Şeker Piliç’i Bu duruma kim Düşürdü?


Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor açıkladı

 

Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Bor, Şeker Piliç’in üretimi durdurma kararına götüren sürece ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada bu sürece gelişte en büyük etkenlerin ise Maliye’nin ödemediği KDV alacakları, ekstra enerji maliyetleri, finans kuruluşlarının sektöre karşı olan tutumu ve geçirdikleri yangın ve sel felaketleri olduğu belirtildi.

 

Yazılı açıklama yapan Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Bor Şeker Piliç üretimi durdurma kararına götüren sürece ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Şeker Piliç’in temellerini 1959 yılında babamız rahmetli Hüseyin BOR önderliğinde henüz 11 ve 8 yaşlarındayken attık. Bir apartman bodrumunda 250 tavukla Türkiye’nin ilk toplu özel tavukçuluğuna başladık.

 

AB’ye ihracat yapan ilk firmalardan biri olarak 2011 yılında Müslüman komşu ülkelere 14 milyon 759 bin 764 dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Anlaşmalı olarak çalıştığımız çiftliklerde bize fason üretim yapan 413 adet bölge yetiştiricisine sadece 2011 yılında 31 milyon 208 bin 533 bakım ve yetiştirme ücreti ödedik. 2011 yılında şirketimizin cirosu 339 milyon 100 bin TL olarak gerçekleşti.” denildi.

 

Açıklamada bu sürece gelişte en büyük etkenlerin ise Maliye’nin ödemediği KDV alacakları, ekstra enerji maliyetleri, finans kuruluşlarının sektöre karşı olan tutumu ve geçirdikleri yangın ve sel felaketleri olduğu belirtilerek, “Yatırımlarımız esnasında 1994 ve 2000 yıllarının başında yaşanan devalüasyon ve onu takip eden kuş gribi, hormon söylentisi, hammaddede dışa bağımlılık, 2009 yılında bölgemizde yaşanan sel felaketi, 2010 yılında ileri işlem tesisimizde yaşanan ve tesisin tamamen yanmasına sebep olan yangın, sekiz ay gibi bir süre çalışmamızı engelledi. 2011 yılı Eylül ayında meydana gelen sel felaketi de şirketimizi finansal olarak zor duruma düşürdü.

DİĞER HABERLER
Yumurtayı getir,civcivi götür...!

 

Bölge sektörünün bu zor durumunu dikkate alan finans sektörü, kredilerimizi kısa vadede tutmuş ve yatırımlarımızın kısa vadeli finansla yapılması zorunluluğunu getirmiştir. Kısa vadeli kredi ile yapılan bu yatırımlar işletme sermayesi yapımızda olumsuz etkiler yaratmıştır. Hiçbir devlet kuruluşuna ödenmemiş veya taksitlendirilmiş bir kuruş dahi borcumuz yoktur.

 

Buna karşın 30 Kasım 2012 tarihi itibari ile Maliye’den 21 milyon 910 bin 20,75 TL’lik Katma Değer Vergisi alacağımız vardır” denildi.

 

Şirket olarak zor günler yaşadıklarını ifade eden Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Bor şunları da söyledi: ” Şeker Piliç Ailesi’nin en önemli üyeleri olan çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin mağduriyetini en kısa zamanda gidermek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu kapsamda da kurucusu ve ortağı olmaktan gurur duyduğumuz ve her zaman gurur duyacağımız Şeker Piliç’te ortaklık ve satış sürecini başlattık. En kısa sürede bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz. Bu zor günlerde bize destek olan çalışanlarımız ve tedarikçilerimize de binlerce kez teşekkür ediyoruz.”

 

EKONOMİK sıkıntılar nedeniyle üretimi durdurma kararı alan Şeker Piliç’in, Balıkesir’in Bandırma İlçesi’ndeki tesisleri önünde toplanan işçiler eylem yaptı.

 

DİĞER HABERLER
Hayvan yemi ithalatına ödediğimiz tutar, 4 yılda %48 arttı

Fabrika önünde toplanan 200’e yakın işçi, 4 aydan beri ücret ve mesai paralarını alamadıklarını öne sürerek fabrika yönetimi eleştirdi. Cüzdanlarını basın mensuplarına gösteren şirket çalışanları “Çocuklarımıza götürecek ekmek paramız bile yok” dedi. Şirketten alacaklarını tahsil etmek için gelen tedarikçilerin ise Şeker Piliç önündeki endişeli bekleyişi devam ediyor. Şirket yönetimi üretimin durmasıyla birlikte bir süre önce çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmıştı.

