Japonya’da Sütte 5, Ispanakta 7 kat radyasyon tesbit edilerek tüketiciler uyarıldı


Japonya’da Sütte 5, Ispanakta 7 kat radyasyon tesbit edildi

Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki radyoaktif sızıntının etki alanı giderek büyüyor

Japonya’daki depremin ardından oluşan tsunami de zarar gören ve daha sonra dört defa patlamanın yaşandığı Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki radyoaktif sızıntının etki alanı giderek büyüyor.

Gıdalarda yapılan ölçümlerde Fukuşima Nükleer tesisinin 150 kilometre (90 mil) uzağındaki ıspanak ve sütte normal seviyesinin çok üzerinde radyasyon olduğu tespit edildi. Bu bilgi Japon hükümeti tarafından da doğrulandı.

Japonya’dan gelen haberlerde, gıdalar üzerindeki radyasyon etkisinin ne kadar süreyle etkili olacağı yönünde halkta ciddi kaygı oluştuğunu yazıyor. Bölgeden haber geçen AP haber ajansı, Japon halkının radyasyonun uzun süreli olarak gıdalarda etkili olmasının kendi gelecekleri için büyük tehdit olacağı endişesini taşıdığını bildirdi.

Fukuşima’daki sızıntıyı önlemek için cumartesi günü de çalışan polis, tesis görevlileri, savunma bakanlığı personeli ile itfaiye erleri henüz bir başarı elde edemedi. Reaktördeki erimeyi önlemeye çalışan ekipler, radyo aktif sızıntının biran önce önüne geçmeye çalışıyor. Fukuşima Nükleer Santralinin 2 numaralı reaktöründeki soğutma işletme mekanizmasını onarmayı hedefleyen mühendisler, bunun için son olarak bir mil (1.6 km) kadar uzaklıkta bulunan elektrik reaktöründen elde edilecek güç ile sorunu çözme umudunda. Elektrik reaktöründen elde edilecek güç ile reaktörün soğutma sistemini tekrar devreye sokmayı amaçlayan mühendisler, bu işin hayata geçirebilmesi için 500 işçinin işbaşında olduğunu kaydetti.

DİĞER HABERLER
Murat Ülker'in 3 yumurtalı tok tutan diyet kahvaltısı önerisi

Fukuşima’da görevli mühendisler, pazar günü 2 numaralı reaktördeki soğutma mekanizmasının devreye girmesini planlıyor. Radyoaktif sızıntının bir türlü önlenememesi Japon hükümeti ve Fukuşima santralini işleten şirket üzerindeki kamuoyu baskısını da arttırıyor.

Japon Hükümeti sözcüsü Yukio Edano, yalnızca süt ile ıspanakta fazla radyoaktif ölçümlerin fazla çıktığına işaret etti. Edano, diğer gıda ürünlerinde yapılan ölçümlerde ise radyoaktif seviyenin normal olduğunu dile getirdi. Edano ayrıca süt ile ıspanakta görülen fazla radyasyonun henüz insan sağlığını tehdit edecek seviyede olmadığını savundu.

Fukuşima tesislerine 100 ila 150 kilometre mesafede yapılan ölçümlerde sütte normal seviyesinin 5, ıspanakta ise 7 kat daha fazla radyasyon görüldüğü kaydedildi./cihan


20 Mart 2011. 13:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x