FAO Gıda Fiyat Endeksi sabit kalmaya devam ediyor


Zambiya'da bir mısır kulesi

Bugün yayınlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, süt fiyatlarındaki fiyat artışının tahıl, bitkisel yağ ve şeker fiyat kotasyonlarındaki düşüş ile dengelenmesiyle FAO Gıda Fiyat Endeksi Mart ayında genel olarak sabit kaldı.

Gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlardaki aylık değişimlerinin göstergesi olan endeks, Şubat ayından itibaren 2 puanlık ve 2018 Mart ayına göre de yüzde 3.6’lık bir düşüş göstererek ortalama 167 puan kaydetti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Çin’in 2017 tarım sayımı sonuçları üzerinde yapılan geniş çaplı yukarı yönlü düzenlemeleri de yansıtarak küresel tahıl üretimi ve stok seviyeleri için yeni rakamlar yayımladı.

FAO Süt Fiyat Endeksi, Okyanusya ülkelerinden beklenen ihracat elverişliliğindeki daralma öncesinde, tereyağı, peynir ve Yağlı Süt Tozu’na olan güçlü ithalat talebiyle, üçüncü ardışık yükselişini yaparak ay süresince yüzde 6.2’lik artış gösterdi.

FAO Et Fiyat Endeksi ayrıca, Çin’in domuz, büyükbaş hayvan ve kümes hayvanları için artan ithalat talebiyle, Şubat ayına nazaran yüzde 0.4’lük az bir yükseliş gösterdi.

Buna karşın, FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi,  Amerika Birleşik Devletleri’deki yükselen soya yağı ve Kanada’da biriken kolza yağı stoklarına esnasında palm yağı için durgun kalan ithalat talebiyle yüzde 4.4’lük düşüş kaydetti.

DİĞER HABERLER
Covid-19 savunmasız ülkeler için yeni gıda krizi riskleri yaratıyor

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, her ikisi de kilit üretici ülkelerde geniş ölçüde ihraç edilebilen arza sahip ve elverişli hasat olasılığı olan buğday ve mısır fiyatlarındaki düşüş sebebiyle, bu ay yüzde 2.2’lik düşüş kaydetti. Uluslararası pirinç fiyatları Mart ayında biraz daha sabit kaldı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi kilit üretici ülkelerdeki hasatların beklenenden fazla olmasıyla yüzde 2.1’lik düşüş gösterdi. Hindistan’ın son üretim tahminlerinin, bir önceki yılın Ekim 2018’den Ocak 2019’a kadar olan dönemine göre yüzde 8.0’lik bir yükseliş göstererek dünyanın en büyük şeker üreticisi olan Brezilya’yı geçmesi beklenmektedir.

FAO İşbirliği

 

Dünya tahıl piyasaları dengeli kaldı

Bugün yayımlanan Tahıl Arz ve Talep Özeti, Çin’in 2007-2017 dönemi için sunduğu yeni veri sonrasında küresel tahım üretimi, kullanım oranı ve stok tahminleri keskin yükselişe yer vermektedir.

Bu revizyonları hesaba katınca, FAO’nun 2018 yılı için küresel tahıl üretimi 2 655 milyon tonda kalmaktadır. Yeni rakam Mart tahmininden 46 milyon daha yüksek olmasına rağmen, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8’lik düşüş göstermektedir.

2018/2019 küresel tahıl kullanım oranı tahmini,dünya buğday kullanım oranının rekor kırara 748 milyon tona ulaşmasıyla, 2 683 milyon ton yükseldi. Dünya pirinç kullanım oranı 511 milyon tonda, mısır ise 1 425 milyon tonda sabit kaldı.

DİĞER HABERLER
Günü kurtaran balıkçı hamsiyi bitirdi

Çoğunlukla Çin’deki holdinglerin etkisiyle, FAO’nun 2019’da sona eren ürün yıllarına ait küresel tahıl stokları için yeni tahmini neredeyse yüzde 11 artarak 849 milyon tona yükseldi. Bu stokların zaman içinde birikmesiyle, tahıl stoklarındaki yıllık değişimin açılış seviyesinden yüzde 2.9 oranında düşerek, 2017/18 döneminde yüzde 32.6 olan stok kullanım oranının 2018/19 döneminde yüzde 30.7’ye düşmesi beklenmektedir.

Küresel pirinç stoklarının tüm zamanların rekor seviyesine çıkarak 181 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Bu artışta Çin’deki değişikliklerin katkısı kadar, Hindistan’ın 2018 yılı için beklenen yüksek üretim ve ülkede gittikçe artan kamu satınalmaları etkili olmuştur.

2018/19’da küresel tahıl ticaretinin önceki sezondan yüzde 2.2 oranında azalarak, 412 milyon tona düşmesi beklenmektedir.

Büyük ölçüde Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’da beklenen yüksek üretime bağlı olarak, FAO’nun 2019’da küresel buğday üretimi için öngördüğü tahmin, 2018 seviyesinden yüzde 4.0 artarak, 757 milyon tonla geçen aya göre değişmemiştir.

 

Çin’in 2017 tarım sayımından gelen yeni verilerin ele alınması

Ekim ayında, Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ekili alan ve verim konusunda daha iyi veri üreten, ülkenin 2017 tarım araştırmasından elde edilen buğday, mısır, pirinç ve bazı ürünlerin geçmiş üretim tahminlerine ilişkin resmi revizyonları yayınlamıştır.

Yeni veriler, 2007 yılında yapılan bir önceki sayımdan bugüne geçen 11 yıl boyunca gerçekleşen toplam tahıl üretiminin yaklaşık 312 milyon ton daha yüksek olduğunu göstermektedir. Artışın yüzde 80’inden fazlası mısırdan kaynaklanmaktadır.

Çin’in tahıl kullanımı ve stok verileriyle ilgili resmi revizyonların yazışmalarının eksikliğinden çıkan zorluk, ülkenin FAO ve G20 Tarım Piyasası Bilgi Sistem, (AMIS) tarafından yürütülen tahıl dengeleri ve yem kullanımı tahminlerinin gözden geçirilmesi kapsamında Çin Tarım Bilimleri Akademisi (CAAS) ve diğer kurumlardan ve özel sektörden uzmanlar ile yakın temasta çalışarak çözülmüştür.

Bu çalışma, FAO’nun Çin’deki 2018/19 toplam tahıl kullanımına ilişkin öngörüsünün 182 milyon tondan, 192 milyon tona çıkması ile sonuçlanmıştır. Ülkenin hasılat bakiyesi stokları da 78 milyon ton artarak 422 milyon tona yükseldi. Mısır, bu değişikliklerden aslan payını almıştır. 

DİĞER HABERLER
Küresel gıda piyasaları COVID-19 nedeniyle hâlâ belirsiz

Tutarlı bir veri serisi oluşturma sürecinin karışık olmasından dolayı, Çin’in tahıl arz ve talep dengelerinin yakından izlenmeye devam edileceği ve hala değişebileceği anlamına gelmektedir.


4 Nisan 2019. 18:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x