Eczacılar “Aktarlık Bizim İşimiz”


TEB Genel Başkanı Çolak: ‘Eczacılar, fakültede bitkiler hakkında detaylı eğitim alıyor hangi hastalığa iyi geldiğini öğreniyor.”

Sağlık Bakanlığının aktarlarla ilgi yeni birdüzenleme yapmaya hazırlandığı dönemde, eczacılardan ”aktarlık bizim işimiz” açıklaması geldi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların fakültede bitkilerle ilgili her türlü detayı öğrendiklerini belirterek, ”Bütün bitkisel ürünler eczacı danışmanlığında verilmeli ki vatandaşa faydası olsun” dedi.

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Yönetim Kurulu üyeleri ile makamında bir araya gelen Çolak, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.   1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’na göre ilaç reklamlarının yasak olduğunu, bu kanun değişmeden yapılan hiçbir düzenlemenin bu yasağı ortadan kaldıramayacağını ifade eden Çolak, ”Bu kanun yürürlükte olduğu sürece RTÜK yönetmeliğinde bile değişiklik yapılsa Türkiye’de ilaç reklamı yapılamaz” dedi.

Gıda ve Hayvancılık Bakanlığından ruhsatlı gıda takviyesi reklamlarının yapılmasının önünde bir engel bulunmadığını, ancak bu ürünlerin herhangi bir rahatsızlığı tedavi ettiği yönünde, endikasyon belirtilerek ifade kullanılamayacağını bildiren Çolak, ”Bu yasağa rağmen televizyonlardan yasağa aykırı olarak gıda takviyeleri ile ilgili endikasyon belirtilerek reklam yapılıyor. Bitkisel kökenli olup insan ya da hayvan fizyolojisini değiştirecek ne varsa Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Biber ihracatında analiz ücreti düşürüldü

Gıda ve Hayvancılık Bakanlığından gıda takviyesi ruhsatı alınmasının prosedürünün ilaç ruhsatı için uygulanan prosedüre göre daha basit olduğunu ifade eden Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:   ”Vatandaşların bu tür ürünlere karşı zafiyeti var. Zararsız olduğu düşünülerek bilinçsizce kullanılıyor. Vatandaşların sağlık okur yazarlığı yetersiz. Bu tür ürünleri kulaktan dolma bilgilerle kullanıyorlar. ‘Mucize ürün’ diye satılan bir çok şeye hemen inanılıyor. Oysa bu ürünler yanlış kullanıldığında ölümle bile sonuçlanabiliyor.”

”Aktarlar için düzenlemeyi destekliyoruz”  

Sağlık Bakanlığının aktarlarda satılan ürünlerle ilgili düzenleme hazırlığı ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Çolak,aktarlarda satılan bitkilerin sınırlandırılması öngören düzenlemeyi desteklediklerini söyledi.   Çolak, şunları kaydetti:   ”Eczacılar, fakültede bitkiler hakkında detaylı eğitim alıyor ve bitkilerin gövde ya da çiçeklerinin hangi hastalığa iyi geldiğini öğreniyor.

Hatta günlük yaşamda içtiğimiz çay ve ıhlamur gibi bitkilerin hazırlanış biçimi bile hastalıkların tedavisinde önem taşıyor. Bitkinin soğuk ya da sıcak su ile  demlenmesinin ya da kaynatılması bile etkinliğinde farklılık yaratıyor. Bütün bitkisel ürünler eczacı danışmanlığında verilmeli ki vatandaşa faydası olsun. Aktarlık aslında bizim işimiz, fakat yıllara dayanan başıboşluk olduğu için aktarlarla hiçbir kuralın olmadığı yerde mücadeleye girmeye sıcak bakmıyoruz.

DİĞER HABERLER
Visad Danışma Kurulu Toplantısı

”Avrupa’daki en ucuz ilaç Türkiye’de”  

İlaç fiyatlarındaki düzenleme hakkında da açıklamada bulunan Çolak, ”Avrupa’daki en ucuz ilaç Türkiye’de, ama bu perakende için söz konusu değil.   Perakende fiyatları Avrupa’daki ile aynı” dedi.Çolak, 2004 yılından sonra yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatlarında büyük düşüş olduğunu belirterek, kamunun ilacı bu sayede çok  daha ucuza alabildiğini söyledi.   Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Yusuf Ziya Erarslan da derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.  Sağlık haberciliği konusunda yakında bir çalıştay düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Erarslan, toplantıya Çolak’ı da davet etti./trthaber

 


15 Şubat 2012. 16:32
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x