“Hayvansal Gıdalarda Kalıntı Paneli ” Yapıldı


trabzon 2 copy

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan ile Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hilal Akkaya’nın sunum yaptığı ‘Hayvansal Gıdalarda Kalıntı’ konulu panel, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

 

Panele, Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş, Veteriner Hekimler Odası Bölge Başkanı Sebahattin Yazıcı, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Sağlam, veteriner hekimler, teknisyenler, öğrenciler, işletmeci ve yetiştiricilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

 

 

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ender Yarsan, ‘Canlı hayvan ve hayvansal gıdalarda kalıntı ve antimikrobiyal direnç’ başlıklı sunumunda, hayvansal gıdalarda kalıntı oluşumuna neden olan faktörler ve bunların yol açabileceği olumsuzluklarla ilgili bilgi verdi.

trabzon 1 copy

Prof. Yarsan; “Hayvansal ilaç ve kimyasal kalıntıları, gıda zincirine girerek insanlara kadar ulaşabilirler” Veteriner hekimliğinde kullanılan ilaçların hayvanlarda hastalıkların önlenmesi ve sağaltımı, davranışların değiştirilmesi, gelişmenin hızlandırılması, yemden yararlanmanın ve verimin artırılması amaçlarıyla kullanıldığını belirten Prof. Yarsan, “Veteriner ilaçları içerisinde kullanım boyutu açısından ilk sırayı kemoterapötik ilaçlar alır. Bununla birlikte hormon, vitamin, mineral gibi maddeler de yaygın şekilde kullanım alanına sahiptirler.

DİĞER HABERLER
Teşekkür

 

Özellikle antibiyotiklerin kullanılması ile geçmişte hayvanlarda önemli kayıplara yol açmış birçok hastalık bugün daha ortaya çıkmadan engellenebilmektedir. Gerek hayvanlar gerekse bitkiler veya tarım ürünleri ile bunların çevresinde kullanılan ilaç ve kimyasal maddelerin birçoğu uygulandıkları yerlerde ve canlıların vücudunda kısmen parçalanarak etkisiz veya zararsız hale getirilirken, bazıları da son derece yavaş ayrışmaları dolayısıyla, giderek artan miktarlarda birikirler, gıda zincirine giren bu maddeler, nihai tüketici durumundaki insanlara kadar ulaşırlar” dedi.

 

“İlaçlarının hayvanlarda bilinçli ve kontrollü kullanımı ile hayvansal gıda maddelerinin ilaç kalıntılarıyla kirlenme tehlikesi en aza indirilebilir”

 

Hayvansal kökenli gıdalardaki ilaç kalıntılarının insan sağlığı, ülke ekonomisi ve uluslar arası boyutu önemli olduğunun altını çizen Prof. Yarsan, “Özellikle gıda değeri olanlarda olmak üzere, hayvanlarda ilaç kullanımı söz konusu olduğu sürece, et, süt, yumurta, bal gibi gıdalarda ilaç kalıntılarının bulunması güncelliğini koruyacaktır. Bu durumda, veteriner hekimliği ilaçlarının hayvanlarda bilinçli ve kontrollü kullanımı ile hayvansal gıda maddelerinin ilaç kalıntılarıyla kirlenme tehlikesi ve boyutu en aza indirilebilir.

 

“Hayvansal gıdalarda arınma sürelerine dikkat etmek büyük önem taşıyor”

 

Hayvansal gıdalarda kalıntı oluşumuna neden olan faktörleri anlatan Prof. Yarsan, bunun en önemli sebebinin vücudun kalıntıdan (ilaçtan) arınma süresine dikkat edilmemesi olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi: “Gıda değeri olan doku ve organlarda, istenmeyen veya zehirleyici etkileri bakımından önem taşıyan ilaç veya kimyasal madde kalıntılarının, tüketiciler için güvenli bir düzey veya yoğunluğa inene kadar ilaç uygulanan hayvanların kesilmemesi gereken süreye kesim öncesi bekletme süresi denir. Hayvanlarda sağaltımın durdurulması ile kasaplık olarak kesilmeleri arasında geçmesi gereken süre anlamına da gelir. Belirtilen süre sonunda hayvanın yenilebilir doku ya da organlarındaki ilaç veya kimyasal madde veya metabolit kalıntılarının tüketici sağlığı bakımından tehlike oluşturmayacak miktara veya düzeye indiği kabul edilir. Kesim öncesi bekletme süresi çeşitli faktörlere göre genellikle birkaç günle-birkaç hafta arasında değişir. Aynı durum süt ve yumurta için de söz konusudur.

DİĞER HABERLER
Sucukta sahtecilik şoku: Tüketiciler tehdit altında

 

İlaç kalıntıların ilaç alerjisinden sindirim sistemi bozukluklarına, sağırlık gibi organik bozukluklardan zehirlenmelere kadar olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulunan Prof. Yarsan, hayvansal gıdalarda veteriner ilaçlarından ileri gelebilecek kalıntıların önlenmesi konusunda şu önerilerde bulundu: Reçeteyi düzenleyen veya sağaltımı yapan veteriner hekim,Hayvan yetiştiricisi veya bakıcısı,İlaç ve gıda sanayi,Denetimle görevli kamu kuruluşlarının ortaklaşa sorumluluğunda olan bir görevdir.

 

“Bilinçli Antibiyotik Kullanımı ve Sürü Sağlığı Yönetimi Semineri”

ender ısparta 2 copy

Isparta Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen “Bilinçli Antibiyotik Kullanımı, Antibiyotiklerin İstenmeyen Etkileri ve Sürü Sağlığı Yönetimi” semineri 23 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirildi.

 

Seminerin açılış konuşması Oda Başkanı Yaşar Günaydın tarafından yapıldı. Seminerin ilk bölümünde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ender Yarsan “Bilinçli Antibiyotik Kullanımı, Antibiyotik Direnci ve Kalıntı İzleme Programı” hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. Prof. Yarsan, konuşmasının son bölümünde antibiyotik kullanımının azaltılmasının direnç oluşumu ve insan sağlığı açısından şart olduğunu, bu sebeple koruyucu veteriner hekimliğin, sürü yönetiminin öne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

 

İkinci bölümde söz alan Ege Vet Genel Müdürü Tahir S.Yavuz; sürü yönetimi konusunda özellikle ABD’deki uygulamaları; Türkiye’deki uygulamalar ile karşılaştırmalı olarak aktardı. Daha sonra katılımcılara tek tek “Katılım Sertifikaları” verildi.

DİĞER HABERLER
Kanatlı kümes verileri nasıl yorumlanır?

 

Sertifikaları Prof. Dr. Ender Yarsan ve Tahir Selçuk Yavuz birlikte verdiler. Seminer arasında öğle yemeği katılımcılarla birlikte alındı ve yemek esnasında mesleki sohbetler devam etti.

 


3 Mart 2013. 11:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x