Japon’ların Gıda Rotası Türkiye


Yılda 60 milyar dolara yakın gıda ithalatı yapan Japonya’daki süpermarket ve gıda toptancıları, rotayı Türkiye’ye çevirdi.

Antalya’da düzenlenen Anfaş Food Product Fuarı’na katılan Japon firma temsilcileri, kurutulmuş ve organik gıda ürünleri almak için Türk şirketleriyle görüştü. Japonya’da gıda toptancılığı yapan Nanyo Trading Corporation şirketinin sahibi Yoko Satofuka, Türkiye’den kurutulmuş domates, üzüm, kayısı, incir, kuru bakliyat ve organik gıda ithalatı yapmak için geldiğini söyledi. Türk firmalarıyla ikili görüşme yaptıklarını belirten Satofuka, “Türkiye’nin kurutulmuş inciri dünyanın hiçbir yerinde yok. Onun için özellikle inciri buradan almak istiyoruz. Fındık, fıstık tarzı kuru yemişlerle de ilgileniyoruz.” dedi.

Cihan’ın verdiği habere göre,daha önce bu ürünleri Arjantin’den aldıklarını kaydeden Satofuka, “Japonya’da insanlar son zamanlarda kurutulmuş ürünler daha sağlıklı olduğu için çok ilgi gösteriyor. Bu nedenle yeni yeni kurutulmuş gıda ve organik gıdaya yöneldik. Pazar araştırması yapıyoruz. Antalya’dan sonra İzmir’de de firmalarla görüşeceğim. Türkiye’de fiyatlar Arjantin’den daha uygun görünüyor. Biz de bu ürünleri Arjantin yerine Türkiye’den almak istiyoruz.” diye konuştu.

Mesafe olarak Türkiye’nin Arjantin’den daha avantajlı olduğuna da işaret eden Satofuka, şunları kaydetti: “Türkiye’yi, Arjantin’e göre daha yakın olmasından dolayı da tercih ediyoruz. Bir de Türk şirketleri, talepleri daha çabuk karşılıyor. Daha hızlı dönüş yapıyor.

DİĞER HABERLER
Yoğurtta 'Türk Tipi' Tartışması Yapılıyor

Arjantin’e ‘bir sor üç ay unut.’ Siparişleri üç ay sonra gönderiyorlar. Türk şirketleri daha ilgili, daha düzgün çalışıyor.” Japonya’da 58 mağazası olan Mammy Mart Corporation Satın Alma Müdürü Kenichi Mamada ise Türkiye’den iki yıldır zeytinyağı ve makarna aldıklarını söyledi. Türkiye’den yaptıkları alımların her yıl gittikçe arttığını vurgulayan Mamada, “Türkiye’den aldığımız ürün gamını daha da genişletmek için buraya geldik. Japonya’da 58 mağazamız var. Şimdilik marketin ürünlerinin yüzde 5’lik bir kısmını Türkiye’den alıyoruz. Ama bunu daha da yükseltmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye’den zeytinyağı ve makarnanın yanı sıra meyve suyu, katı yağlar, yeşil ve siyah zeytin, baharat da almak istediklerini aktaran Mamada, şöyle konuştu: “Türk ürünlerinin güvenilir olması bizi buraya yönlendirdi. Bunun yanında fiyat politikası da önemli rol oynuyor. Türkiye’de ihtiyacımız olan ürünleri uygun fiyata bulabiliyoruz.” Japonya’nın önde gelen toptan gıda tedarikçisi Atsuko Matsumura da Türkiye’den geçen yıl 177 konteyner ürün aldıklarını, ürün gamlarının içinde Türk ürünlerinin ağırlığının her yıl arttığını kaydetti.

 


19 Şubat 2012. 12:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x