Türkiye “Güney akım”a omuz veriyor


nabucco

 

 

Moskova’da yapılan Dünya petrol Kongresine pekçok ülkelerin temsilcileri katıldılar. Türkiye’yi Enerji bakanı Taner Yıldız temsil etti.

 

Kongre çalışmalara başlamadan önce Taner Yıldız Rusya Enerji bakanı Aleksandr Novak ile görüşmelerde bulundu. Bu görüşmelerde iki ülke arasında enerji sektöründe sürdürülen işbirliği ile ilgili önemli sorunlar ele alındı. Stanislav Tarasov konu ile ilgili yorumda şunları yazdı.

 

Türkiye Enerji bakanı Taner Yıldız, Ukrayna’nın Rusya’dan yapılan doğalgaz sevki ile ilgili borcu yüzünden Ukrayna üzerinden gerçekleştirilen doğalgaz sevkinde aksama ve risklerin oluşması olasılığı dolayısı ile tedirginlik belirtti. Bilindiği gibi Türkiye Rusyadan doğalgazı iki güzergah üzerinden yani Ukrayna üzerinden ve “Mavi akım” boru hattı vasıtası ile alıyor.

Genellikle Rusya’dan doğalgaz sevkinin Ukrayna üzerinden tranzitle gerçekleştirilmesinde problemler çoktan oluşmuştu. Bunun için de Rusya Avrupa’ya doğalgaz ihracatını çeşitlendirmek üzere “Güney akım” projesini hayata geçirmeye başladı. Planlandığına göre “Güney akım” boru hattı Türkiye’nin Karadenizdeki kara suları üzerinden Güney ve Orta Avrupa ülkelerine kadar uzanacak. Projenin kara kesiminin uygulanabilmesi için Rusya tarafından bazı Avrupa ülkeleri ile hükümetlerarası anlaşmalar imzalandı. 7 Aralık 2012’de Anapa kenti yakınında boru hattının inşasına başlanmıştı. Planlandığına göre doğalgaz boru hattının ilk kesimi 2015 yılının sonlarında hizmete girecek. Bu proje üzerindeki çalışmalar sırasında Türkiye’ye Batı tarafından belirli baskı yapılıyordu. Amaç, Türkiye’yi sözü geçen boru hattının kendi kara suları üzerinden inşa edilmesine onay vermemeye teşvik etmekti.. Fakat bu çabalar boşa çıktı. Hızla gelişen Türkiye ekonomisi enerji rezervlerine muhtaçtır. Bu bakımdan Rusya’nın alternatifi yoktur. Batı “Güney akım” projesinin Avrupa ülkelerinde uygulanmasını engellemek için çabalar harcamaya başladığı zaman Türkiye bu boru hattının kendi toprakları üzerinden döşenmesini teklif etmiştir. Türkiye Enerji bakanı Taner Yıldız Moskova ziyareti sırasında Ankara’nın ilgili teklifini yineledi. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin de geçenlerde böyle olasılıktan söz etmişti.

DİĞER HABERLER
'Dünyanın ilk KKKA aşısını Türkiye üretecek'

 

Bu,Türkiye’ye ne gibi avantajlar sağlayaçak? Birincisi, Rusya’dan Türkiye’ye gerekli miktarda istikrarlı doğalgaz sevki yapılacak. Türkiye hatta Rusya’dan aldığı doğalgazı üçüncü ülkelere ihraç edebilecek. İkincisi, Türkiye’nin doğalgaz ticaretinde Orta Doğu’da başlıca rolü oynaması yönünde bir adım atılacak. Ankara’nın olası baskıya dayanarak üzerine aldığı yükümlülükleri sebatla hayata geçireceği üstüne garantiler almak ta Moskova için çok önemli olacak.

 

Rusya Enerji bakanı Aleksandr Novak,”Gazprom”un Türkiye tarafından yapılan teklifi kabul etmesi ve “Güney akım” boru hattının kendi toprakları üzerinden döşenmesine razı olması durumunda Türkiye ile görüşmeler yapacağız,dedi.

 

rusyanınsesi


22 Haziran 2014. 11:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x