Bulgaristan’da Baraj Çöktü,Edirne Sular Altında


Bulgaristan’ın güneyindeki İvanovo barajı çöktü. En az 3 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, iki köy su altında kaldı. Suların Edirne çevresinde taşkına yol açmasından endişe ediliyor.

Harmanlı bölgesinde çöken İvanova gölü barajı nedeniyle Biser ve Leşnikovo köylerindeki 700 ev su altında kaldı. Barajın çökmesiyle 2,5 metre boyunda dalgalar oluşurken en az 3 kişi öldü. Harmanlı bölge valisi İrena Uzunova, tüm bölgede alarm ilan edildiğini, hava kuvvetlerine ait helikopterlerin de kurtarma çaılşmaları için gönderildiğini bildirdi.   Barajın yıkılmasıyla taşan su bölgede kara ve demiryollarında da büyük hasara yol açtı. Belgrad-İstanbul seferi yapan yolcu treninin Simeonovgrat yakınlarında raydan çıktığı belirtildi.

SULAR TÜRKİYE’YE YAKLAŞIYOR

Bulgaristan-Türkiye E-80 otoyolunun bazı bölümleri de sular altında kaldı. İvanova gölü barajının yıkılması nedeniyle Yunanistan’ın Meriç bölgesinde Meriç nehrinin taşma olasılığına karşı bölgede alarma geçildiği bildirildi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerinin hızla arttığını söyledi.   Vali Sözer ”İlerleyen saatlerde Edirne’ye geldiğini tespit edersek, taşkın tehlikesi olan yerleri tahliye edeceğiz” dedi.Bu arada Bulgar yetkililer, bölgede bulunan İvaylovgrad ve Studena barajlarının da da taşabileceği uyarısında bulunarak, bölge halkının tahliye için hazır olmalarını istedi.Meriç nehri kıyısındaki 3 okul yarın tatil edildi.

DİĞER HABERLER
Düşük karbon teknolojilerinin kullanımı

Olası felaket nedeniyle Meriç-Tunca ç

Meriç Nehri Taşmaya Başladı

Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hızla yükselmeye devam ediyor. Meriç Nehri, bazı bölgelerde taşkına başladı.

Bulgaristan’ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı’nın çökmesi sonucu Tunca ve Meriç nehrine akan sular Edirne’ye ulaştı. Meriç Nehri Bosnaköy yakınlarında taşkına neden oldu. Köy yolu yer yer sular altında kaldı. Trafiğe kapatılan karayolundan araç geçişine izin verilmiyor.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğünün son ölçümlerine göre, Tunca Nehri’nin debisi 213 metreküp/saniyeye, Meriç Nehri’nin debisi ise 1162 metreküp/saniyeye ulaştı.   DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, ”sigorta” adını verdikleri yazlık setlerden bazılarını patlatarak suyun araziye yayılmasını sağlayıp, taşkının etkisini azaltma yoluna gittikleri öğrenildi.

Sabah saatlerinde Tunca Nehri Sarayiçi mevkisinde taşmış, tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı er meydanı girişini, Adalet Kasrı’nı ve Balkan Şehitliği’ni sular altında bırakmıştı.   1300 metreküp/saniyeye ulaşması durumunda Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı yolunda taşkına neden olan Meriç Nehri, Meriç ve Tunca köprüleriyle, Lozan Caddesi’ni sular altında bırakıyor. Kent merkeziyle ulaşımı kesilen Karaağaç Mahallesi’ne mahalle sakinleri askeri araçlarla taşınıyor. Meriç Nehri en son 2010 yılında sel nedeniyle taşmıştı

evresindeki evler ve işyerleri boşaltılmaya başlandı.

DİĞER HABERLER
Manisa'da yangın çıktı

 

 


6 Şubat 2012. 16:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x