Tüp bitki yöntemi ile, saf tohum 3 misli erken üretiliyor!…


Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü

 

(Halim Utlu)

 

 

Tüp bebekten sonra tüp bitki!…

 

          

Erkek tohumlardan melezleme ile “Tüp bitki”

 

Kaliteli ve dayanıklı erkek tohumlara,melezleme yöntemi uygulanıyor..16-17 yıl süren  buğday ıslah çalışmaları  sonunda, süre 4-5 seneye indirilerek, yeni tohumlar yetiştirildi…..

 

 

Teknoloji tüp bebekten sonra,şimdi de tüp bitkiye yöneldi ve ilk ürün elde edildi. Yöntem yine aynı ve  bitkiler tüplerde yetiştiriliyor.Kaliteli ve dayanıklı erkek tohumlara,melezleme yöntemi uygulanıyor ve bitki tüplerde üretiliyor. ”Tüp bitki” adı verilen yöntem ile kısa sürede “saf tohum” elde ediliyor.

 

Ülkenin ilk araştırma kuruluşu olan ve yarım asırdır buğday ile ilgili yaptığı araştırmalarla tanınan ve bilinen Eskişehir’deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü,16-17 yıl süren  buğday ıslah çalışmaları  sonunda, “Double haploidi” denilen  anter yöntemiyle,  süreyi 4-5 seneye indirerek, yeni tohumlar yetiştirdi. Enstitüsü, Bioteknoloji Laboratuvarı’nda, ”Tüp bitki” adı verilen yöntem sayesinde, kısa sürede saf tohum elde etti.

 

Erkek tohumlardan melezleme

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı ve Müdürlüğünü Dr. Sabri Çakır’ın yaptığı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bioteknoloji Bölüm Başkanı Özcan Yorgancılar, yöntemle yüzde 100 saf hat, birbirinin aynısı bitkiler elde ettikleri çalışmalar hakkında  “Nasıl insanlarda ‘tüp bebek’ yöntemi varsa, bu uygulamaya da ‘tüp bitki’ diyoruz. Çünkü yöntem aynı ve tüplerde yetiştiriyoruz. Dayanıklı erkek tohumlardan melezleme yapıyoruz” diyor.

DİĞER HABERLER
Karkamış Gümrük Kapısı açılıyor

“Bitkiyi tarladan daha yeşilken, Mayıs’ta almaya başlıyoruz.Bir ila üç hafta arası artı 4 derecede bekletiyoruz. Sonra 4, ya da 5 hafta sonra oluşumlar başlıyor. Başakcıklar, uç  kısmından makasla kesiliyor.

 

Başakcık içinden anterler alınıyor ve bitkiciklerimizi laboratuvardaki steril odamıza getiriyoruz” şeklinde konuşan Yorgancılar, bu iş için steril ortamın çok önemli olduğunu ifade ediyor..Buğdayın yanı sıra,sebze ve baklagillerde de aynı yöntemin uygulanması düşünülüyor ve ciddi emek isteyen  sistemin, tüm bitkilerde yaygınlaşmasının ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı hesaplanıyor.

 

Yeni yöntemle, 6-7 senelik iş, 2 yıla indiriliyor

 

Edinilen bilgiye göre,vejetatif aksamının oluşması için, artı 28 derecede 16 saat gündüz ve 8 saat gece ortamı olacak şekilde “İnkivatonlerie” konuyor.Steril kabin içinde tutulan bitkilerin yeşil aksamları, bir ay civarında gelişiyor ve kök ortamına alınarak, kök ortamı gelişiyor. Bilahare,kısır  ihtimali olmayan, döl verebilecekler, kabin içine alınıyor ve büyümeye başlıyor. Kısır olanların kök sistemlerine, “kolsil” olarak adlandırılan sıvı uygulanıyor ve kromozomlar ikiye katlanıyor. Bu sistemle bitkiler kısırlıktan kurtuluyor yaklaşık 6 ay içinde saf homozigot bir bitki elde ediliyor. Bu çalışmalar, tarlada  6-7 sene sürüyor. Uygulanan yeni  yöntemle, bu 2 yıla çekiliyor.


8 Temmuz 2014. 10:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x