Tavukçuların Yeni Rotası Suudi Arabistan


Avrupa Birliği ile bir türlü yıldızı barışmayan ve sürekli piliç etinin ihracatına engel çıkarıldığı için yeni pazarlar peşinde koşan tavukçuluk sektörünün yeni rotası Suudi Arabıstan.

 

Bu konu ile ilgili olarak bilgi veren Beypiliç A.Ş. Genel Müdürü Dr.Sait Koca, 2 ay içinde Suudi Arabistan’a ihracata başlayacaklarını açıkladı.Dünya tavuk üretimiyle ilgili veren Dr.Sait Koca, 2000-2009 arasında dünyada piliç eti üretiminin yüzde 37, Türkiye’de ise yüzde 89 artış gösterdiğini dile getirdi.

 

 

KIRMIZI ET KRİZİNİN DERMANI PİLİÇ ETİ

 

 

Kırmızı et krizinin ortaya çıkışından sonra devreye giren tavukçuluk sektörünün Türk halkına en ucuz ve sağlıklı proteini sunarak büyük bir hizmet verdiğini söyleyen Dr.Sait Koca  “Türkiye, kırmızı et üretiminde ortaya çıkan açığı piliç etiyle karşılanmıştır. Eğer piliç üretimi artmasaydı Türk insanı bugün karşı karşıya kaldığı ithal etle çok yıllar önce tanışacaktı” dedi. Dr.Sait Koca, Avrupa Birliği’nde 2010 yılında kişi başına düşen piliç eti  tüketiminin 17.7, Türkiye’de ise 18.1 kilogram olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

 

 

Günde 300 bin piliç

 

 

“Üretimimiz şu anda günlük ortalama 300 bin adet piliç kesimi yapılarak sürdürülüyor. Temmuz ayında bu rakam günde 350 bin adete çıkacak. 2011 yılı için planlanan yatırım tutarı 31,5 milyon dolardır. Daha sonraki yıllarda da yatırım artarak sürecektir. 2012 yılındaki yatırımın 100 milyon TL, diğer bir deyişle 57 milyon dolar olacağını söyleyebiliriz. Her yıl 150 bin anaçlık yatırım yapılacak. 2011 yılı için 300 bin civciv, daha sonraki yıllar için ise 1.5 milyon civciv kapasiteli yetiştirme kümesleri yatırımları gerçekleştirilecek. 2011’de yumurta üretimiyle ilgili yatırımlarımız başlayacak.”
Koca, ihracatta Irak’ın birinci ülke konumuna geldiğini ifade ederek, “Bu ay İran’a ihracata başladık. AB’de engeller devam ediyor. Suudi Arabistan’a ihracat için ön görüşmeler tamamlandı. Birkaç ay içinde ihracat yapabilir duruma geleceğiz.”

DİĞER HABERLER
Koca: Türk firmaları Rusya’ya ihracat için yasal alt yapıya sahip

 

 

 

 

Tavuk gübresinden elektrik üretecek

 

BEYPİLİÇ A.Ş. Genel Müdürü Sait Koca, yatırımlara bağlı ortaya çıkacak gübre sorununa da değinerek, “Çıkacak gübreleri çevreyi hiç rahatsız etmeden enerjiye çevireceğiz. Yaklaşık 6 MW’lık enerji üretimi planlıyoruz. Yenilenebilir enerji üretimi konusundaki çabalara da önemli bir katkımız olacak. Kesimhane bünyesinde 8.5 MW’lık termik-kojenerasyon tesisi kurulması da planlandı” dedi.

 

 

IRAK LİDER PAZAR

 

 

İhracat planları hakkında da konuşan Koca, şu anda Irak’ın bu alandaki birinci ülke olduğunu, İran’a da ihracatın başladığını söyledi. Denetim çalışmalarının tamamlanmasına rağmen, bürokratik engeller çıkarmaları nedeniyle AB’ye ihracatın geciktirildiğini söyleyen Koca, Suudi Arabistan’a yakında ihracata başlayacaklarını kaydeti. Rusya ile karşılaştırıldığında Suudi Arabistan’ın ön plana çıktığını kaydeden Koca, şöyle devam etti:

 

 

“Rusya kendi üretimini artırarak her geçen gün ithalatını azaltmayı hedefliyor. Oysa Suudi Arabistan üretimi artırmıyor. Tüketim arttığı için de ithalatı sürekli yükseliyor. Hedefimiz, Suudi Arabistan’a ihracatı 2012 yılından itibaren en az Irak seviyesine çıkarmak.”

 

 

Türkiye-Suudi Arabistan KEK protokolü imzalandı.

 

 

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’den Suudi Arabistan’a beyaz et ihracatının önünün açılacağını söyledi

DİĞER HABERLER
HasTavuk 2014’te iddialı

 

 

Suudi Arabistan’a beyaz et ihracının önünü açacak protokol bilindiği Başbakan’ın gezisi sırasında imzalandı. Suudi Arabistan’ın Türkiye’den beyaz et ithalatına izin vereceğini kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Protokol sonrası Suudi yetkililer, Türkiye’ye gelip, bizim beyaz et üreticilerini inceleyecek. Bu incelemenin ardından beyaz et ihracatının yolu açılacak” dedi.

 

 

 

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki Karma Ekonomik Komisyon Protokolü Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından imzalanmıştı. Suudi Arabistan adına Ulaştırma Bakanı Jubarah Bin Eid Al Suraisry tarafından imzalanan protokolle ile iki ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli adımlar atılmıştı. İmzalanan protokolle, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, GAP İdaresi Başkanlığı ile Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Suudi Arabistanlı yatırımcılara Türkiye’deki yatırım imkanlarının tanıtılması ve Suudi sermayesinin Türkiye’ye daha fazla çekilmesi amacıyla bir program düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Suudlu yatırımcılara ev sahipliği yapacağını duyurdu.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, imza törenindeki konuşmasında Türkiye ve Suudi Arabistan’ın üçüncü ülkelerdeki iş fırsatlarını da birlikte değerlendireceklerini söylemişti. Karma Ekonomik Komisyon toplantılarının işadamlarının önünü açacağını söyleyerek, “İşbirliği yapacağımız alanlar çok” dedi. Şimşek, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın enerji alanında işbirliği için de çalışma yapacağını duyurdu.

DİĞER HABERLER
'Kırmızı et yerine yumurta beyazı' önerisi

4 Nisan 2011. 08:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x