Ankara Üniversitesi’nden Dünya Yaban Hayatı Günü etkinliği


20 Aralık 2013 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 68. Toplantısında; yaban hayatının önemine dikkat çekmek amacıyla, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi’nin (CITES) 1973 yılında imzalandığı gün olan 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü olarak ilan edilmiştir. Gezegenimizin sahip olduğu yabani bitki ve hayvan türlerine dikkat çekmek ve koruma çabaları hakkında farkındalık yaratmak için oluşturulmuş olan bu gün ülkemizde de kutlanmaktadır.
Yaban hayatına yönelik fauna ve floraya ait 30.000’e yakın türün yok olma tehlikesi altında olduğu ve savunmasız durumda olduğu bilinmektedir. Bunlardan 8.400’ün üzerinde tür, ciddi şekilde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

İnsanlar gıdadan yakıta, ilaca, barınma ve giyime kadar tüm ihtiyaçları için; geçim kaynağı ve ekonomik durumları için ekosisteme, vahşi yaşam ve biyolojik çeşitliliğe dayalı kaynaklara güveniyor. Dolayısıyla bu kaynakların değerini bilerek, korunmaları yönünde çalışmalıyız.
Dünya Yaban Hayatı Günü her yıl farklı bir Tema ile kutlanmaktadır. Bu sene Tema “Yaban Hayatı Koruma için Ortaklıklar”. Bu kapsamda yapılacak değerlendirmeler hükümetler arası ölçekten yerel ölçeğe kadar tüm koruma çabalarını içine alacaktır. 3 Mart 2023 aynı zamanda CITES’in 50. yılının da kutlanması yönüyle çok özel bir tarih olacaktır. Tema kapsamında iki alt konu özellikle öne çıkmaktadır:

  • Deniz yaşamı ve okyanuslar; gezegenimizin yaklaşık %70’i suyla kaplı olduğundan, denizlerin korunmasının etkisi son derece önemlidir.
  • İşletme ve finans; küresel olarak, koruma çabalarının finanse edilmesi ve bu çalışmanın, sürdürülebilir şekilde işbirliği içinde yapılması gerekiyor.
DİĞER HABERLER
İzmir VHO: Yaban Hayatı Tüm Yaşamlarla Birlikte

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi bu anlamda son derece önemli bir misyonu ve sorumluluğu yerine getirmektedir. Fakültemiz Yaban Hayvanları Birimi, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi bünyesinde 2018 yılının başında kurulmuştur. 150 m2 kapalı alana ve 75 m2 dış kafeslere sahip olan ve merkezi havalandırma ve iklimlendirme altyapısı bulunan Birimde memeli, kanatlı, sürüngen ve kemirgen tüm yaban hayvanı türlerinin sağaltım, operasyon ve rehabilitasyon hizmetleri yatılı olarak sürdürülmektedir.

Birim, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile imzalanan hizmet protokolü ile IX. Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan Ankara, Bolu, Kırıkkale, Çankırı, Düzce, Yozgat, Kırşehir illeri başta olmak üzere, tüm Türkiye’den yaban hayvanları için hizmet vermektedir. Bu kapsamda yılda 1000’e yakın yaban hayvanı tedavi edilmektedir. Bölgemizde, vatandaşlarımızın 112 Acil Yardım Hattı’na ihbar ettiği ya da Bakanlık Av Koruma ekiplerinin ele geçirdiği tüm yaban hayvanları ile başta belediyeler olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından yönlendirilen yaban hayvanları Birimimize kabul edilmektedir. Yaban Hayvanları Hizmet Protokolümüz ve bu kapsamda yürütülen faaliyetler, 2019 yılında yayımlanan TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Raporu’nda hayvan sağlık hizmetlerinin yürütülmesi bakımından “İyi Uygulama Örneği” olarak gösterilmiştir. Yaban Hayvanları Birimi, barındırdığı hayvan türleri ve sunduğu hizmetlerle çeşitli dönemlerde basın kuruluşlarının da gündemine gelmiş, canlı yayınlarda ve haber bültenlerinde gündem olmuştur.

DİĞER HABERLER
"Yumurtada her türlü denetime açığız"

3 Mart 2023 Dünya Yaban Hayvanları Günü kapsamında Fakültemiz Hayvan Hastanesi Yaban Ünitesinde tedavileri tamamlanan Kara Akbaba ve diğer kuşlarımızın Kızılcahamam ve Polatlı da doğaya salımları da gerçekleştirildi.


3 Mart 2023. 22:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x