Kurban için angus yerine limuzin geliyor


Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarları hareketlendi.

Et fiyatlarının ucuzlaması için geçen Kurban Bayramı’nda ithal edilen ve huysuz karakteri nedeniyle yaralanmalara yol açan ‘angus’ türü büyükbaş hayvanlar, bu sene getirilmeyecek. Angusların yerine daha uysal ırklar olan şarole, limuzin, hereford ve smental türü büyükbaş hayvanlar tercih edilecek.

Angus türü hayvanların meralarda başıboş şekilde yetiştiği için kontrolünün zor olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habip Can, bunların yerine bu yıl daha uslu hayvan türleri ithal edileceğini açıkladı. Trakya bölgesi şap hastalığından tamamen arındırıldığı için Anadolu’dan Avrupa’ya kurban geçişinin kısıtlı olduğunu hatırlatan Can, bu yıl sadece İstanbul’un Avrupa yakası ve Trakya için kurbanlık ithal edileceğini belirtti. Bu kapsamda, şap hastalığının görülmediği; Avustralya, Meksika, Bulgaristan, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Avusturya gibi ülkelerden hayvan getiriliyor. İthal kurbanlıkların İstanbul’un Avrupa yakasında satılması planlanıyor.

Kurban ithalinin büyük bir kısmını Et ve Balık Kurumu’nun gerçekleştirdiğini belirten Can, kurumun yaklaşık 13 bin civarında kurbanlık ithal edeceğini kaydetti. İthal kurbanlıkların ekimin 27-28’lerinde ülkeye giriş yapacağını aktardı. 10 yerli firmanın da ithalat yaptığını kaydetti. İstanbul’un Avrupa yakası için 50 bin ila 100 bin küçükbaş kurbanlığa ihtiyacı olduğunu ifade eden Can, “Büyükbaş kurbanlık ihtiyacının 20 bini yerli üreticilerden karşılanacak. Kalan 30 bin ise ithal edilecek. Geçen hafta itibarıyla Trakya bölgesine 15 bin büyükbaş 65 bin de küçükbaş ithal kurbanlık geldi.” şeklinde konuştu.

GÜMRÜKTEN KURBAN ETİ UYARISI

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü, mevzuat gereği açıkta, işlenmemiş durumdaki etlerin, kurban bayramında da yurda sokulmasına izin verilmeyeceğini bildirdi

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü, kurban bayramını yurt dışında geçirecek vatandaşları, yurda dönüşlerinde yanlarında kurban eti getirmemeleri konusunda uyardı.

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı genelgesi uyarınca, açıkta, işlenmemiş durumdaki etlerin yolcu beraberinde getirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Mevzuatta kurban bayramı nedeniyle ayrı bir uygulamanın da öngörülmediği ifade edilen açıklamada, ”Kurban Bayramı nedeniyle, yurt dışında yaşayan yakınlarını ziyaret eden ve orada kurban kesmeyi düşünen yolcular ile Türkiye’deki yakınlarını ziyarete gelen yurt dışında yaşayan yolcuların yanlarında et getirmemeleri gerekir. Aksi halde, mevzuatın buna izin vermemesi nedeniyle gümrükte sıkıntı yaşamaları söz konusu olacaktır” denildi.


Yazan - 22 Ekim 2011. Kategori HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x