Su Ürünleri İhracatı Artıyor


SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTIYOR

 

 

Haluk TuncerİMEAK DTO İzmir Şubesi Meclis Üyesi ve Akuvatur Su Ürünleri Tic. San. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tuncer, su ürünleri yetiştiriciliğinin 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 12,51 artarak,  212.410 ton olarak gerçekleştiğini söyledi.

 

 

Yetiştiricilik artmadığı zaman talebin ithalatla karşılanmak zorunda kalınacağını vurgulayan Tuncer, “Geçtiğimiz yıl yetiştiricilik üretiminin %52.52’si iç sularda, %47,48’i denizlerde gerçekleşti. Yetiştirilen en önemli türler iç sularda %52,42 ile alabalık, denizlerde %30,84 ile levrek, %14,47 ile çipura oldu” diye konuştu.

 

 

Su ürünleri yetiştiriciliğinin, dolayısıyla ihracatın artmasının aynı zamanda sektörün büyümesine ve çevre yasası ile ilgili sorunların giderilmesine katkı sağladığını da vurgulayan Tuncer, dünya genelinde tüketilen her iki balıktan birisinin yetiştiricilikten sağlandığını anlattı.

 

 

Su ürünleri üretiminde Çin’in yılda tek başına yaklaşık 40 milyon ton üretim yaptığını ve dünya genelinde yüzde 60’lık ihtiyacı karşıladığını aktaran Tuncer, en çok üretim yapan diğer ülkelerin ise Hindistan, Vietnam, Endonezya, Bangladeş, Norveç ve Tayland olduğunu anlattı.

 

 

Tuncer, “Çevre yasalarına uyumlu, açık denizlerde “Temiz Çevre, Sağlıklı Balık”  sloganına uygun bir süreçte ürettiğimiz balıkların gıda güvenliğine uygunluğu bizim için çok önemli. Tüketiciler, ürettiğimiz balıkları gönül rahatlığıyla tüketebilirler, çünkü kullandığımız yemler, balıklarımızın yaşadığı ortam, paketleme ve dağıtım operasyonları çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmekte ve hijyen kuralları uygulanmaktadır” diye konuştu.

 

 

 

TÜRKİYE GENELİ SU ÜRÜNLERİ İHRACAT DEĞERLERİ

 

 YIL

MİKTAR

(KG)

DEĞER (FOB$)

% $ ARTIŞI

2008

61.619.745

433.212.400

33

2009

57.736.164

341.507.374

-21

2010

60.235.537

360.773.733

6

2011

71.925.680

447.823.191

24

2012

79.661.139

465.326.321

4

 


Yazan - 3 Eylül 2013. Kategori MANŞET, SU ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x