Şap Toplantısının 2ncisi Sütün Başkenti İzmir’de Yapıldı


_DSC0026

 

​Bölge risklerinin kademeli azaltılmasına dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı Toplantısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil’in de katılımıyla 30 Mayıs tarihinde Balçova’da yapıldı. Toplantıya, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Nahit Yazıcıoğlu’nun yanı sıra İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, birlik başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

 

Toplantının açılışında konuşan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye’nin coğrafik açıdan birçok ülkeye sınır olmasının ticari olarak büyük avantaj sağladığını ancak hayvan hastalıkları nedeniyle bu avantajın önemli tehdit altında olduğunu söyledi. “Türkiye’de özellikle doğudan batıya ve güneyden iç kesimlere hayvan hareketleri ve göçler şap hastalığının yayılmasına neden oluyor. Şap hastalığı ülke ekonomisinde ciddi kayıplara neden olmaktadır” diye konuşan Özden, Bakanlığın Şap Hatalığı ile ilgili mücadele programları sayesinde çok önemli bir yol alındığını belirterek,  “Birlik olarak Bakanlığımızı her zaman destekleyeceğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.

 

Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin hayvan hastalıklarıyla uzun süredir mücadele ettiğini ve çeşitli tedbirler aldığını hatırlattı. Bu eylem planı çerçevesinde Bakanlığın özellikle batıdan başlayarak  bu hastalıkla ilgili çok ciddi bir çalışmayı daha başlattığını ifade eden Güldal, “Taşra teşkilatları olarak Bakanlığın bu anlayışının ve eylem planının hayata geçmesi için var gücümüzle gayret edeceğiz. Bunun hayata geçmesi damızlık birlikleri, koyun keçi birlikleri, kırmızı et birlikleri, süt birlikleri ve sektörün içinde bulunan herkesin elbirliğiyle mümkün olacaktır” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Kışlaklarına ulaşmak için sürüleriyle 300 kilometre yürüyorlar

 

Güldal, “İzmir olarak biz hastalıktan ari işletmelerle ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz . Bizzat yakından takip ettiğim bu çalışmalarla şu an hastalıktan ari 48 işletmeye sahibiz. Bu sene hedefimiz ise 100 ari işletmedir. Hastalıktan ari işletmelerin sayısının artması bu projenin başarısıyla birlikte gerçekleşecektir” dedi.

 

AB onaylı işletmelerin sayısının artmasının da bu eylem planının başarısına bağlı olduğunu kaydeden Güldal, “İzmir özelinde Ege Bölgesinde ve Türkiye genelinde başarıya ulaşabilmenin temeli de işte bu toplantılarla atılacaktır”  diye konuştu.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, yaptığı konuşmada, hayvancılığın en büyük tehdidinin “hastalıklar” olduğunu hatırlatarak eylem planının çok ciddi bir çalışma olduğunun altını çizdi. Sürdürülebilir bir işletme için hastalıklarla ilgili önlemlerin artırılması gerektiğinin altını çizen Pakdil, hayvancılıkta küçük önlemler alınmadığı takdirde büyük zararların oluşabileceğini belirtti.

 

Ayrıca ürün pazarlanmasında ve ihracat konusunda hayvancılığın en önemli kontrol noktasının da hastalıklar olduğunu kaydeden Pakdil, “Ege Bölgesinde ikincisi yapılan bu toplantılarla bölgenin hastalıktan arileştirilmesi hedefleniyor. Hedef olarak belirlenen 2018 yılına kadar Ege Bölgesi hastalıktan ari olacaktır.

 

Şap enstitütüsünde üretmekte olduğumuz yeni  aşımız geçmişte kullanılan aşıların hem etki hem de miktar olarak çok üzerinde. Dolayısıyla elimizde artık çok etkili bir silahımız var. Bu silahı iyi kullanmak için sizlerle hep beraber çalışacağız. Sadece bu aşıyı kullanmak da yeterli değildir. Biyogüvenlik tedbirleri ve hayvan hareketleri konusunda da çok dikkatli olmak gerekiyor. Hele de işletmeye yeni hayvan alımlarında son derece özenli olmalıyız. Bu mücadele için bütün eylem planımız hazır” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Kuzey Irak Gümrük Fiyatlarının Yükselmesinin Acısını Kendi Üreticisi Yüklenecek

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu eylem planıyla, Trakya “aşısız hastalıktan ari bölge” , Marmara ve Ege “aşılı hastalıktan ari bölge” statüsüne kavuşacak.

 

Eylem Planı kapsamında, Trakya illeri, Ege ve Marmara Bölgelerindeki büyükbaş hayvanlar yüksek bağışıklık gücüne sahip aşı ile 6 ay ara ile yılda 2 kez, Trakya’daki küçükbaş hayvanlar yılda 1 kez aşılanacak. Bunun yanı sıra Ege ve Marmara bölgelerindeki ilk defa aşılanan genç hayvanlar 1 ay sonra yeniden aşılanacak.


3 Haziran 2014. 10:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x