Yumurta anormalikleri nasıl belirlenir ve bunlara nasıl davranılır?


Dr. Kaya DEMİRÖZÜ

(*)Yumurta anormalikleri nasıl belirlenir ve bunlara nasıl davranılır?

Yumurtaların farklı çeşitleri ve boyutları bulunmaktadır. Ancak yalnızca mükemmel sofralık yumurta ekstra bir fiyatla satılır.

Sofralık yumurtada kalite kriterleri, tüketici tercihlerine bağlı olarak değişebilir, ancak kaliteli bir yumurtanın temiz, pürüzsüz ve parlak olması gerekir.

Tavuklar genellikle mükemmel yumurta yumurtlarlar. Ancak bir sorun olduğunda, genellikle etkilenen ilk şey yumurta kalitesidir. 

  • Kabuk sağlam olmalı, pişirme sırasında yumurtanın kırılmasına neden olabilecek kılcal çatlaklar veya diğer kusurlar bulunmamalı,
  •  Yumurta rengi homojen olmalı, 
  • Yumurta kan veya et lekesi gibi herhangi bir kalıntı içermemelidir.
  • İnsan sağlığı açısından yumurtada  mikroorganizmalar bulanmamalıdır. 

Bir sürünün verim dönemi boyunca, bazıları geçici ve küçük, diğerleri daha kalıcı olmak üzere bazı anormallikler oluşabilmektedir.

Yumurtada kimi anormalliğinin nedenleri 

1. Çok hafif veya ağır; yumurta tavuğunun yeminin miktarını ve türünü kontrol edilmelidir. Yumurtlaya başlayacak yarka ağırlığının optimal olduğundan emin olunmalıdır. Verim döneminde önerilen aydınlatma programının sürekli kontrol edilmelidir. 

2. Koyu sarı renkli veya çok açık; Beslemedeki kırmızı ve sarı renk katkılarının miktarını ayarlanmalıdır. Sindirim sistemi sağlığını takip edilmeli,

3. Zayıf kabuk; Kalsiyum seviyesi başta olmak üzere yumurta tavuğu yeminin miktarını ve türünü kontrol edin. Hekim desteği alınmalı. Tür seçimini değiştirilebilir. Yüksek sıcaklıklar yem tüketimini etkileyebileceğinden kümes sıcaklığını kontrol edilmeli.

DİĞER HABERLER
İhracat rakamları açıklandı

4. Yumurta akı kıvamındaki bozulma; Yemdeki protein kalitesini değiştirilmeli. Sürünün genel sağlığını IB bağışıklığı gözden geçirilmeli. Kümes ısısının normal  hudutlar içinde olması sağlanmalı.

5. Kabuk rengi çok soluk; Tür seçimini değiştirilebilir. sürünün güneş ışığının etkisine maruz kalmasını azaltılabilir. Kabuk rengini etkileyen ilaçların kullanımını dikkat edilmeli.

6. Yumurtaların üzerinde kir; Kafes ve follukları temiz olmalıdır. Yumurta tavuğu yeminin miktarını ve türünü gözden geçirilmeli. Tavuk sağlığını kontrol edilmeli. 

7. Çok fazla kırık yumurta; Çiftliğin yumurta toplama sistemini kontrol edilmeli veya düşük kırılma mukavemetine çare bulun

8. Çok fazla açık çatlak; Tavukların yumurtaları gagalamasını önlenmeli ve toplama sistemini incelenmeli.

(*) Çeviri: Fabian Brockotter- PoultryWorld – How to identify and act upon egg abnormalities?


6 Mayıs 2021. 22:01
5 1 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x