Şarköy’de Yem Bezelyesi Tarımı


İlçemizdeki kaba yem açığını kapatmak, büyük ve küçük hayvan yetiştiriciliğindeki yem maliyetlerini düşürmek için Şarköy İlçe Tarım Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortak çalışması ile Yem bezelyesi ekimi teşvik edildi.

Çiftçi eğitim çalışmaları ile yetiştiriciliği teşvik edi-len yem bezelyesi yeşil ve kuru ot üretimi, otlatmak veya yeşil gübre için yetiştirilir. Esas olarak otu ve silajı için yetiştirilir ve tüm çiftlik hayvanlarının beslenmesinde başarı ile kullanılır. Tanede protein oranı (%20 – %30) yüksektir. Sığırlarda günde 3-4 kg kuru yem bezelyenin süt verimi ve kalitesini olumsuz yönde etkilemediği belirlenmiştir.

İlçemizde 3000 dekar alanda yem bitkisi yetiştiriciliği yapılmakta olup bu yıl hayvancılık yapan köylerde 300 dekar alanda yem bezelyesi ekimi yapılmıştır. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Ahmet Tamkoç tarafından ıslahı yapılan yem bezelyesi çeşidi ilçemize çoK iyi uyum sağlamış olup Tarım İlçe Müdürlüğünce yapılan yem bitkisi alanlarının tespitlerinde çok iyi sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Üreticiler yem bezelyesini ilk defa yetiştirdiklerini ve birim alandan beklenmeyenin üzerinde verim alarak çok memnun kaldıklarını belirtmişlerdir.

Şarköy Tarım İlçe Müdürü Alaaddin Zeybek yem bezelyesinin üretimi için çaba sarfettiklerini, amaçlarının kaba yem maliyetlerini düşürmek ve birim alandan daha fazla ürün elde etmek olduğunu, ayrıca dekar başına 30 TL bu amaçlı Tarım Bakanlığının desteği olduğunu bildirdi.Kaynak:Şarköy Gazetesi)

DİĞER HABERLER
Türkiye ve Komşularında Tohumculuk

8 Temmuz 2011. 10:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x