Yumurta Sektörü Diken Üstünde


Çiftlik Dergisi Haber Merkezi

 

18294_380394468708915_1661363317_nArtan maliyetler ve her hafta değişen fiyatı ile üreticilerini sürekli tedirgin eden yumurta sektörü yeni bir sıkıntının eşiğinde.

 

Bilindiği gibi yumurta sektörümüz yaptığı inanılmaz gelişme ile dünya üretimindeki yerini yükseltmektedir.

 

Yumurta sektörü geçen yıl itibariyle 15 milyarın üzerinde bir üretim,1100 işletmede yaklaşık 70 milyon civarında tavuk ve 350 milyon dolara yaklaşan ihracatla dünya ülkelerinin dikkatini üzerine çekmeyi başardı.

OKUL KANTİNİNDE HAŞLANMIŞ YUMURTA

 

3 milyar Türk lirası ciroya sahip yumurta sektöründe yeni bir gelişme yaşandı.Sağlık Bakanlığı aldığı bir kararla okul kantinlerinde haşlanmış yumurta satışını onayladı.Bu habere yumurta sektörü şu an sevinmedi desek yeridir.Zira bu haberi duyan sektörle ilgisi bulunmayan  insanlar sektörü girerek yumurta üretimine başlayacaklar ve fiyatlar yine maliyet veya altına inecek. Şimdilerde olduğu gibi.Sorun ihracatı gözleyenlerin oluşturduğu üretim fazlalığı.

 

KÜÇÜK ÜRETİCİLERİN PAZARLAMA SORUNU

 

Yumbir’in açıklamalarına göre;”Ülkemizde iç tüketim ve ihracata bağlı olarak yumurta üretimi her yıl artmaktadır. 2012 yılında üretim ve ihracatta yine artışlar yaşanırken yem fiyatları da artmaya devam etmiş ve maliyetler artmıştır. Yılbaşında tonu 780 TL olan yumurta yeminin fiyatı yılsonunda 880 TL’ye yükselmiştir. Yumurta maliyeti,  bölgelere göre 16-17 krş/adet civarında seyrederken aynı dönemde en büyük boy yumurtanın satış ortalaması 18,4 krş/adet olmuştur.Yumurta sektörü açısından iki husus hep sıkıntı yaratmaktadır. Bunlardan ilki yumurta/yem fiyatı paritesidir. Yumurta üretici fiyatları 2007-2012 yılları arasında yaklaşık %41 civarında artarken aynı yıllar arasında yem fiyatları % 77 oranında artmıştır. İkincisi ise üretici/tüketici fiyat endeksidir. Üretici ve tüketici fiyatları arasında tüketici aleyhine genellikle %35-40 ’lik fiyat farkı oluşmaktadır. Üreticiler yumurtasını ucuza satarken, tüketici aracıların ilave kazancını da ödemek zorunda kalmaktadır. Yumurta sektörünün geleceği açısından bu iki çelişkinin giderilmesi gerekmektedir.

DİĞER HABERLER
Halaçoğlu görevinden alındı

Yumurtanın değerli bir besin olması üretiminin her şartta sürdürülmesini zorunlu kılmaktadır. Ancak sürdürülebilir bir üretim için üreticilerin muhtemel gelişmelere hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu yıl olduğu gibi gelecek yılda da yumurta sektörünün gündemini, kanatlı sağlığı, hayvan refahı ve yeni gıda güvenliği yaklaşımları, yem ve yumurta fiyatları oluşturacaktır.2013 yılında üreticiler en çok kayıt/onay, kümeslerin iyileştirme ve sağlık planlarının hazırlanması gibi konulara zaman ayırmak zorunda kalacaklardır. Özellikle küçük üreticilerin karşılaşacağı başka bir sorun da, yumurtanın pazarlanması olacaktır. Bu üreticiler, ulusal marka olmuş ve dağıtım ağını güçlendirmiş markalar karşısında rekabet etmekte zorlanacaktır.”

 

 

 

 

 

 


15 Nisan 2013. 11:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x