 

Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Bor, firmayı üretimi durdurma kararına götüren sürecin, Maliye’nin ödemediği KDV alacakları, ekstra enerji maliyetleri, finans kuruluşlarının sektöre karşı olan tutumu ve geçirdikleri yangın ve sel felaketlerine bağlamıştı.

 

Beyaz et sektöründe çalışanlar ve tedarikçileri ile birlikte toplam 16 bin kişiyi ilgilendiren Şeker Piliç 53 yıl önce kuruldu. Türkiye beyaz et üretiminde ilk 10’da, İstanbul sanayi odası 2011 sıralamasında 241’inci sırada yer alan Şeker Piliç, AB ülkeleri ön ihracat numarası almış firmalardan birisi. Avrupa Birliği ihracat yapan ilk şirket olduğu öne sürülen Şeker Piliç 2012 yılında 25 milyon dolarlık ihracat yaptı.

 

 

ŞEKER PİLİÇ.Şeker Piliç A.Ş.Genel Müdürü Emre Bor işçilerin ücretlerinin eksiksiz olarak ödendiğini, mesai alacaklarının ödenmesi için çalışıldığını söyledi.

 

ŞEKER PİLİÇ: İŞÇİLER ÜCRETLERİNİ ÖDENDİ

 

Şeker Piliç A.Ş. Genel Müdürü Emre Bor işçilerin ücretlerinin eksiksiz olarak ödendiğini, mesai alacaklarının ödenmesi için çalışıldığını söyledi. Emre Bor’un, DHA’ya yaptığı yazılı açıklama şöyle:   “Şeker Piliç’te işçilerinin ‘dört aydan beri maaş almadıkları’ konusundaki söylem asılsızdır. Tüm personelimizin maaş ödemeleri söz konusu dönemde eksiksiz olarak yapılmıştır. Ancak çalışanlarımızın şirketimizden dört aylık mesai alacakları bulunmaktadır. Çalışanlarımıza ve kamuoyuna daha önce açıkladığımız gibi çalışanlarımızın bu mağduriyetini gidermek için büyük bir gayretle çalışmaktayız. İçinde bulunduğumuz durumun hassasiyetini de dikkate alarak ivedilikle bu habere ilişkin düzeltme yayınlamanızı rica ediyoruz.”

DİĞER HABERLER
Hayvancılık Ekonomisi Kongre Duyurusu

DHA(ESM) – Balıkesir / Bandırma

 

 

Şeker Piliç’te Umut Işığı

 

Son bir haftadır hareketli günler geçiren Şeker Piliç için kurtuluş ışığı yandı. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu’na dün akşam gönderdiği açıklamada, borçları için yeniden yapılandırma başlatıldığını bildirdi. Balıkesir’in Bandırma ilçesinde merkezi bulunan ve geçtiğimiz günlerde banka hesaplarına haciz işlemi uygulanmasından dolayı hammadde alamayacağını ve bu nedenle üretimi durduracağını açıklayan Şeker Piliç’in açıklamasında, daha önce başlatılan icra takiplerine konu olan 25 firma ve iki adet banka ile yapılan görüşmeler sonrasında, 3 milyon 2 bin 896 TL’nin ödendiği, bunun yanısıra alacaklılara karşı olan vadesi geçmiş çek ve faturalardan kaynaklanan toplam 19 milyon 574 bin 820,55 TL tutarındaki borçlarının ise sağlanan protokollerle yapılandırıldığı duyuruldu.

 

Zor günler geçirirken yaklaşık 10 gün önce Torunlar Gıda ile satış için masaya oturmuş, ancak hacizler ve ödeme emirlerinin gelmesi üzerine pazarlık görüşmeleri yarıda kesilmişti.

 

Bunun üzerine üretimi durduracağını açıklayan Şeker Piliç’i almak üzere Banvit’in sürpriz bir şekilde devreye girmesi hız döndüren bir trafiği de beraberinde getirmişti.


2 Şubat 2013. 10:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Meryem Tuzcu
Meryem Tuzcu
11 yıl önce

“en büyük etkenlerin ise Maliye’nin ödemediği KDV alacakları”… Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın memleketin tarım ve hayvancılığını bitirme planına engel ol(a)mayışı ve artık nostalji olacak olan köylü/çiftçi uygulamasından sonra, sanaycilerimizi de diğer bir bakanlıkle el ele vererek destekle(me) si çok dikkat çekici.

Allah aşkına neler oluyor?

Ey müslüman kimliğini öne çıkarıp kul hakkından korkan(!) hükümet Bakanlıkları siz ne yapıyorsunuz?

Hani bu memlekete hizmet için vardınız?

Başbakan öyle söyledi TV lerde daha dün hem de.

Böyle bir hizmet “sanayici, çiftçi, köylü batırmak” neye hizmet ?

Siz kime hizmet ediyorsunuz?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x