İnce Bir Bel, Birkaç Kilo Et: BÜYÜK REZALET!


Ette uyuşturucu kaçakçılığı yöntemi
 
İnce bir bel, birkaç kilo et: BÜYÜK REZALET!

Et fiyatlarında durdurulamayan yükseliş kaçakçılığı da artırdı. Araba motorlarına ve bagajlarına zulalar yapılıyor. Eti uyuşturucu gibi beline sararak sınırdan geçirmek isteyenler bile türedi.

 Artan et fiyatlarını ithalat da durdurmayınca kaçakçılık oranlarında hızlı bir artış yaşanmaya başlandı. Türkiye’ye yasadışı yollardan sokulan kaçak etler için birbirinden ilginç yöntemler kullanılmaya başlandı.

Kaçakçılar tarafından ete neredeyse uyuşturucu veya altın gibi muamele yapılıyor. Arabaların motorlarına et torbaları zulalanıyor.

Bagajlarda özel bölmeler yapılarak etler bu bölgelere saklanıyor. Hatta eti beline sarıp sınırdan geçirmek isteyenler bile var. Ette yapılan kaçakçılığın artışındaki ana etken olan fiyat artışı da bir yandan devam ediyor.

Geçtiğimiz gün Merkez Bankası tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon rakamları etteki artışı bir kez daha gözler önüne serdi.

Et fiyatları incelendiğinde, işlenmemiş et fiyatlarının yüzde 4.41 oranında arttığı ortaya çıktı. Bu artışların işlenmiş et ürünleri fiyatlarına da yansıması gelecekte kaçakçılığın daha da artma eğilimi göstereceğinin bir işareti olarak gösteriliyor. Kaçakçılık yapılan ülkelerde de çeşitlenmeler var.

Artık Türkiye’ye Karadeniz’den de et giriyor. İran ve Irak’tan alışık olduğumuz et kaçakçılığı görüntüleri artık Karadeniz’de de çıkmaya başladı. Türkiye’ye Gürcistan’dan et giriyor.

DİĞER HABERLER
 Okul sütü ihalesine; en düşük teklifi Aynes Gıda  verdi....

Hopa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Hilmi Türkoğlu, 2010’da et kaçakçılığının oranının oldukça hızlı bir şekilde arttığını ve artık ilk madde olarak liste başına yükseldiğini söyledi. Türkoğlu, “Bu yıl özellikle çok artış var. O kadar hızlı bir artış oldu ki listenin başına et oturdu.

Genellikle Gürcistan’dan Türkiye’ye et geliyor. Bizim yakaladıklarımız arasında vatandaşların yanlarında bilinçsiz olarak getirdikleri de var ama onun dışında zulalarda saklanarak getirilmeye çalışılan et miktarı da azımsanmayacak miktarda” dedi.

01.01.2010 tarihinden 29.09.2010 tarihleri arasında Sarp Sınır Kapısı’nda yakalanarak savcılığa sevk edilen et miktarı 4.728 kilogram oldu. 2009’un tamamında ise sadece 1.460 kilogram et yakalanmıştı. 2010 yakalanan kaçak et miktarı yüzde 223 artarak 4.728 kilograma ulaştı.

Değer bazında artış ise fiyatlardaki oynamalar nedeniyle çok daha fazla oldu. Buna göre ele geçirilen etin değeri 30 bin 660 liradan 137 bin 303 liraya çıktı. Artış oranı ise yüzde 347’ye ulaştı. Hopa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Hilmi Türkoğlu 2010’da et kaçakçılığının daha da hızlı bir şekilde artmaya devam edeceğini ve bu yönde gereken önlemleri aldıklarını söyledi.

Karadeniz’de kaçak et 2010’da yüzde 223 arttı

2010
Miktar (kg) 4.728
Rayiç Değeri TL 137.303
Değişim (%) 223

DİĞER HABERLER
Okul kantininde yumurta,tost ayran, kuruyemiş dönemi

2009
Miktar (kg) 1.460
Rayiç Değeri TL 30.660
Değişim (%) 347

YABAN DOMUZU DA GELİYOR

Sarp Sınır Kapısı’ndan yurda sokulmaya çalışılan etler sadece dana eti değil. Türkiye’ye yaban domuzu getirmek isterken yakalananlar da var.

Van’da 60 ton kaçak et ele geçirildi

Van’da piyasaya sürülmeye hazır 60 ton kaçak et ele geçirildi. İran’dan katır sırtında kaçak et getirildiği istihbaratı üzerine harekete geçen ekipler soğuk hava depolu iki TIR ve bir kamyonda 50 ton kırmızı, 10 ton da beyaz et olmak üzere toplam 60 ton kaçak et ele geçirildi. Etlerin piyasa değeri ise 1 milyon TL.(SHA)


7 Ekim 2010. 06:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x