Zorba Salim’in oğlu Kumarcı Mustafa’nın atları


Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü üç ayrı işletmesinde yetiştirdiği koşu taylarını satışa çıkardı. 246 tayın satışa konulduğu tayların ilk satış ihalesi dün yapıldı. Dün satışı yapılan tayların yetiştiği Eskişehir’deki TİGEM işletmesinin ilk sahibi ise Zorba Salim’in oğlu Kumarcı Mustafa!

 

1800’li yıllarda zorunlu iskâna tabi tutulan Zorba Salim’in oğlu Kumarcı Mustafa ile dün Ankara’da ihale yolu ile satılan 49 koşu tayı arasında nasıl bir ilişki var dersiniz!

 

Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) yetiştirdiği 246 yarış tayı peyder pey satılmaya başlandı. 49 tayın satışında 1 milyon 840 bin TL gelir elde edildi. Dün satılan tayların ortalama satış fiyatı 40 bin TL dolayında.

 

Yaşları 1 ile 2 arasında değişen taylardan 2 yaşında olanlar altı ay sonra koşuya hazır hale gelebilecek.

 

TORNACI VE KUMKALE’YE 97’ŞER BİN LİRA

 

Dün satışı yapılan taylardan TORNACI isimli tay ile KUMKALE isimli taylar 97’şer bin liraya sırası ile Aydın Baştimur ve Ayhan Uçaroğlu’nu satıldı. Söz  konusu fiyatlar oluşan en yüksek rakamlar oldu.

 

DALGAGÜL isimli tay ise başka bir tay satın alan Mustafa Şimşek’e noter çekilişi ile hediye edildi.

DİĞER HABERLER
Tarsim'in TVHB Merkez Konseyı Zıyareti

 

Dün ihalesi yapılan safkan Arap taylarının yetiştiği işletme ise TİGEM’in Eskişehir’deki işletmesi olan TİGEM Anadolu Tarım İşletme Müdürlüğü… TİGEM Anadolu’da yılda 90 tay yetiştiriliyor. TİGEM’de tay yetiştiriciliğinin yapıldığı diğer iki işletme ise Sultansuyu (Malatya) ve Karacabey (Bursa)  işletmeleri…

 

TAYLARIN RENKLİ İSİMLERİ

 

Bu arada satışa konu tayların isimleri ise oldukça renkli… ‘Mahidevran, İlaydanur, Aydanur, Temenni, İncekız, Ecehanım, Rengül, Serpilgel, Hafizem’le erkek taylardan ‘Ulakçı, Baymıstık, Babür,  Ejderbey, Safalım, , Düşümdeki, Nargüzeli, Düşümdeki, Tamburi, Tosunum, Başpehlivan,  Yarıbalta’ satışı konulan atlardan sadece birkaçı… İkinci tay satış ihalesi ise 26 Haziran’da yapılacak.

 

İLK SAHİP ZORBA SALİM’İN OĞLU KUMARCI MUSTAFA

 

Dün yapılan ilk ihalede satışı yapılan tayların yetiştiği işletmenin tarihçesi ise ilgi çekici. TİGEM’in sitesinde yer alan bilgiye göre arazinin ilk sahibi Kumarcı Mustafa… Erzurumlu zorba Salimin oğlu Kumarcı Mustafa 1800’li yılların başında iskâna tabi tutulur…

 

Kumarcı Mustafa Çifteler’de mecburi iskâna tabi tutulur. Kumarcı Mustafa başlangıçta çevre halkı ile iyi ilişkiler kurar ve onlara adil davranır.

 

Üstelik halk tarafında sultanönü ayanı olarak seçilir. Kumarcı Mustafa sahip olduğu araziyi zamanla genişletir ve zorbalıkla çevredeki çiftçilerin de arazilerine el koyarak sahip olduğu araziyi 1 milyon 800 bin dekara çıkarır. Bu arazide tarım ve hayvancılık yapar.

DİĞER HABERLER
800 Kiloluk Boğa Sahibini Öldürdü

 

Çifteler’de Sakaryabaşı mevkiinde bir şato yaptırarak derebeylik hayatı yaşamaya başlayan Kumarcı Mustafa bölgeden geçenlerden haraç toplamaya başlar. Yine TİGEM’in verilerine göre Kumarcı Mustafa Padişah II. Sultan Mahmut zamanında bölgeden geçen ordunun ihtiyacını karşılamadığı gibi isyan eder…

 

İsyan eden kumarcı Mustafa’ya karşı saray tarafından Bursa valisi Mustafa Paşa komutasında bir ordu gönderilmiş ve  kumarcı Mustafa idam edilerek 1804 yılında mülkü saltanata verilir. Dinçer GÖKÇE- hurriyet.com.tr


6 Haziran 2012. 12:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x