İzmir Bayındır Balcılar Köyü Kirazı ülke sınırlarını, şenliği de köy sınırlarını aştı.


İhracata yönelik üretimde önemli artışın görüldüğü Balcılar Köyü Kirazının ismini duyurmak ve kendi bölge ismiyle markalaşabilmek için düzenlenen “Balcılar Köyü Kiraz Şenliği” ne Vali Yardımcısı Ardahan TOTUK, İzmir İl ve Bayındır İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik kadroları ile İzmir’in önemli üst düzey yöneticileri katıldı. Yoğun ilgi gören şenliğin bu yıl 2’ncisi düzenlendi.

 

 

İzmir Vali Yardımcısı Ardahan TOTUK, Bayındır Kaymakamı Mehmet MAKAS, Belediye Başkanı Mehmet KERTİŞ, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Koruma Daire Başkanı Kadir MELAN, İzmir Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube MüdürüYıldız GERİN, Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz ALMIŞLAR ve kiraz alım satımı yapan firmaların katıldığı şenliğe sadece köy halkı değil bölge halkı da yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılara davul zurna eşliğinde yöresel düğün yemeklerinden keşkek, terbiye ve pişmiş turşu ikram edildi.

 

 

Aslen Bayındır’lı olan İzmir Vali Yardımcısı Ardahan TOTUK yaptığı konuşmada, Meyve ve sebze ihracatında bazen ilaç kalıntısı dolayısıyla ürünler geri dönüyor. Üreticimiz ürününün geri dönmesi nedeniyle zarara uğruyor. Balcılar ve diğer köylerimizde ilaç kalıntısı ve kaliteli üretimin yapılması için uygulanan projeyle ihracatta artık sorun yaşanmıyor dedi. TOTUK, Balcılar Köyü’nde uygulanan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi(EKÜY) Projesini Balcılar Köyü’nde de yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine teşekkür etti.

DİĞER HABERLER
2030 yılına kadar açlığa son hedefine ulaşabilmek zor

 

Şenlikte konuşan Bayındır Kaymakamı Mehmet MAKAS; Balcılar Köyü’ndeki bu gelişmelerin üreticilerin kendilerine güvendikleri takdirde neler yapılabileceğini gösterdiğini belirtti. Vali Yardımcısı Ardahan TOTUK’un desteklerinin çok değerli olduğunun altını çizen MAKAS; İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teşekkür etti. Bayındır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personelinden Zümre Bakış, Elif DUR, Uğur DEMİR ve Akif İRİ’yi özellikle kutladığını söyleyen MAKAS; gecesini gündüzüne katarak performans gösteren bu personele “ilçem ve şahsım adına çok çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş konuşmasında kendisinin de köylü çocuğu olduğunu ve şenlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, “EKÜY projesinde Balcılar köyü 97 üreticisiyle yer almıştır. Köylümüzün önü açıldığında neler yapabileceğini görüyoruz. Her zaman bir Küçük Hollanda örneği neden olmayalım diyorum. Bu da çalışkan insanlarımıza eğitimli insanların önderlik etmesiyle mümkündür. Burada EKÜY projesini başarıyla uygulayarak bunun örneğini gösteren başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Koruma Daire Başkanı Dr. Kadir MELAN’a, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlük çalışanlarına teşekkür ederim. Muhtarımız İbrahim SARIOT’a da özellikle teşekkür ederim” dedi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Koruma Daire Başkanı Dr. Kadir MELAN; Balcılar Köyünün nitelikli üretimini Bakanlık olarak yakından gözlemlediklerini belirtirken “bizimle işbirliği yapmanızdan, talimatlarımız doğrultusunda hareket etmenizden dolayı hepinizi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarınızda Bakanlığımız şu ana kadar destek verdiği gibi destek vermeye devam edecektir” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Mantar ekonomisi dünyada yıllık %7 artış beklenen bir sektör

 

İzmir Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yıldız Gerin yaptığı konuşmada; “sağlıklı gıdaya ulaşmak konusunda dünyadaki bütün çalışmaları yakından takip etmekteyiz. Bakanlığımız bu çalışmalara paralel olarak yeni projeler üretmekte ve mevcut projeleri revize etmektedir. Bu çalışmaların temelinde kontrollü, kayıtlı ve kalıntısız ürün elde etmek yatmaktadır. Bu çalışmaların tam ortasından yer alan EKÜY projesi 2010 yılından bu yana İzmir’de başarılı bir şekilde yürütülmektedir” dedi.  Kalıntı probleminin hem iç pazar hem de ihracatta ciddi önem arz ettiğini de belirten GERİN, Bakanlığın bütün projelerini yakından takip ederek yürüttüklerini, bu konuda Türkiye’de öncü bir il olduklarını ifade etti.

 

Bayındır Halk Eğitim Merkezi zeybek ekibinin gösterisinin ardından, EKÜY Projesinde beraber çalışılan üreticilere İzmir Valisi Ardahan TOTUK tarafından başarı sertifikaları verildi.

 

Dr. Kadir MELAN tarafından projede yer alan İl ve İlçe Müdürlüğü çalışanlarına başarı belgelerinin verilmesinin ardından köy üreticileri tarafından yetiştirilen en iyi kiraz yarışmasının sonuçları açıklandı.

 

Yarışma sonuçları; jüri olarak görev yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ziraat mühendisleri Hacer KOCAOĞLU ve Emin YILDIRIM ile ihracatçı firma alım eksperinin renk, sertlik, aroma ve irilik kriterleri değerlendirmesi ile belirlendi. Yarışma birincisi Ekrem ÇALIDAĞ’a ödülünü İzmir Vali Yardımcısı Ardahan TOTUK verirken, ikinci Mustafa ESİRDEN’e Bayındır Kaymakamı Mehmet MAKAS, üçüncü Şener ÖZLÜAVCI’ya ödülünü Belediye Başkanı Mehmet KERTİŞ verdi.

DİĞER HABERLER
Banvit “Sıfır Atık” Belgesini Aldı

20 Haziran 2012. 17:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x