Tarihsiz Yumurtaya 10 Bin Lira Ceza


2922374390013763689pXFFdD_ph

 

 

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği’’ pek çok konuda yeni düzenleme getiriyor. Üreticilerin bir grubu tebliğin beklentileri karşılamadığı, bir grubu da yumurtanın aklanacağı görüşünde
Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği’ne yeni düzenleme geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yeniden hazırlanan Yumurta Tebliği, yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Resmi gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen tebliğ, A ve B sınıfı yumurtalar için yeni kurallar getirecek.
Tebliğde tanımlanan A sınıfı yumurta doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan yumurtayı, B sınıfı yumurta sadece gıda sanayinde kullanılmasına izin verilen yumurtayı ifade edecek. Her yumurtanın üzerine yumurtlama tarihi, işletme ve kümes numarası yazılması zorunlu olacak.

 

 

Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar rafl ardan toplanacak. Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılacak. Böylece tüketici A sınıfı yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini dikkate alarak, ambalajını atmış olsa dahi buzdolabındaki yumurtanın son tüketim tarihini hesaplayabilecek.

 

 

Mevcut uygulamada sadece ambalajın üzerine son tüketim tarihi yazılması zorunlu iken yeni düzenleme kapsamında farklı tarihlerde yumurtlanan yumurtaların aynı ambalajda yer alması halinde, üretici en eski tarihli yumurtayı esas alarak son tüketim tarihini ambalajın üzerine yazacak.

 

 

B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde ise büyük harfl erle “Gıda Sanayi İçindir” yazısı yer alacak. Yeni düzenleme ile yumurtalar için +5 +12 derecede taşıma, depolama ve satış şartı kaldırılacak. Buna göre, yumurtlamadan itibaren 18’inci güne kadar yumurtaların soğutulması zorunlu olmayacak. Ancak yumurta ani sıcaklık değişimlerinden korunarak serin bir ortamda bekletilecek. 18’inci günden itibaren yumurtalar (+8)-(+5) derece arasında muhafaza edilecek.

DİĞER HABERLER
Uruguay'dan 2 bin sığır geliyor

 

 

Tüketiciler için yumurtayı satın aldıktan sonra, buzdolabında muhafaza etmesi için etiket üzerinde uyarı yazısı bulunacak.

 

 

Saman içinde yumurta satılamayacak

 

 

Tebliğ çerçevesinde yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak. Yumurtalar, saman, yaprak gibi malzemeler içinde satılmayacak. Son tüketiciye satılacak yumurta ambalajlı olacak. Yumurtalar yıkanarak, başka bir yöntemle temizlenerek ve yağlama işlemine tabi tutularak piyasaya sunulmayacak. Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra işletmelere yeni kurallara uyum sağlamaları için 1 yıl süre verilecek.

 

 

‘Düzenleme uygulanabilirlikte yetersiz kalacak’

 

 

Tebliğe ilişkin değerlendirmede bulunan Bursa Ticaret Borsası Başkanı ve Matlı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, sektördeki asıl sıkıntının bilgi kirliliği olduğunu söyledi. Matlı, “Doğal, organik ifadeleri insanları yanıltıyor. Yumurtanın saman içinde satılması zaten yasak, ama uyan yok.Sanıyorum yine uyan olmayacak” dedi.

 

 

Son tüketici olarak hangi yumurtanın sağlıklı olduğunu açıklayan kamu spotlarının yayınlanması gerektiğini savunan Matlı, “Köy yumurtasına karşı değiliz ama, köy yumurtası tanımlamasında bir yasak yok. Daha doğrusu var, ama yok. Bu, üretici nezdinde yalnızca bir kısmın denetlenmesi demek. Şehirde oturanın doğalla beslenme şansı yok. O zaman önemli olan güvenli gıdadır. Güvenli gıda da tüketim bilincinin oluşturulmasıyla oluşur” değerlendirmesinde bulundu.

