Yumurta Yiyerek Yazı Sağlıklı Karşılayın


yumurtaÜÜ

 

 

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, yüksek kolesterol ve kalori içerdiği düşüncesiyle çoğu insanın uzak durduğu yumurtanın aslında sağlığımız için çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Çoğu insan kolesterolü yükseleceği düşüncesi ile her gün yumurta yemeyi istemez.

 

Birçok kişi de yumurtanın alerji yapmasından korkar. Hatta besleyici değeri olduğundan, yumurtanın zayıflamak için uygun olmayacağı görüşü bile hakimdir.

 

“Bir tanesi en fazla 80 kalori olan yumurtayı baz alan bir diyet uygularsanız, rahatlıkla haftada 1.5 kilo verebilirsiniz.”

 

Yumurtanın diğer hayvansal proteinlerden en önemli farkı; sindirilebilirlik düzeyi en yüksek tek besin olmasıdır.

 

Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de aslında baş tacıdır.

 

Yumurta; ağırlığının yüzde 10’u kabuğu, yüzde 60’ı beyazı ve yüzde 30’u da sarısından oluşan, doğanın bize sunduğu mucizevi bir ‘doğal’ hayvansal protein kaynağıdır.

 

Sarı mısır, arpa ve yeşil otlarla beslenen tavukların yumurtalarının sarısı koyu sarı, hazır yemle beslenenlerin ise daha açık sarıdır.

 

Yumurtaların sarısının renk tonu ne olursa olsun, besleyici değerleri aynıdır.

 

Yumurtanın kabuğu, gizli besleyici hazineyi bizlere sunan kalsiyum karbonattan oluşur.

 

Yumurta oluştuktan sonra, dik tutup karanlık bir odada ışığa yaklaştırdığınızda, hava boşluğunu görürsünüz. Yumurtanın taze olup olmadığını, bu hava boşluğuna bakarak anlayabilirsiniz.

DİĞER HABERLER
Kemal Akman Ameliyat Oldu

 

Yumurta ortalama 60 gram kadar olup kalorisi de maksimum 80 kaloridir.

 

Bir adet yumurta; 6 gram protein ve 5 gram kadar yağ içerirken, neredeyse hiç karbonhidrat içermez.

 

Yumurtalarınızı buzdolabına yerleştirirken, muhakkak yumurtalık bölümüne şeffaf eldiven ile direk tene temas etmeden ve yıkamadan koyunuz.

 

Tavuğun dışkısındaki mikroplar ve kuş gribi gibi virüs tehlikesi için bu detaya dikkat etmeniz gerekir.

 

Yumurtayı pişirmeden önce yıkamalısınız. Yumurta pişirilince kuş gribi etmeninin ortadan kalktığını söylemek de yerinde olacaktır.

 

Sonuçta güzel, iyi saklanmış, pişirmeden önce yıkanmış ve katı pişen yumurtayı

yediğinizde, sağlığa katkısı yüksek düzeyde olan formunu yakalamış olursunuz.


6 Haziran 2014. 17:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x