Sucuk Üreticileri de Fiyat Artışından Tedirgin


sicaklar_pastirma_ve_sucuk_satislarini_vurdu_1343813257Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sucuk yapımında beyaz et ile kırmızı et karışımının yasaklamasının ardından yükselen fiyatlara tepki gösteriyorlar.

 

Kırmızı Et Üreticileri 14 liradan kesime verilen hayvandan üretilen sucuğun fiyatının 20 lirayı geçmemesi gerektiğini vurguladılar.

 

Üreticiler,salam.sosis.sucuk ürünlerinin fiyatlarının haksız yükseltildiğini önesürdüler.Üreticiler, tüketiciler ucuz et yesin diye büyük emek verdiğini dile getiriyorlar ve bu konuda şu bilgileri veriyorlar “Dana etinin karkas fiyatı 14 lira.Üreticiler hayvanlarını bu fiyattan veriyorlar.Üreticiye sunulan fiyatlara bakıldığında  tüketiciye bir kilo kıyma 18-20 liraya satılabilir.Yüzdü yüz dana sucuğun fiyatı 20 lirayı geçmez.Bakıyorsunuz bu fiyatın 3 katı yani 60-70 liraya sucuk satılıyor.Bunun adı insafsızlıktır.Denetimler sağlıklı yapılmadığı için tüketiciye pahalı ürün sunuluyor”

 

Bu konu ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansına bilgi veren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç,Kırmızı et sektöründe tedarik zincirinin uzaması ve çok sayıda oyuncunun pazarın etkin işleyişini engelleyecek şekilde sektörde konumlanması ve her birinin kendi karını koyması nedeniyle vatandaşın ucuz et tüketemediğini dile getirdi. Tunç, şunları dedi: “Serbest piyasa koşulları deniyor. Adamlar satıyor. Burada vatandaş dikkatli ve uyanık olacak. Artık sucukta kimsenin yanlış yapma şansı yok. Herkes yüzde yüzünü yapıp satmak zorunda. Piyasada ‘pahalıysa iyidir’ algısı var. Daha önce karışımla yapılan sucuk 20 liraya satılıyordu. 60 liraya da ‘yüzde yüz dana eti’ diye sucuk satılıyordu. Vatandaş ’20 liraya sucuk mu olur?’ diye 60 liralık sucuğa para veriyordu. Tüketici burada Afyon’un, Kayseri’nin, normal kasapların yaptığı mis gibi sucuklar var. Bunlardan alacaklar. 20–25 liraya satılan sucuğu alacak. Kimse 60 liralık sucuğa para vermesin.”

DİĞER HABERLER
Platform'dan Hayvanları Koruma Günü Basın Bildirisi

 

Sucuk üretiminde adını Türkiye’ye duyuran Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren Alp Entegre Et Tesisleri sahibi Ahmet Alp de sucuğun kilosunu marketlere ve toptancılara 20 liradan sattıklarını belirtti. 12 liraya sığır, 15 liraya da dana kestiklerini söyleyen Alp, “İkisini karıştırıyoruz. Manda bulabilirsek manda eti katıyoruz. Esas sucuğun mandadan imal edilmesi gerekiyor. Mandayı fazla bulamıyoruz. Buldukça katıyoruz. Yüzde yüz kırmızı etten ürettiğimiz sucuğu 2–3 lira karla 20 liraya toptancılara ve marketlere satıyoruz. Kimisi yüzde yüz üzerine koyup satıyor. Kimisi de yüzde 20 karla satıyor. Ama serbest ekonomide herkes istediği gibi satıyor. Kimse buna müdahale etmiyor.” diye konuştu.

 

Sakarya’da 30 yıldır kasaplık yapan Şükrü Yavuz da kendi yaptıkları sucuğu 30 liradan sattıklarını kaydederek, “Sucuğun 60 liraya satılmasının imkânı yok. Öyle bir şey yok. Vatandaş sucuk yemeyecek mi? Vicdansızlık. 25 liraya taze günlük yapıldı mı satılır. Biz kasabımızda sucuğu kendimiz yapıyoruz. Hayvanı kendimiz köylerden alıp besleyip kesiyoruz. Sucuğa her hangi bir katkı maddesi koymuyoruz. Hiç kimyasal yok. Sucuğa fire vermemesi için bazı kimyasallar koyuluyor. Biz koymadığımız için satana kadar fire veriyor. Onun için 30 liraya satıyoruz. Fire vermeden yaş haldeyken 25 liraya da veriyoruz. Kurtarıyor.”

DİĞER HABERLER
Denizin Ortasında Angus Oteli

 


16 Nisan 2013. 15:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x