DİĞER HABERLER
Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi Coğrafi İşaret Aldı

 

 

Tebliğdeki düzenlemelerin uygulanabilirlik noktasında yetersiz kalacağını savunan Matlı, “Devlet üzerine düşeni yapıyor ama yumurta birlikleri ve borsaların bu konuda herhangi bir çalışması yok. Sektörün sahibi belli değil. Tebliğdeki düzenlemeler büyük üreticiler için iyi. Ama dün son tüketim tarihini yazdığımız yumurtalara, bugün üretim tarihini yazacağız. Bu nasıl bir fayda sağlayacak? Son tüketim tarihini değiştiren, üretim tarihinde de şaşırtabilir.Yurtdışında yumurtaya 3 aylık damga vuruyorlar. Üretim ile son tüketim tarihini yazmak arasında bir şey değişmiyor. Denetimin artırılması gerekiyor” dedi.

 

 

Aytav Aydın Tavuk-Et Paz. Tic. ve San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı MEHMET AYDIN

Aytav Aydın Tavuk-Et Paz. Tic. ve San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı MEHMET AYDIN

 

 

A ve B sınıfı ile yumurta aklanacak

 

 

Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Aytav Aydın Tavuk-Et Paz. Tic. ve San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı MEHMET AYDIN ise yeni tebliğ ile yumurtanın aklanacağını söyledi. Yumurtaya A ve B sınıfl arının getirilmesiyle çatlak ve kirli yumurtanın, taze ve son tüketici için uygun olandan otomatik olarak ayrılacağını belirten Aydın, “Sanayi yumurtasının ayrılma noktası ve soğuk zincir kanalında yapılan değişiklikler doğru karar” dedi.

 

 

Aydın, doğrudan yumurtanın üzerine yumurtlama tarihinin yazılması işlemi için üretici firmaların yatırıma gitmesi gerekeceğine dikkati çekerek, bu işlemin makine ile yapılacak olmasının üreticilerin ileri bir tarihi yazma riskini ortadan kaldıracağını söyledi.
‘20 MİLYONU ÇÖPE GİDECEK’

DİĞER HABERLER
Kümes Hayvancılığı Üretimi, Haziran 2015

 

 

 

 

İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İşadamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım,
Türkiye’nin bu uygulamaya hiçbir şekilde hazır olmadığını söylüyor. Altyapı ve üretim-
tüketim dengesinin buna izin vermediğini belirten Yıldırım, “Türkiye’de 90 milyon
civarında tavuk var, 75 milyon yumurta alınıyor. Günlük yurtiçi tüketimimiz 45-50 milyon
civarında. Geri kalan yumurta ne olacak? Şu anda kutu üzerinde tarih yaklaşınca
mesela pasta börek imalathanelerine toptan veriliyordu. Şimdi yumurta kabuğunun
üzerinde tüketim tarihi sonlanmaya yakın yumurta çöpe atılacak. Bu şimdi belki 2
milyondur ama 15-20 milyon olacak” diyor.

 

 

GIDA BOYASI ŞART

 

 

Yumurta kabuğu üzerine yazı yazılan boyanın gıda boyası olmaşı şart. Bakanlık
tarafından izin verilen bu gıda boyasının yumurta kaynatıldığında ya da kırıldığında
insana zarar vermemesi gerekiyor.

 

 

Yumurtanın Son Kullanma Tarihi Nedir ?

 

Amerikada yumurtada son kullanma 45 gün,s.arabistanda 90 gün TÜRKİYEDE 28 GÜN yumurtayı AMERİKADA bir araştırmada + 4 dercede yumurtayı 140 gün ve 227 gün dolapta tutup kırmışlar ve hiç bir değişikliğe raslanmamış.önemli olan iyi muhafaza edebilmek.3 milyon yumurta satışında 1 şikayet gelmiş.yani bizlerde ÜLKE MİZDE şu anda milyonda birin şikayetini DİKKATE alıyoruz.TÜRKİYENİN nereden nereye geldiğini anlıyoruz. smile ifade simgesi
LÜTFEN İZLEYİN DAHA İYİ ANLAYACAKSINIZ.

 

https://youtu.be/BMAycGa1YaQ

 

https://youtu.be/vFMW2eLFOiA

 

 


18 Aralık 2015. 15:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x