Yumurta üretimi ve kuluçka randımanını arttırma


kanatli4
Haber AHS
Rick van Emous’a göre düşük proteinli diyetle beslenen modern etlik piliç damızlıklarında üreme verimliliğinde artış söz konusu
Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi Hayvansal Araştırma Bölümünden Rick van Emous’a göre düşük proteinli diyetle beslenen modern etlik piliç damızlıklarında üreme verimliliğinde artış söz konusu.
Yetiştirme döneminde etlik piliçlerin düşük proteinli hammadde ile beslenmesi sonucu vücut bileşenlerinde değişimler meydana gelir. Bu değişimler, kuluçka randımanın ilk safhası sırasında ve yumurtlama zamanının ikinci safhası olan yumurta oluşumuna olumlu etkileri vardır. Ekonomik hesaplamalar, gelişmiş performans ölçüleri sonucu damızlık başına 0.53 € ‘luk artış veya bir damızlık etlik piliç tesisi için yıllık yaklaşık 12.500 € kar olduğunu gösterir.
Yumurta üretimi ve kuluçka randımanını arttırma
Wageningen Üniversitesi Hayvansal Araştırma Bölümünden kümes hayvanları uzmanı Rick van Emous yetiştirme sırasında iki ayrı protein değeri (yüksek ve düşük) ile, damızlık dişi etlik piliçleri besleyerek üreme performanslarını, yem tüketimi ve vücut bileşenleri üzerine etkisini araştırmıştır. Toplamda bir günlük 2.880 Ross 308 damızlık dişi etlik civcivi 60 haftalık yaşa gelene kadar takip etmiştir. Piliçlerin, ortalama yem alımını yüzde 12.8 oranında arttırıp daha düşük protein diyetiyle 22 haftalık yaşa gelene kadar beslemiştir. 22 haftalık yaştaki düşük proteinle ile beslenen piliçler yüzde 15 oranında daha az göğüs kası ancak yüksek proteinle beslenenlerde ise yüzde 86 oranında daha fazla karın yağı olduğunu tespit etmiştir.
Bu durum kuluçka randımanını yüzde 1.3 oranında arttırırken, yumurtlama döneminin ilk safhasındaki (23-45 haftalık yaş) embriyonal ölümleri azaltmıştır. Üstelik düşük protein diyetiyle beslenen piliçlerin yumurtlama döneminin ikinci safhasında ( 46-60 haftalık yaş) yumurtadan daha iyi çıkış sağlamıştır.
 
Vücut bileşenlerinin değişiminin üremeye etkileri
Rick van Emous son 10 yılda, damızlık etlik piliçlerin genetik potansiyeli yavruların büyürken ki seleksiyonuna göre arttığını farketmiştir. 1.84 kg’lık etlik piliç üretimi 84 günden 33 güne düşmüştür. Yemden yararlanma oranı 3.25’ten 1.50 düşmüş aynı zamanda günlük büyüme 21 gr. ‘dan 55 gr.’a çıkmıştır. Bu seleksiyonda yemden yararlanma, büyüme oranı, vücut yağ oranı yalnız civcivlerde değil damızlık anne-babaları da etkilemiştir. Yetiştirme döneminde, dişi damızlıkların vücut bileşenlerinin(daha fazla yağ ve daha az göğüs eti) üreme performansının kalıcılığını arttırmış olabileceği düşünülüyor.
Hayvancılık Akademisi

DİĞER HABERLER
Et Krizi Bu İthalatla Bitmez ve Bitmeyecek
26 Mart 2014. 18:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x