“Tavuğa kuşkuyla bakan herkes karamsarlığını yenmeli”
Son günlerde çeşitli yayın organlarında bilim dışı demeçler vererek doğru olmayan tavuk eti bilgileri ile halkın tepkisini çeken “Reyting Cambazları”nın haberlerini yerinde görmek ve bilgilenmek için basın çalışanları entegre tesislerde incelemelerde bulunuyorlar.
Bu konu ile ilgili olarak Hürriyet Gazetesi Marmara Bölge temsilcisi Burcu Başar, Hastavuk tesislerini gezerek gazetesi için yetkililerden bilgi aldı,
Burcu Başar’a; ziyareti ve incelemeleri sırasında Hastavuk yönetim kurulu üyesi Özgür Yılmaz ve şirket genel müdürü Şahin Aydemir eşlik etti.
Hastavuk tesislerinin tüm bölümlerini gezip dikkatle inceleyen Hürriyet Gazetesi Marmara Bölge temsilcisi Burcu Başar,şu bilgileri kaleme aldı:
“Malum tavuk deyince birçok insan gibi benimde aklımda soru işaretleri vardı. Bu sorulara cevap bulmak için Hastavuk tesislerinde, tavuğun gelişinden rafa gidene kadar olan süreci gördüm, inceledim. Ben kararsızlığımı yendim. Bütün sorularımın cevabını buldum. Umarım tavuğa kuşkuyla bakan herkes bulur”
Benim bildiğim tavuk doğal ortamda kendi büyüyen hayvandır. Endüstride ise piliç üretilir. Doğru ifade kullanmak gerekir, çünkü tavuğu kötüleyen yok.
Doğal ortamda yetişen tavuğun kilosu Carrefourda bile 55 tl.Bunu orta ve küçük gelirli insan nasıl yesin?Bu dediğiniz köy tavuklarını 76 milyona nasıl yediceğiz.Köylü bile yumurta ve pilicini şehirden götürüyor.bir de ekonomik ömrünü tüketen yumurta tavukları eskiden yem yapılırdı.Şimdi pazarlarda köy tavuğu diye satılıyor.Eskiden para etmezdi.
Turgay Ayder beyin kısıtlı bilgileri sanırım yorumlarının devamına müsait değil…
Gelin anlaşalım, her ikisine de ihtiyacımız var, piliç etine de organik vb alternatif sistem ürünlerine de. Nasıl piyasada hem ortalama kalitede makul fiyatla satılan giysiler hem de bunun 5-10 katı fiyatla satılan premium (yüksek değerli) giysiler varsa, hayvansal gıdalarda da hem standart ürüne hem de yüksek değerli ürüne ihtriyacımız var. Tüm kesimlerin dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak konuya objektif şekilde bakması gerekiyor. Toplum doğru bilgilendirilmelidir, en önemli paydaşım tüketici/toplum olduğu ve artık günümüzde “bunlara takılmayalım” demenin mümkün olmadığı gözardı edilmemelidir. Ürünlerin arasındaki farklar doğru anlatılmalı, kontrol-sertifikasyon sistemleri daha da mükemmelleştirilmeli, özellikle premium tavukçuluk sistemlerimin kırsal kalkınma ve sürdürülebilirlik yönünden önemi… Read more »