Türkiye’nin “Süt Kimliği”Oluşturulacak


Türkiye’de süt kalitesinin ve pazar payının artırılmasını sağlamak amacıyla, üretilen sütün analiz edilmesini ve elde edilen verilerin kayıt altına alınmasını öngören “süt kimliği” oluşturma çalışmaları için düğmeye basıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında haziran ayında imzalanan “Soy Kütüğü ve Döl Kontrolü” kapsamında Türkiye’nin süt kimliğinin çıkarılması amacıyla çalışmalar başlatıldı. Proje kapsamında analizlerin yapılacağı ilk laboratuvar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olarak pilot bölge seçilen İzmir’de açıldı.

Daha sonra Ankara, Balıkesir, Tekirdağ ve Bursa’da da devreye girecek laboratuvarlarda Türkiye’nin 7 bölgesinden gelen sütlerin analizleri yapılacak.

Hazırlanan raporlarda sütün kalite bilgilerinin yanında, hangi bölgede, hangi ırktan hayvanın ne kadar süt ürettiği belirtilecek ve elde edilen veriler, e-ıslah veri tabanına da kayıt edilecek.

“Amaç, kaliteli süt tüketimini artırmak”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, projenin öncelikli amacı kaliteli süt tüketimini artırmak olduğunu belirtti.

Bu adımın bir diğer amacının ihracatı artırmak olduğuna dikkati çeken Kavak, “Modern ekipmanlarla donatılan saatte 400 adet analizin yapılabildiği laboratuvarlarda sütünü analiz ettiren üreticiler, devlet tarafından da desteklenecek” diye konuştu.

“Sütte Türkiye’yi dünyada süper lige çıkarmak istiyoruz”

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu, bu projeyle Türkiye’de süt kalitesini artırmak istediklerini söyledi. Projenin iki temel amacı olduğuna işaret eden Velioğlu, “Türk halkına temiz süt içirmek ve pazar payını artırmak” dedi.

Türkiye’de süt analizi ihtiyacı olduğunu ifade eden Velioğlu, birkaç yıl içinde analiz laboratuvarları Türkiye’nin genelinde olacağını söyledi. Süt kalitesinde çıtayı yükseltmek istediklerini dile getiren Velioğlu, “Süt konusunda ülkemizi dünyada süper lige çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

Analiz yaptırmak isteyenlere 30-40 lira teşvik

Velioğlu, bu arada sütünü analiz yaptırmak isteyen çiftçiye 30-40 lira teşvik verileceğini de bildirdi ve projeyle Türkiye’nin AB standartlarını yakalayacağını kaydetti. Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca konunun tüm detayları ve üreticilerin bu hizmetten nasıl faydalanacağı yarından itibaren Bakanlığın resmi yayın organı Web Tarım TV’de yayınlanacağı bildirildi.

Verilere göre, 2010 yılında inekten yaklaşık 12 milyon 418 bin 544 litre, koyundan 816 bin 832 litre, keçiden 272 bin 811 litre, mandadan ise 35 bin 487 litre süt elde edildi. Böylelikle 2010’da toplam elde edilen süt miktarı 13 milyon 543 bin 674 litreyi buldu. /aa


Yazan - 28 Kasım 2011. Kategori HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x