfeksiyona bağlı olmayan), romatoid artrit, gut, Behçet, Lupus, skleroderma, vaskülit gibi hastalıklarda bu ilaca sıkça başvurmaktayız. Kimi zaman çok yüksek dozları, kim zaman ılımlı artışları, kimi zaman uzun süreli düşük dozları kullanırız. Bazen 1 gram verdiğimiz de olur, bazen 2 miligram gibi günlük kullanım da tercih ederiz.

 

Kortizon kullanan romatoloji uzmanı burada hep hastasının hayatını kolaylaştıracak, hayat kalitesine katkısı olacak, hastalığını olabildiğince giderecek ve mümkün olduğunca yan etkisi olmayacak şekilde bu ilacı kullanır. Örneğin hastasının hayati bir tehlikesi varsa, kortizonun hastanın güzelliğini bozabilecek bir etkisi o sırada doktorun aklına bile gelmez. Öte yandan artık iyileşmiş bir hastayı da bu ilaçtan kurtarmaya çalışır. Dolayısıyla kortizon, bilen hekimin ellerinde, hastasına iyi bir şifa verici tedavi biçimidir.

 

Kortizon pek çok yan etkiye de sahiptir. Bu ilacı kullanırken, kesinlikle irademizi üst sınırlarda kontrol altında tutmamız gerekir. Tuzun içinde bulunduğu her gıda bizim düşmanımız kabul edilmelidir. Salça, turşu, çerez, tuzlu zeytin-peynir, meyve suları, cips, hazır gıdalar, tuzlu ekmek… gibi pek çok gıdaya el uzatmamamız gerekir. Eğer kortizon alırken yüzümüzde şişlikler gelişiyorsa, ne kadar inkar edersek edelim, doktorunuz sizin tuz yediğinizi bilir. Kortizon alan birisi tuz tüketimine dikkat etmezse bir süre sonra tansiyonu da yükselecektir ve yüzü ay dede gibi yuvarlak bir hal alabilir. Ayrıca kortizon tedavisi sırasında yağlı gıdaların tüketilmesi de, vücudumuzdaki sivilcelenmeyi arttıracaktır. Bu ilacı kullanırken düzenli yürüyüş yapmak kan şekeri dengemizi düzenleyecektir. İştahın kontrol altında tutularak, ara öğün destekli küçük miktarlı öğünlerle beslenme yöntemi tercih edilmelidir. Bu noktada imkanı olan hastalar diyetisyen desteği de alabilirler.

DİĞER HABERLER
Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri Çalıştayı Sonuç Raporu Yayınlandı

 

İkinci olarak ne yaparsak önleyemeyeceğimiz yan etkileri de vardır kortizonun. Ailede diyabeti ve hipertansiyonu olanlar bu grupta yer alırlar. Bu hastalarımızın acilen göbek çevresini küçültmeleri gerekir. Ancak, artrit ve halsizliği olan bir insandan da bir sporcu gibi aktivite yapmasını biz hekimler zaten beklememekteyiz.

 

Kortizon kullanan hastalarımız belli aralarla kan şekeri ve tansiyon ölçümleri yapmalıdır. Vücut yırtıkları, görmede bulanıklık, garip ve yeni başlayan kalça ve diz ağrıları olursa doktorlarına bildirmelidirler. Böylece katarakt, kemikte dolaşım bozukluğu gibi sorunlar erken dönemde önlenebilir.

 

Sonuç olarak kortizon hem hayat kurtaran bir ilaçtır, hem de kullanımı sırasında ciddi dikkat isteyen bir tedavidir. Bu hastaların hekimleri ile çok yakın diyalog içerisinde olmaları çok önemlidir.


1 Şubat 2014. 16:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x